Fakta
Informasjon er oppdatert av VID vitenskapelige høgskole
21. februar 2025.


Om studiet
En videreutdanning for sykepleiere som ønsker sterkere geriatrisk vurderings- og prioriteringskompetanse, og som kan drive kvalitetsutvikling og fagutvikling for å imøtekomme fremtidens utfordringer. Befolkningsprognosene viser at gruppen over 80 år, de aller eldste, øker fordi vi lever lengre. De fleste i denne gruppen er aleneboende og ved høy alder ses progredierende funksjonstap, akutt geriatrisk sykdom og forverring av helseplager. Det er dessuten en særlig økning i kroniske lidelser og demens, noe som tilsier at behovene for varierte sykepleie- og omsorgstjenester vil øke. Gerontologiske sykepleiere må arbeide tverrfaglig, samt inkludere pasienter og pårørendes synspunkter. Samfunnet står overfor store utfordringer i utformingen av sykepleietjenester av høy faglig kvalitet preget av kontinuitet, god ressursutnyttelse og samarbeid på tvers av fag og nivåer.
Befolkningsprognosene viser at gruppen over 80 år, de aller eldste, øker fordi vi lever lengre. De fleste i denne gruppen er aleneboende og ved høy alder ses progredierende funksjonstap, akutt geriatrisk sykdom og forverring av helseplager. Det er dessuten en særlig økning i kroniske lidelser og demens, noe som tilsier at behovene for varierte sykepleie- og omsorgstjenester vil øke.
Geriatrisk sykepleie er et spesialisert område innen sykepleiefaget som skal bidra til å styrke helsetjenestene til eldre. Fagområdet omfatter identifisering, vurdering, omsorg og behandling, samt koordinering og oppfølging av helsehjelp til eldre pasienter.
Studiets oppbygging
Studiet gir 60 studiepoeng og er samlingsbasert. Studiet tas på deltid over to år (fire semester) og har en forventet studiebelastning på gjennomsnittlig 20 timer i uken.
Det er tre ukesamlinger per semester. I tillegg kommer praksisstudier på 3 uker i 2. og 3. semester, til sammen 6 uker. Praksis er tilknyttet både kommune- og spesialisthelsetjenester, og gjennomføres utenom samlingsukene. Studenter som ikke bor i Bergen og omegn oppfordres til selv å skaffe praksisplasser.
Emner:
- Grunnlagsforståelse og rammer - gerontologisk sykepleie
- Livssyn, verdier og relasjoner i profesjonell praksis
- Somatiske og psykiske lidelser relatert til gerontologisk sykepleie
- Organisering og fagutvikling relatert til gerontologisk sykepleie
- Vitenskapsteori, forskningsmetoder og forskingsetikk
Opptaksinformasjon
- Fullført bachelor i sykepleie fra høgskole/universitet
- Autorisasjon som sykepleier
- Ett års relevant, pasientrettet yrkespraksis (100% stilling eller sammenlagt tilsvarende 100% stilling) etter fullført utdanning
For søkere med utenlandsk helsefaglig utdanning er det kun arbeidserfaring etter innvilget norsk autorisasjon som blir vurdert.
Søkere med utenlandsk utdanning må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper i Forskrift om opptak til høgre utdanning (For-2017-01-06-13).
Ved rangering av søkere gjelder VIDs utfyllende bestemmelser for opptak. Les bestemmelsene her.
Les mer om søknad og opptak på VID vitenskapelige høgskole
Poenggrense:
27,27 poeng
Dokumentasjonskrav:
Du skal laste opp:
- Vitnemål fra bachelor i sykepleie
- Signert arbeidsattest(er) som inneholder fra dato og til dato, hvor du har jobbet og stillingsprosent
- Autorisasjon
CV, arbeidsavtaler og arbeidskontrakter godkjennes ikke som dokumentasjon på arbeidspraksis.
Videre studier
Videreutdanningen kan inngå som første del av master i klinisk sykepleie.