Hvorfor valgte du dette yrket?

– Planen min var å bli fotograf, men etter noen dårlige valg endte jeg med å jobbe i kiosk. Det var jo ikke det jeg ville, men kjente på det at jeg alltid ble glad når det kom barn i kiosken. Jeg bestemte meg etterhvert for å sette meg på skolebenken for å bli barnehagelærer. Med det fant jeg min vei, og utvikler meg som menneske og kollega i en jobb med skjønne unger.

Image
Carina Hamer Rabe med en lite tass som trenger litt oppmuntring.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber i en barnehage med 60 barn, hvor de minste er bare ett år. Jeg er i småbarnsavdelingen med de minste barna som er opptil tre år. Når jeg kommer om morgenen, gjør jeg klart til å ta imot barna. Det betyr å finne fram det vi trenger til frokost og dekke på. Vi spiser ute på grunn av smittefare. Jeg tenner lys, setter på musikk og lager stemning, til tross for at det ikke alltid er like stas å spise ute i ruskevær.

Etter frokost leker ungene fritt. Så er det samling, oftest med sang -og bevegelsessanger. For de større barna er det andre temaer og samtaler. Vi bruker mye musikk, synger selv og setter på variert musikk. Vi etterstreber å lese for barna hver dag. Inne leker vi mye med konstruksjonsleker og finmotorikkaktiviteter. Ute er det sandkasse, ball og sykling.

Tidligere var jeg i avdelingen for de større barna med andre utfordringer. Jeg syntes småbarn er spennende. De er helt i startfasen og jobber med motorisk – og språklig utvikling. Det blir mye bleier på de minste, men jeg velger å se på bleieskift som en god mulighet til å være alene med barnet, og tar meg god tid.

Vi har både skog, fjell og sjø i nærområdet, og er ofte ute på tur. Ungene sover i hengekøyer og klatrer i knausene. De studerer blant annet småkryp, blader og kongler. Hvor kommer det fra og hvordan ble det til er sentrale spørsmål. Vi fyrer opp et bål og varmer mat og drikke over flammene. Det er skikkelig kos. 

Vanligvis er vi 13 barn og fire voksne. Det kan til tider bli noe intenst. Gråt sprer seg raskt hos små barn. Trikset er å være tilgjengelig og til stede. Barn gråter av en grunn og når de ikke har språk må de tolkes via kroppsspråket.

Jeg har de samme barna hver dag. Noen barn knytter jeg meg ekstra til, men det betyr ikke at jeg ikke blir glad i alle. De er alle unike. Å passe på at alle barna har en voksenperson som står de nær, er en viktig del av jobben. Det er vårt ansvar at alle barn har minst en trygg voksen. Vi jobber tett med alle foreldre og møter de jo to ganger daglig. Relasjonen er viktige fordi samarbeidet mellom oss og foreldrene, gir trygge barn.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok en bachelor som barnehagelærer over fire år på deltid og jobbet ved siden av. Det var tøft med to små barn og to jobber. Det vanligste er å ta studiet over tre år.

I en barnehage kan du jobbe som assistent, fagarbeider eller pedagog. Vi har tre yrkesgrupper i tillegg til styrer. Har du ikke barnehagelærerutdanning kan du ikke bli pedagogisk leder.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er et fysisk yrke med mye løfting av barn. Er du ikke i relativt god form så passer det ikke så bra. Tempo og lydnivå kan til tider være høyt. Det må du både kunne tåle og stå i. Det viktigste av alt er å være oppriktig glad i barn.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Når jeg kommer om morgenen og ungene kommer løpende mot meg med åpne armer og roper; "Carina., Carina". Ja, da blir det en god dag! Å være med på den viktige reisen fra baby til skoleklar er et herlig privilegium. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Å ikke strekke til kanskje på grunn av møter, foreldresamtaler og uforutsette ting. Jeg kan ikke fordra å Ikke har sett alle især i løpet av dagen. Det skjer spesielt når noen av oss er syke og vi har like mange barn på færre voksne. 

Image
Carina Hamer Rabe gir en real bamseklem til en et barn.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det du må ha i bunn er en stor dose tålmodighet og humor. Du må også tørre å by på deg selv, og aller helst være en leken type. Du må ikke nødvendigvis like alle typer lek. Selv er jeg ikke glad i dokker. Gi meg heller en traktor eller legoklosser. En viktig egenskap er å like å jobbe med, og sammen med, mennesker. Å være observant og årvåken er noe man lærer seg underveis.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Min utdanning er en spisskompetanse og de aller fleste jobber er i barnehager. Jeg kan videreutdanne meg, og for eksempel ta en master i spesialpedagogikk eller ta styrerutdanning og bli styrer i barnehage. Du kan bygge på og gå nye veier underveis.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Startlønnen er rundt 420 000 kroner i året. Jeg har ti års erfaring og tjener 525 000 i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er relativt gode, litt avhengig av hvor du bor. Det er et kvinnedominert yrke og det er vanlig å få jobb via vikariater og deretter fast stilling. Det er trygt å vite at ingen maskiner kan gjøre min jobb og erstatte det mellommenneskelige.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Når jeg kommer om morgenen og ungene kommer løpende mot meg med åpne armer og roper; "Carina, Carina". Ja, da blir det en god dag! 
Det er trygt å vite at ingen maskiner kan gjøre min jobb og erstatte det mellommenneskelige.