Arbeidsleder innen industri og produksjon

– I min rolle som arbeidsleder er noe av det viktigste jeg gjør å sørge for at alle mine ansatte får til å gjøre jobben sin på en trygg og god måte, forklarer Daniel.
Portrettbilde av en smilende mann i dress
Daniel Myren
Arbeidsleder innen industri og produksjon
Sandvik Coromant
«Etter fagskoleutdanningen har jeg et mye bredere grunnlag og kan ta på meg lederansvar for andre fagfelt.  »
― Daniel Myren
Tekst og foto:
Sigrid Hegge Eriksen
Publisert: 12.08.2024
«Etter fagskoleutdanningen har jeg et mye bredere grunnlag og kan ta på meg lederansvar for andre fagfelt.  »
― Daniel Myren
«Unikt med å være arbeidsleder er kanskje den gode følelsen av å se at vi sammen leverer produksjonsmålene våre med godt samarbeid og kommunikasjon.»
― Daniel Myren

Hvorfor valgte du å bli arbeidsleder innen industri og produksjon? 

– Jeg har alltid ønsket å utvikle meg og vært åpen for å prøve nye ting. Når det dukket opp en mulighet for å prøve seg som arbeidsleder, tok jeg den utfordringen. Jeg mener det alltid er lurt å bevege seg utenfor komfortsonen, og forsøke nye roller. 

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– En vanlig arbeidsdag for meg kan være så mye forskjellig. Det første jeg gjør hver dag er å se over dagens møter, så kan jeg starte å forberede meg litt til de tidlig på dagen. Det er en skikkelig dårlig følelse å komme dårlig forberedt til et møte. Da kaster man bort mye av sin egen og andres tid.  
 
Når jeg er forberedt til alle dagens møter, henter jeg meg en kopp kaffe og leser mail som har kommet inn. Enten fra dagen før eller rykende ferske henvendelser. Som arbeidsleder er det en god del mail og møter, og kommunikasjon er en viktig del av hele arbeidsdagen.   

I min rolle som arbeidsleder er noe av det viktigste jeg gjør å sørge for at alle mine ansatte får til å gjøre jobben sin på en trygg og god måte. Å jobbe for et godt arbeidsmiljø er veldig vesentlig. Samtidig er det like viktig at alle de ansatte jobber mot et felles mål. Det er min oppgave å sørge for at alle har forstått bedriftens mål og strategi. 

Arbeidsdagen går altså en god del i avdelingsmøter, workshops, allmøter, en til en-samtaler og møter med andre ledere for å sikre av vi arbeider sammen mot felles mål. 

Siden jeg har personalansvar for en mange ansatte, kan oppgaver også være å følge opp syke ansatte, lage gode individuelle utviklingsplaner, ta tak i eventuelle konflikter og generelt lytte til de ansatte når de trenger en leder å prate med. 

En ekstraoppgave jeg liker godt er å ha besøk av skoler. Her får vi muligheten til å påvirke flere til å velge teknologifag og vise frem den fine fabrikken vår. 

Hva kreves for å kunne jobbe som arbeidsleder innen industri og produksjon? 

– Man trenger ikke høyere utdanning for å jobbe som arbeidsleder. Selv startet jeg på TIP (Teknikk og industriell produksjon) og tok deretter fagbrev som CNC-operatør. Jeg viste stort engasjement i rollen som CNC-operatør hos Sandvik, og fikk så muligheten til å jobbe noen år som produksjonsplanlegger. Så kom muligheten for å prøve seg som arbeidsleder, og på bakgrunn av innsatsen min som CNC-operatør og produksjonsplanlegger mente ledelsen av jeg var egnet til dette. 

Jeg tror det som kreves, er å ha kjennskap til yrket du skal lede andre i. Enten kan du komme fra det yrket selv, eller lære deg noe av det i ettertid. 

Nå har jeg brukt tre år på å studere deltid på teknisk fagskole. Slik kan jeg oppgradere mine ferdigheter til å være leder, og etter fagskoleutdanningen har jeg et mye bredere grunnlag og kan ta på meg lederansvar for andre fagfelt.  
 
