Tina-Maria fikk verden som arbeidsplass med fagskole

Tina-Maria Tunes (22) har alltid likt å reise og oppleve verden. Allerede da hun var 15 år gammel forstod hun at hun ville bli styrmann. I dag jobber hun hardt for å kunne realisere den drømmen.

Tina-Maria Tunes avbildet i uniform

Det er ikke så lett å skulle bestemme seg for hva du vil bli når du blir stor. Tina-Maria forteller at planene hennes varierte mye gjennom oppveksten. Hun ville bli alt fra motedesigner til politi. 
– Da jeg ble 15 år fant jeg ut at jeg ville gjøre noe annet enn å gå studiespesialiserende på videregående skole. Det resulterte i at jeg begynte på teknisk industriell produksjon (TIP)

Fra matros til dekksoffiser med fagskole

Det første året på videregående hadde hun matros som fordypningsfag. Tina-Maria falt for det maritime, og valgte å gå videre med maritime fag i andreklasse. 
– Jeg trivdes veldig med maritime fag. Etter videregående var jeg lærling i to år på Statsraad Lehmkuhl og tok fagbrev som matros, forteller hun. 

– Det som fengslet meg var at jeg fikk sett hele verden, samtidig som jeg var på jobb.

Tina-Maria Tunes, dekksoffiser.

For en 15-åring var det spennende å reise.
– Det som fengslet meg var at jeg fikk sett hele verden, samtidig som jeg var på jobb. Jeg har blitt litt mer bereist nå, men synes fortsatt det er en skikkelig gøy del av yrket.

Image

Da fagbrevet var i boks, jobbet Tina-Maria videre mot drømmen om å bli styrmann. Hun valgte å ta høyere fagskolegrad som dekksoffiser.

Undervisningen på fagskolen bestod av mye praktisk læring. Tina-Maria forklarer at de hadde mange timer i simulator.
– Vi gikk gjennom forskjellige scenario og øvelser for å bli kjent med hvordan skipet blir påvirket.  

Her kan du lese mer om hva fagskole er

Det beste med jobben som styrmann, syns Tina-Maria, er spenningen. 
– Det er utfordrende, og en veldig ansvarsfull jobb. Du har jo ansvar for et gigantisk skip!  

Hun forteller videre om ulike problemstillinger hun møter på jobb. Som for eksempel vær, vind og seilerforhold. Hun smiler når hun får spørsmål om arbeidsmiljøet. 
– Man får et utrolig fint samhold på jobb. Vi bor sammen, spiser middag sammen, og er sammen hver dag, døgnet rundt. Vi blir en liten familie. Noe som er veldig fint når vi er så mye på sjøen. 

Livet på sjøen

Etter at Tina-Maria fullførte høyere fagskolegrad som dekksoffiser er hun nærmere målet om å bli styrmann. 
– Jeg har ikke fått jobbet som styrmann enda, men jeg lærer mye når jeg er på havet og vet hva jeg går til om jeg skulle bli styrmann en dag. 

En typisk hverdag som styrmann går ut på å ha en sikker navigasjon, med ansvar for alt av sikkerhetsutstyr, planlegging av ruter og forskjellige oppdrag. Tina-Maria trives på havet, og sier at det er en variert hverdag der hun er mye ute.

Les mer om yrket dekksoffiser her 

– I tillegg til å reise og være ute, er jeg veldig glad i å jobbe turnus. Som matros har jeg fri halve året. Når du først er på, jobber du dobbelt så mye, men opptjener deg fri. Har jeg for eksempel vært på i fire uker, har jeg fri fire uker etterpå. 

Image

Ønsker å se flere jenter på havet

Den maritime næringen er i dag fortsatt preget av en skjev kjønnsbalanse, der kvinner er i mindretall. Tina-Maria har opplevd at et mannsdominert yrke både har sine fordeler og ulemper.
– Jeg synes det er enklere å forholde seg til menn, fordi man kan være litt mer direkte til dem. Som kvinne har jeg absolutt møtt noen utfordringer. Jeg må for eksempel bevise mye mer, at jeg er dyktig og kan faget mitt, forklarer hun. 

Hun legger til:
– De fleste i min generasjon er innforstått med at ting forandrer seg, og jeg ser at flere kvinner er på vei inn i mannsdominerte yrker nå enn før.

Råder de unge til å følge hjertet

Tina-Maria oppfordrer de unge til å følge hjertet når de skal velge utdanning.
- Jeg har fulgt min drøm. Det er dette jeg har hatt lyst til siden jeg var 15 år og nå har jeg gjennomført det. Jeg har fått styrmannssertifikatet mitt.
Hun oppsummerer det vi alle burde gjøre:
– Følg hjertet ditt, sjekk at det er muligheter for jobb etter utdanning og velg noe du trives med. 


 

Sist oppdatert: 28. mai 2024