Jente ser på PCen sin med et frustrert ansiktsuttrykk.

Foto: AntonioGuillem

Her forklarer vi hvordan du kan få vekk treff fra en søkemotor.

Hva er en søkemotor?

Søkemotorer er nettsider som kan brukes for å søke gjennom andre nettsider etter tekst, bilder, og annet innhold. Søkemotorene står ikke selv for noe av innholdet, de brukes bare til å søke gjennom det.

Denne teksten er skrevet av slettmeg.no.

Fjerne kilden

Den beste og sikreste metoden for å få vekk et treff fra søkemotorer, er ved å få innholdet slettet fra kildesiden, altså nettsiden søkemotoren henter innholdet fra.

Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan dette skal gjøres, fordi fremgangsmåten er forskjellig fra side til side. Se etter en passende veiledning, eller prøv å komme i kontakt med de som driver siden det er snakk om. Om du ikke finner informasjonen du trenger selv, kan du kontakte slettmeg.no, men de vil da trenge konkret informasjon om sidene det er snakk om for å kunne hjelpe deg.

Retten til å bli glemt

I 2014 kom EU-domstolen med «retten til å bli glemt», som pålegger søkemotorene å tilby folk en mulighet til å få fjernet treff om seg selv, selv om kilden til treffet fortsatt finnes. Både Google og Bing har laget egne løsninger for dette:

Slik kan du skjule treff fra Google
Slik kan du skjule treff fra Bing

Noe som er slettet dukker fortsatt opp

Dersom et søketreff har en død link, altså en link som ikke lenger leder til eksisterende innhold, kan man sende en forespørsel til søkemotoren om å få den fjernet eller oppdatert.

Slik fjerner du utdaterte treff fra Google
Slik fjerner du utdaterte treff fra Bing

Dette gjelder for både tekstsøk og bildesøk.

Slette Google-konto

Denne veiledningen gjelder for søkemotorer, deriblant Google. Om du ønsker å slette en Google-konto, se denne veiledningen: Slik sletter du en Google-konto.

Oppgaver

Oppgave
Jente ser på telefonen hun holder i hånda.

Digitale spor

Har du noen gang tenkt på at du har en digital identitet? I løpet av en helt vanlig dag etterlater du deg mange spor på nettet.

Les mer
Oppgave
Kvinne ser på mobilen sin.

Google deg selv

Google deg selv og se hva du finner. Ha rollespill i klasserommet hvor dere undersøker funnene nærmere.

Les mer