Fagskoleutdanning kan man ta i ettertid, eller før man blir arbeidsleder. Kravet for fagskole er kun fagbrev, så jeg vil påstå at det er den beste veien til høyere utdanning. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Jeg tror at arbeidsleder er en rolle mange kan få til med riktig engasjement og dedikasjon. Man må være glad i folk, og kommunisere med mange i løpet av en arbeidsdag. Personlig tror jeg det er en fordel å være flink til å forstå andre mennesker. Det er viktig å virkelig lytte ordentlig når noen prater om sine utfordringer på jobben. Ellers er den en fordel å være strukturert. Det er ofte svært mange baller i lufta. 

Som arbeidsleder må du også forvente å arbeide litt ekstra her og der. Så om det er helt uaktuelt for deg å jobbe en kveld i ny og ne, så passer kanskje ikke rollen som arbeidsleder deg. 

Vi trenger alle typer mennesker i et lederteam, så selv om man ikke er den mest engasjerte eller flinkeste til å holde gode taler foran store folkemengder, kan du passe godt inn et team som allerede har noen slike.   

Hva liker du best med å være arbeidsleder innen industri og produksjon? 

– Det jeg liker aller best med jobben som arbeidsleder er å ha tid til å gå ute i produksjonshallen og snakke med de ansatte. Gjerne med en kaffekopp i hånda. Her kan jeg observere om utviklingsplanene fungerer, eller fange opp om noen er ekstra stresset. Da kan vi sammen finne løsninger. Jeg liker følelsen av å være en del av hele produksjonen.

Unikt med å være arbeidsleder er kanskje den gode følelsen av å se at vi sammen leverer produksjonsmålene våre med godt samarbeid og kommunikasjon.

Hva liker du minst? 

– Det som er minst givende i stillingen arbeidsleder er nok de vanskeligere samtalene. Det er aldri noe gøy når en ansatt kjenner på høyt stressnivå eller har store utfordringer på hjemmebane. Noen ganger må man utføre korrigerende samtaler, og går ikke det ender man opp med å må gi noen en oppsigelse. 

Som arbeidsleder kan det være lett å ta med seg tanker og følelser hjemme etter en slik arbeidsdag. Man kan grue seg til slike samtaler, og tenke mye på de i ettertid. Her er det viktig med en god work/life-balance. Lær deg å koble av når du drar hjem eller tar helg. 

Image

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Når du har jobbet noen år som arbeidsleder innen industri og produksjon, kan du uten tvil søke deg jobber innen lignende bedrifter. Du trenger ikke å låse deg til det fagbrevet du har, da lederegenskaper trengs på generell basis. 

Produksjon og industri er et veldig bredt område, så å velge en slik stilling åpner mange dører. Du kan også få deg jobb som prosjektleder, om du har fått erfaring med det i lederrollen. 

Hva kan man forvente i lønn som arbeidsleder innen industri og produksjon? 

– Lønna vil nok varierer fra bedrift til bedrift. Når man har personalansvar for andre ansatte, og en stilling som er fritatt fra ordinær arbeidstid vil man ha en god lønn for å dekke opp noe av ekstraarbeidet. I stillingen som arbeidsleder kan man for eksempel ikke føre overtidstimer og få ekstra betalt for ugunstig arbeidstid. Man har fastlønn hver måned, og arbeider så mange timer som trengs for å få jobben gjort. Jeg vil tro de fleste arbeidsledere tjener cirka 700 000900 000 kr i årslønn. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som arbeidsleder innen industri og produksjon? 

– Det er nok ikke svært mange stillinger der ute som arbeidsledere, da det ofte ikke er så mange per produksjonsenhet. Men jeg tror at sjansene er svært gode om du allerede arbeider i en industribedrift, og ønsker å arbeide deg oppover. De aller fleste ledere jeg kjenner ar tidligere arbeidet i samme stilling som de ansatte de leder i dag. Det er ofte en fordel å ha godt kjennskap til arbeidet som skal utføres. Med bra engasjement, endringsevne og mot til å bevege seg utenfor komfortsonen kan man nå langt.

Tilhørende utdanninger

Teknologi- og industrifag

Du lærer om alt fra store og roterende maskineri, til avanserte styringssystemer – som er basert på enten hydraulikk eller elektronikk.

Finn studier
Ledelse

Du lærer om ledelse i ulike bransjer og fagfelt.

Finn studier