Fakta
- Alle (primær)
- Alle (ordinær)
Informasjon er oppdatert av UiT Norges arktiske universitet
.
Om studiet
Kan vi bruke solas energikilde her på jorda? Hvordan påvirkes klimaet i nord av menneskelig aktivitet? Kan lasere fortelle oss om oppførselen til celler? Hvordan kan vi hente informasjon ut av store mengder med bilder eller store datasett? Felles for alle disse spørsmålene er at de krever kunnskap om matematikk, fysikk og databehandling. Som sivilingeniør i anvendt fysikk og matematikk kan du arbeide med og bidra til teknologisk utvikling innen fusjonsenergi, klima, fotonikk, maskinlæring og medisinsk teknologi.
Studiet bygger videre på matematikk og fysikk fra videregående skole. Alle studieretningene på studiet har de samme fagene de to første årene, hvor du går dypere inn i fysikk, matematikk, informatikk og statistikk.
Etter 2. studieår går du videre med en spesialisering, de du kan velge mellom er;
- Fusjonsenergi - Spesialiseringen lærer deg om fusjonsprosesser, grunnleggende prinsipper for fusjonsreaktorer og hvordan plasmaet inne i fusjonsreaktoren oppfører seg.
- Klima - På spesialiseringen klima lærer du å forstå hav og atmosfære og hva som påvirker dem. Du kan jobbe både med metrologi og globale klimaforandringer.
- Fotonikk - På spesialiseringen fotonikk vil du lære om lys, optiske målinger og instrumenter. Du vil for eksempel kunne jobbe med måling av CO2 i atmosfæren eller avansert mikroskopi av biologiske prøver for å studere sykdom.
- Maskinlæring og medisinsk teknologi - Gjennom maskinlæring kan vi avdekke mønstre som bidrar til å revolusjonere helsevesenet. I denne spesialiseringen lærer du hvordan du kan utvikle teknologi som utnytter data til å forbedre diagnostikk og behandling.
I løpet av studiet skal det velges emnepakker som skal underbygge den faglige retningen og gi tverrfaglige kompetanse.
Anbefalte emnepakker i studiet er;
- Bærekraft, kultur og natur (Kultur og samfunn)
- Økonomi og forretningsforståelse (Økonomi)
- Økonomi med datavitenskap (Økonomi)
- Samfunnsutfordringer og krisehåndtering (Samfunnssikkerhet)
- Geografi og samfunn (Samfunnsplanlegging)
- Internasjonalt beredskapsperspektiv (Beredskap)
- The psychological science of social,learning, and working humans (Psychology)
Undervisningsopplegg
Studiehverdagen består av forelesninger, gruppearbeid, laboratorieøvelser og datalab. I forelesninger gjennomgås teori og faglige tema. I gruppearbeid er studentene aktive gjennom løsning av teoretiske og praktiske oppgaver, og har diskusjon rundt forskjellige problemstillinger.
I hvert fag det en muntlig eller skriftlig eksamen, ofte i kombinasjon med hjemmeeksamen, prosjektoppgave eller laboratorierapport. I mange av fagene, spesielt i starten av studiet, kreves obligatoriske oppgaver (arbeidskrav) godkjent for tilgang til eksamen. Eksamensordningen er nærmere beskrevet for hvert enkelt fag i studieprogrammet.
Opptaksinformasjon
Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:
Matematikk R1 (S1 + S2) og Matematikk R2 og Fysikk 1
Antall studieplasser i 2025: 15
Tidligere poenggrenser;
Hovedopptak 2024:
- Ordinær kvote: Alle.
- Førstegangsvitnemål: Alle
Hovedopptak 2023:
- Ordinær kvote: Alle.
- Førstegangsvitnemål: Alle
Mangler du generell studiekompetanse og/eller matematikk R1 og R2, og fysikk 1?
For ingeniør- og sivilingeniørstudier finnes det flere alternative opptaksveier for å kvalifisere til opptak. Les mer om de ulike opptaksveiene, (forkurs, realfagskurs, Y-vei og 3-semester) og finn opptaket som passer dine kvalifikasjoner.
Innpassing
Søkere som har relevant høyere utdanning fra andre institusjoner kan søke om innpassing av emner, som etter faglig vurdering kan erstatte emner i studiet og brukes som en del av graden. En individuell utdanningsplan for resten av studietiden utarbeides. Du søker da opptak gjennom Samordna opptak og leverer søknad om innpassing etter at du er tatt inn som student på studieprogrammet.
Læringsutbytte
Sivilingeniørstudiet i anvendt fysikk og matematikk er ideelt for deg som har en sterk interesse for realfag og teknologi, med en spesiell forkjærlighet for fysikk og matematikk. Gjennom studiet vil du få muligheten til å arbeide med alt fra Newtons lover til komplekse klimamodeller, støttet av matematiske beregninger, dataanalyse og eksperimenter. Studiet fokuserer på praktisk anvendelse av fysikk og matematikk, og inkluderer avansert teknologi.
I løpet av studiet vil du få en dyp forståelse av viktige temaer som klima, medisinsk teknologi, maskinlæring, fusjonsenergi og fotonikk. Etter hvert vil du kunne spesialisere deg og delta i forsknings- og utviklingsprosjekter innen ditt valgte område.
Når du fullfører studiet, vil du ha oppnådd en rekke ferdigheter og kunnskaper. Du vil ha en solid bakgrunn i realfag, med spesiell vekt på fysikk og matematikk, og avansert kunnskap innen din spesialisering. Du vil kunne analysere og kritisk vurdere informasjon, bruke relevante metoder for forskning og utvikling, og gjennomføre selvstendige prosjekter.
I tillegg vil du utvikle kompetanse som gjør deg i stand til å analysere problemstillinger, utvikle ny teknologi, og bidra til nytenkning og innovasjon innen naturvitenskap og teknologi.
Karrieremuligheter
Tidligere studenter fra anvendt fysikk og matematikk har blant annet fått jobber i Sparebank1, Kongsberg Gruppen (KSAT) og Helse Nord. For mer info, se jobbmuligheter for hver enkelt spesialisering.
Som sivilingeniør kan du jobbe innen:
- Helsesektor
- Energieffektivisering
- Bank og finans
- Forskning
- Satellittbransjen
- System- og softwareutvikling
- Automatiker
- Oljebransjen
- Fiskeri
Utveksling
Det anbefales å dra på utveksling i løpet av studietiden og UiT har utvekslingsavtaler med mange universiteter i hele verden. De som ønsker et utvekslingsopphold bes så tidlig som mulig å starte planleggingen av dette. Fagene som planlegges gjennomført under utvekslingsoppholdet må godkjennes før avreise.
Vi anbefaler alle våre studenter å reise på utveksling. Som utvekslingsstudent lærer du en annen akademisk kultur, får nye perspektiver og blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.
Det anbefales å reise på utveksling mellom 5. og 9. semester
Studiet har følgende avtaler som er spesifikke for studiet og anbefales;
Du kan også ta fag ved UNIS, Universitetssenteret på Svalbard.
For mer informasjon om utveksling, les her.