Avløser

– Dyr er takknemlige skapninger å jobbe med og gir raust med tilbakemeldinger, smiler Magnus Heian.
Dyreelsker Magnus Heian tar en pust i bakken med hunden sin,.
Magnus Heian, 32 år
Avløser
Vestfold landbrusktjenester i Vestfold
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg elsker stemningen, lukten og miljøet i fjøset.»
― Magnus Heian
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 07.09.2021
«Jeg elsker stemningen, lukten og miljøet i fjøset.»
― Magnus Heian
«Å være selvstendig og stille opp når du trengs er det aller viktigste.»
― Magnus Heian

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg visste jeg ville jobbe med dyr allerede som liten. Det naturlige valget var å ta landbruksutdanning. Den gangen hadde jeg ikke egen gård, og å jobbe som avløser var en grei løsning. I dag har jeg en sauegård og er også avløser. Det er en perfekt løsning for meg og gir fleksibilitet til å drive eget gårdsbruk, ha en fast inntekt og jobbe med ulike typer dyr.

Image
Junior er med avløser Magnus på jobb med traktoren.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsstedene forandrer seg ukentlig. Akkurat nå er jeg på tre forskjellige gårder pluss min egen. Som avløser tar jeg over gården for bonden. Jeg begynner tidlig i fjøset og for tiden har jeg både kyr og gris.

Mange bønder har melkeroboter og min jobb er å følge med på PC hvilke kuer som ikke er melket. Jeg finner unnasluntrerne og får de inn i melkemaskinene. Jeg skraper, stør og gjør rent i båsene. Kalvene skal ha melk og de er ikke alltid samarbeidsvillige. Det kan ta tid å venne de til flasken. Jeg observerer kyrne for å se om de er i god form og også om de er i brunst og klare for inseminering. Jeg forer kuene med surfôr. Om kvelden kommer jeg tilbake og gjør de samme oppgavene.

I grisefjøs skraper og strør jeg bingene med halm eller høy, forer grisene og behandler syke dyr. Jeg hjelper også til ved fødsler og passer på at grisene har det bra. Også her kommer jeg tilbake på kvelden.

Noen avløsere har faste gårder, selv er jeg landbruksvikar som betyr at jeg hopper inn der jeg trengs. Alle gårder er forskjellige, og hver gård krever opplæring. Opplæringen er gjerne å gå et par runder med bonden før jeg overtar. Traktorkjøring og oppgaver som dukker opp og må gjøres, er en del av jobben min.

Jeg har også min egen gård og driver med sauer. Med en baby på tre måneder og en treåring så har jeg relativt mye å henge fingrene i.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv er jeg agronomutdannet. Det vil si Vg1 og Vg2 i Naturbruk og Vg3 Agronom. Det er mange forskjellige veier å gå og man kan spesialisere seg i dyrehold, skog og maskiner.

For de som ønsker å jobbe med dyr må du ha interesse for dyrehold og dyrevelferd. Andre spesialiserer seg på skogbruk, eller landbruksmaskiner. På NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet kan man ta videreutdanning.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer definitivt ikke for de som er redde for en fysisk jobb. Heller ikke for de som ikke liker møkk og til tider sterke lukter. Er du ikke en selvstendig type så er dette yrket vanskelig å utføre. I verste tilfelle overtar jeg for en bonde som for eksempel har blitt innlagt på sykehus. Da hopper jeg rett inn i jobben uten opplæring.

Har du allergi mot støv så kan det være et problem.

Hva liker du best med yrket ditt?

– For meg er det å jobbe med kuer det aller beste. Jeg elsker stemningen, lukten og miljøet i fjøset. Jeg føler meg også privilegert med en viss frihet og muligheten til å jobbe med forskjellige dyr og oppgaver.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– For å være ærlig så er jeg ikke så glad i å jobbe med griser. De biter meg i beina.

Image
Magnus Heian med sønnen på skuldrene på sau inspeksjon.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Å være selvstendig og stille opp når du trengs er det aller viktigste. Du må kunne se løsninger og være rolig. Dyr reagerer spontant hvis de føler utrygghet. Du bør også ha interesse og kunnskap om dyr. Observere at de har det godt og vite hva som skal gjøres når det trengs. Som avløser bør du ikke være for opphengt i arbeidstimer. I mitt tilfelle kan jeg bruke lang tid på å få en kalv til å suge melk fra flaske. Alt dette kommer med erfaring, men en grunnleggende kjærlighet til yrket er nødvendig.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange muligheter. Selv har jeg kjøpt gård og sjonglerer mellom det å være avlaster og drive med egne sauer. Som nevnt er det muligheter til andre spesialiseringer, alt fra kurs til mastergrad. Du kan leie deg ut som rådgiver eller traktorfører med brøyting. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg har en 80 prosent stilling og tjener 360 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er veldig gode. Behovet for avløsere er stort i dette landet. Det er en helårsjobb som kan kombineres med studier eller annet arbeid.

Tilhørende utdanninger

Landbruk og dyrehold

Du lærer praktiske ferdigheter og tilegner deg kunnskap for å jobbe med dyr og landbruk på innovative måter.

Finn studier
Landbruk

Du får allsidig kompetanse om både konvensjonell og økologisk drift, der sammenhenger mellom biologisk produksjon, naturens tålegrenser og menneskelig aktivitet står sentralt.

Finn studier
Jordbruk

Du lærer om jord- og plantekultur og husdyrhold innen landbruk. Utdanningen er praktisk rettet med lab-øvelser og arbeid på jordet i tillegg til forelesninger.

Finn studier