Nettstudier - utdanninger og kurs på nett
Lurer du på hvilke nettstudier som finnes og hvordan det fungerer? Her finner du det du trenger å vite om nettbaserte kurs og utdanninger.
Lurer du på hvilke nettstudier som finnes og hvordan det fungerer? Her finner du det du trenger å vite om nettbaserte kurs og utdanninger.
Det finnes utdanninger på ulike utdanningsnivå som kan tas på nett.
Hvilke nettstudier de ulike universitetene og høgskolene tilbyr varierer. Mange tilbyr enkeltemner og årsstudium på nett. Det finnes også noen som tilbyr hele bachelorgrader og mastergrader på nett.
Mange fagskoler tilbyr både korte og lengre nettbaserte fagskoleutdanninger.
Hvis du vil ta videregående opplæring på nett, har du flere forskjellige muligheter. Du kan ha rett på gratis videregående opplæring i fylket ditt.
Det finnes også flere private aktører som tilbyr videregående opplæring på nett. Dette koster ofte penger, men kan være et alternativ for deg som av forskjellige årsaker ikke har voksenrett.
Det finnes ulike typer nettkurs. Noen er gratis og andre koster penger. En type fleksible, gratis nettkurs som er tilgjengelig for alle kalles MOOC, som står for Massive Open Online Course. Disse kursene har ingen formelle opptakskrav.
Andre nettbaserte kurs tilbys vanligvis med et begrenset antall plasser, og mot betaling.
Bransjeprogram er gratis kurs og utdanninger laget spesielt for utvalgte bransjer. Det er et samarbeid mellom staten og partene i arbeidslivet, som ønsker å tilby den kompetansen de enkelte bransjene trenger. Kursene er gratis og kan tas ved siden av jobb. Det er mulig å delta selv om du er permittert eller arbeidsledig.
Som hovedregel er utdanning ved offentlige universitet, høgskoler og fagskoler gratis, men noen kurs og videreutdanninger kan likevel koste penger. Se informasjon om kostnader på den enkelte utdanningen.
Private skoler koster ofte penger, men prisen varierer. Mange utdanninger kan du få støtte til fra Lånekassen.
Det er ulike opptakskrav til de forskjellige utdanningene. Studier på videregående, fagskole og universitet og høgskole har formelle opptakskrav:
Videregående opplæring: Du må ha fullført og bestått grunnskole for å kunne ta videregående opplæring. Dersom du allerede har brukt opp retten din til videregående opplæring, finnes det fortsatt muligheter. Disse kan du undersøke i Veien til fagbrev.
Fagskole: Det vanligste opptakskravet til fagskole er fag- eller svennebrev. Les mer om opptakskravene.
Universitet og høgskole: Opptak til høyere utdanning krever vanligvis generell studiekompetanse. Noen studier har krav til fag, karakterer eller andre krav. Karakterkalkulatoren viser deg hva du kan komme inn på med dine fag og karakterer.
Universiteter og høgskoler og flere fagskoler har opptak gjennom Samordna opptak. Søknadsfristen er 20. april klokken 14:00 i 2022.
Noen nettstudier og kurs har ingen formelle opptakskrav. Slike kurs finnes ofte på private nettskoler.
Mange nettstudier har kontinuerlig opptak og oppstart. Det betyr at du kan søke opptak når som helst, og starte utdanningen når det passer deg.
Hvis du lurer på noe om utdannings- og yrkesvalg, finnes det mange du kan kontakte for å få hjelp.
Karriereveiledning.no: Her kan du chatte med eller ringe til en karriereveileder. Åpningstider finner du på Karriereveiledning.no.
Karrieresenter: Alle fylkene har karrieresentre som kan hjelpe deg. Karrieresentrene gir informasjon og veiledning til unge og voksne som har spørsmål eller trenger hjelp til utdannings- og yrkesvalg.
Inntakskontor og studieveiledere: Universiteter, høgskoler og fagskoler har egne inntakskontor og studieveiledere på studiene sine. Finn kontaktinfo på det aktuelle lærerstedets nettside, eller se Samordna Opptak sin oversikt over lærestedenes opptakskontor.
Utdanningsavdelingen: Fylkeskommunene har ansvar for all videregående opplæring i Norge. Utdanningsavdelingene i fylkene kan svare på spørsmål om for eksempel eksamen, dokumentasjon, kvalitet og klage på karakterer.
Fagopplæringskontoret: Fagopplæringskontoret i fylket der du bor svarer på spørsmål om opplæring i bedrift, og hjelper lærlinger og bedrifter.
Oppfølgingstjenesten: Veileder og hjelper ungdom som ikke er i opplæring eller i arbeid.