Skal ungdommen velge utdanning eller yrke? Her finnes hjelp

Ungdom må sette seg inn i mye informasjon når de skal velge utdanning og yrke. Heldigvis er det hjelp å få. Både skolen og andre kan gi svar på spørsmål og bistå med veiledning.

Ungdomsskole: Faget utdanningsvalg

På ungdomsskolen har faget utdanningsvalg som mål å inspirere og gi elevene innsikt i valg av videregående utdanning. På denne måten får de et bedre grunnlag for å velge riktig utdanningsprogram på videregående, som matcher deres interesser og anlegg.

Faget består blant annet av utprøving av yrker under arbeidsuke og utprøving av utdanningsprogram. Tanken bak er at de skal lære mer om arbeidslivet, men også erfare hvordan det er å være på en arbeidsplass og reflektere over hvordan de kunne tenke seg å jobbe. Hvordan faget praktiseres på den enkelte skole varierer, men timetallet er 110 klokketimer i løpet av ungdomstrinnet.

Nettressurs til faget utdanningsvalg

Foreldrekurs 

Enkelte skoler tilbyr kurskvelder til foreldre og foresatte med informasjon om videregående opplæring, utdanning og yrkesliv. Her kan man lære hvordan man kan være en støtte når eleven står overfor utdannings- og yrkesvalg.

Utdanningssystemet endrer seg stadig, og et slik kurs kan være en god mulighet til å få innsikt i dagens virkelighet. Ta kontakt med ungdomsskolen eller videregående og forhør deg om det er planlagt foreldrekurs. Enkelte karrieresenter og private aktører kan også tilby lignende veiledning til foreldre og foresatte.

Utdanning.no og Karriereveiledning.no har holdt flere webinarer for foresatte til unge som skal velge videregående. 

Se det nyeste webinaret her

Tidligere og kommende digitale arrangementer

Utdanningsmesser

Både private og offentlige tilbydere arrangerer utdanningsmesser. Enkelte fylkeskommuner arrangerer messer for ungdom som skal velge videregående, hvor man kan bli kjent med de ulike utdanningsprogrammene. For høyere utdanning finnes utdanningsmessen Utdanning & Karriere. Her er målgruppen hovedsakelig elever i videregående opplæring, men messen er gratis og åpen for alle. 

Les mer om Utdanning og karrieres utdanningsmesse

Noen universiteter og høgskoler gjennomfører egne utdanningsmesser. Andre tilbydere av ulike messer er for eksempel Nav, hvor arbeidsgivere er representert. Det er ofte slik at elever på ungdomstrinnet og videregående reiser på utdanningsmesser sammen med læreren i skoletiden, men det er også mulig å dra sammen med en elev som forelder eller foresatt. Her er det lurt å være litt forberedt slik at man kan oppsøke de mest aktuelle utstillerne og få svar på akkurat det man lurer på.

Karriereveiledning

På ungdomsskolen er det ansatt én eller flere rådgivere eller karriereveiledere. Elever på ungdomstrinnet og i videregående opplæring har rett til sosialpedagogisk rådgiving og utdannings- og yrkesrådgiving. Veiledningen kan både være individuell og i grupper. Rådgiverne har blant annet i oppgave å veilede ungdommene i valg av videregående opplæring, og har god oversikt over dette.

Ved de fleste skoler kan alle elever be om en time med en rådgiver. En veiledningssamtale dreier seg rundt interesser og ønsker hos den enkelte, og rådgiveren stiller ofte spørsmål som setter i gang refleksjon hos ungdommene. Videre kan man reflektere rundt evner og egenskaper. Om eleven har karakterer for å komme inn på utdanningsprogrammet, er også et viktig tema i veiledningen.

Mange vet ikke hva de vil, og da er det vanlig å snakke om hvilke alternativer som kan være gode. Hvilke fordeler og ulemper kan det være ved å velge de ulike utdanningsprogrammene? En time hos rådgiver kan være til stor hjelp! Det kan også være nyttig å avtale time med rådgiver for å diskutere og få hjelp til å planlegge veien videre eller til å foreta eventuelle omvalg.

Det finnes også et statlig veiledningstilbud hvor man kan snakke anonymt med en karriereveileder på chat eller telefon. Tjenesten er gratis og åpen for alle. 

Besøk Karriereveiledning.no

Yrkesfaglig fordypning (YFF)

Når elevene har valgt et utdanningsprogram og startet på videregående vet de ikke nødvendigvis om de har gjort det helt riktige valget. Yrkesfaglig fordypning i vg1 og vg2 på yrkesfag utdanningsprogram, er et tilbud hvor elevene skal få prøve ut ulike lærefag tidlig i løpet. De får innsikt i innhold, oppgaver og arbeidsmåter i de ulike yrkene som utdanningsprogrammet fører til. Denne erfaringen kan de bruke for å gjøre videre valg av retning og fordypning på videregående. 

Les mer om yrkesfaglig fordypning i Yrkesfaghåndboka

Praksisperioder

I yrkesfaglige utdanningsprogram er løpet slik at elevene lærer om den delen av arbeidslivet eller bransjen de skal ut i både på skolen og gjennom praksisperioder. I praksisperiodene får de testet hvordan det faktisk er å jobbe i et konkret yrke som for eksempel kokk, frisør, anleggsarbeider eller helsefagarbeider.

Fagopplæringskontor for yrkesfag

I alle fylker finnes det fagopplæringskontor som gir informasjon om opplæring i bedrift til alle lærlinger og bedrifter.

Se oversikt over alle fagopplæringskontorene

Oppfølgingstjenesten

Oppfølgingstjenesten plikter å ta kontakt med alle ungdommer som av ulike grunner står utenfor videregående opplæring. De hjelper ungdom til og med 21 år med spørsmål knyttet til videregående opplæring. Oppfølgingstjenesten formidler tilbud om opplæring, arbeid eller kompetansefremmende tiltak. De kontakter dem som ikke har søkt videregående opplæring, ikke har tatt imot tildelt plass, har avbrutt opplæringen eller ikke er i arbeid. Ved tapt opplæringsrett på grunn av bortvisning fra skolen resten av året, vil også oppfølgingstjenesten ta kontakt.

Det er også mulig å oppsøke eller kontakte oppfølgingstjenesten direkte. Kontaktinformasjon er ofte tilgjengelig på fylkeskommunen sine nettsider eller du kan spørre nærmeste videregående skole eller inntakskontor. 

Finn oppfølgingstjenesten i ditt fylke

Regionale karrieresentre og Nav

Er eleven ferdig med videregående og sliter med å bestemme seg for veien videre? Da kan det være en god idé å ta kontakt med offentlige karrieresentre i fylkene. De tilbyr veiledningstimer og kan hjelpe med å finne fram til informasjon og svare på konkrete spørsmål. På karrieresentrene kan de hjelpe til med kartlegging av interesser og evner. Ved å diskutere og reflektere rundt egne ønsker og alternativer med en karriereveileder, vil mange få hjelp til å ta valg for veien videre.

Det finnes også private firma som tilbyr karriereveiledning. Dette kan være en god investering, men det er lurt å sjekke prisen og hva du kan forvente deg av veiledningen.

Nav kan også være en god støtte. De tilbyr hjelp til arbeidsledige og arrangerer motivasjonskurs for dem som ønsker å finne veien videre til jobb eller utdanning.

Oversikt over offentlige karrieresentre

Vil du vite mer?

Sist oppdatert: 14. januar 2025