Hjelp, jeg skal starte på videregående

Ny skole, nye venner, men hva mer?

Forskjellen på ungdomsskole og videregående

Valg av programfag

På videregående har du større mulighet enn på ungdomsskolen til å velge fag som du er interessert i, og du får bruke mer av tiden din til å lære om det du liker. Slik kan tiden på videregående gjøre det lettere for deg å finne ut hva du vil gjøre senere.  

Studiespesialisering er det utdanningsprogrammet som ligner mest på ungdomsskolen. på studiespesialisering kan du velge å fordype deg i for eksempel samfunnsfag eller matematikk.

De yrkesfaglige utdanningsprogrammene skiller seg mest fra ungdomsskolen. Her er det mindre teori i timene, og du får jobbe mer praktisk med fagene, som for eksempel innenfor helse eller elektro. Du vil likevel ha fag som norsk, engelsk og naturfag.

Se utdanningsløpet på videregående

Valg av matematikk og språk

På de studieforberedende utdanningsprogrammene velger du selv hvilket språk og hvilken matematikk du skal ha. Noen høyere utdanninger, som for eksempel lege, tannlege, lærer og arkitekt, har spesielle opptakskrav. Spesielle opptakskrav kan for eksempel være realfag fra videregående eller en opptaksprøve. Hva du velger på videregående, kan derfor ha betydning for veien din videre. 

På yrkesfaglige utdanningsprogram, er det litt annerledes.

Les mer om valg av matematikk og språk på videregående:

Valg av matematikk

Valg av fremmedspråk

Ansvar for egen læring

På videregående skole vil du ofte høre at du har større ansvar for egen læring enn du hadde på ungdomsskolen. Så hva betyr det? 

Det betyr at du må jobbe mer på egenhånd med å lese og gjøre oppgaver, og selv passe på at du får gjort det du skal. Det forbereder deg på å jobbe eller ta høyere utdanning senere.

Image
En lærer underviser.

Karakterer

Du bruker karaktersnittet ditt fra ungdomstrinnet til å søke deg inn på videregående. Når du er ferdig på videregående, er det bare karaktersnittet ditt fra videregående som teller når du søker høyere utdanning eller læreplass

I Karakterkalkulatoren kan du se hvilke studier du kan komme inn på med dine fag og karakterer. Det gjelder fagene og karakterene dine på videregående.

Karakterkalkulatoren

PC og utstyrsstipend

Elev-PC

På videregående får alle elever tilbud om å leie en PC, mot en årlig kostnad. Det varierer hvor mye det koster, men det vil aldri være mer enn det du får i utstyrsstipend. Det vil si at PC-en egentlig er gratis for deg. 

Hvilken du får, varierer fra fylke til fylke. PC-en du får, skal være tilpasset skolearbeidet du skal gjøre. Derfor kan det også variere fra utdanningsprogram til utdanningsprogram

Utstyrsstipend

Image
En gutt ser på PC-en sin

Utstyrsstipend er penger du får av staten, slik at du skal ha råd til å leie PC og kjøpe det du trenger til skolehverdagen din. Hvor mye du får, kommer an på hvilket utdanningsprogram du går på. 

Utstyrsstipend må du søke om, og det kan være lurt å være tidlig ute. Du kan søke utstyrsstipend på Lånekassen sine nettsider:

Lånekassen

Kan jeg bytte utdanningsprogram eller skole?

Hvis du har valgt feil utdanningsprogram, kan du bytte til et annet utdanningsprogram eller programområde. Dette heter omvalg, og gjelder frem til det året du fyller 19 år. 

Du kan lese mer i denne artikkelen:

Omvalg

Mister jeg vennene mine hvis jeg velger en annen skole enn dem?

Mange synes det er skummelt å velge noe annet enn vennene sine. De kan være redde for å miste vennene de har i dag eller synes at det er skummelt å bli kjent med nye.  

Det er likevel viktig å velge det du selv har lyst til, ikke bare det vennene dine vil. Husk at du skal gå på videregående i flere år, og at utdanningsprogrammet du velger, bør være interessant for deg. 

I den nye klassen din vil du også få nye venner. De har valgt det samme som deg, og har derfor gjerne like interesser som deg.  

Selv om du og vennene dine fra ungdomsskolen ender opp med å gå på forskjellige utdanningsprogram og skoler, kan dere fortsatt være gode venner. Dere kan treffes etter skolen eller i helgene, eller spille sammen og snakke på sosiale medier. De vennene du virkelig bryr deg om, vil du holde kontakt med. 

Vil du vite mer?

Sist oppdatert: 23. oktober 2024