Portrett av Kristian Krubel Djupnes

YrkesintervjuAvløser favoritt ikon

– Man jobber med levende vesener, så man har ansvar for å stelle dyrene ordentlig, sier Kristian Krubel Djupnes.

Kristian Krubel Djupnes
22 år
Avløser
Harstad

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært interessert i fjøs. Onkelen og tanten min drev med melkekyr og smågrisproduksjon, og siden jeg var liten har jeg alltid vært ivrig på å hjelpe til der. Jeg her alltid syntes det har vært interessant og det var ikke tvil om at jeg ville jobbe som avløser. 

fullsizeoutput_284a.jpeg

Avløser Kristian Rubel Djupnes sjekker at utstyret er i orden.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag starter tidlig om morgen, alt fra klokken fire til seks, men det avhenger av hvor man jobber. Da reiser man til gården og begynner å stelle dyrene. Så melker man kuene, forer dem og skraper møkk, sagflis og alt annet som inngår i stell av kuer. Det tar rundt tre og en halv time. Etter fjøsstellet reiser man hjem og har fri noen timer. Hvis man jobber for flere bønder samtidig så reiser man videre til neste gård å gjør det samme. Senere på dagen drar man tilbake for å gjøre det samme på nytt. Kuene melkes to ganger om dagen.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det krever egentlig ingen spesiell utdanning, men det er greit å ha en agronomutdannelse i bunnen hvis du ønsker å være avløser eller gårdbruker. Med agronomutdannelse får man helt andre krav når det gjelder lønn, og man får i tillegg en god del teori som du vil ha bruk for i praksis. Det veldig viktig å være bevisst på ansvaret du har. Man jobber med levende vesener, så man har ansvar for å stelle dyrene ordentlig og ikke ta noen snarveier. Du må hele tiden passe på at dyrene er friske og har det bra. I tillegg må man være en rolig person som ikke stresser når det kommer til stell av dyrene.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for dem som bare har lyst til å tjene penger. Det er mye annet man kan jobbe med hvis eneste motivasjon er penger og status. Hvis man har den innstillingen så tror jeg heller ikke at man får gjort en grundig nok jobb til å ta vare på dyrene. Samtidig når man er avløser jobber man hos en eller flere privatpersoner. Du får da et nært personforhold til den du jobber hos. Det å være utadvendt og positiv er egenskaper som kan være greit å med seg. Det går på at du skal omgås folk og dyr på en god måte, hvis du ønsker å være en avløser som folk setter pris på å ha hos seg.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker å komme meg i gang på morgenen og ha noe å drive med utover kvelden. I tillegg så liker jeg å drive med fysisk arbeid og føle at jeg gjør noe med kroppen sin.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg er ikke så glad i at det kommer så mange nye melkeroboter og slike ting. Det tar fra meg en del arbeidsoppgaver som jeg er skikket til å gjøre.

fullsizeoutput_2848.jpeg

Avløser Kristian Krubel Djupnes melker en ku.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale avløseryrket til?

– Folk som er positive, som forstår og ønsker seg det ansvaret man har når man skal ta vare på dyr. Det er viktig at man har hjerte for dyrene, ser deres behov og er snille mot dem.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man får mye erfaring og kunnskap gjennom jobben som avløser som gjør at du kan bli gårdbruker.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Som ufaglært kan du forvente å få omtrent 270 000 kroner i året i startlønn. Men agronomutdannelse vil du tjene mer.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Sjansene for å få jobb avhenger av hvor du bor. Stort sett er det nok ikke et problem å få jobb hvis man er interessert og viser initiativ. Det kan være smart å ta kontakt med avløserkontoret i forskjellige kommuner for å se an mulighetene.

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

    • Det er viktig at man har hjerte for dyrene, ser deres behov og er snille mot dem.
    • Jeg liker å komme meg i gang på morgenen og ha noe å drive med utover kvelden.

Yrkesbeskrivelser