Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Stavanger
.


Om studiet
Om studiet
Studieemnet "Profesjonsveiledning i utdanning og yrke" er et profesjonsrettet videreutdanningstilbud på barnehagefeltet. Emnet er basert på prinsipper og forpliktelser fra UDIR for veilederutdanninger i skole og barnehage, både når det gjelder praksisveiledning og veiledning av nyutdanna lærere i barnehage og skole. Utdanningen tar også utgangspunkt i de retningslinjene som den nasjonale rammeplan for barnehagelærerutdanning og UiS sin programplan for barnehagelærerutdanning setter for studentene.
Emnet er et masteremne og har et omfang på 30 studiepoeng; et halvt årsverk på ca. 840 timer.
Det tilbys som et samlingsbasert deltidsstudium over to semester; høst og vår.
Emnet organiseres i form av 3 samlinger á to dager hvert semester, til sammen 12 dager. I tillegg kommer arbeidskrav mellom samlingene.
Innholdet i studieemnet har fire gjennomgående hovedtema:
- Læring, profesjon og etikk
- Organisasjons- og læringskultur
- Barnehagelærerarbeidet
- Veiledning, tradisjoner og metoder
I ledelse for god kvalitet i barnehagen inngår veiledning, og i all veiledning uavhengig av tradisjon eller sammenheng, inngår en rekke viktige faktorer som vi vil arbeide med både teoretisk og praktisk. Dette gjelder profesjonsperspektiver, kommunikasjon, spørsmål og struktur i veiledning, samt koreografi av veiledning.
Studieemnet gir kompetanse til å gi veiledet, vurdert og variert praksisopplæring. Utdanningen kvalifiserer også for å gi veiledning og støtte til nyutdannede barnehagelærere i barnehagen.
Innholdet i første del (høstsemesteret) er profesjonsrettet og sikter mot å utvikle praksislærernes profesjonsidentitet- og kunnskap om rollen som praksislærer for studenter og som profesjonsveileder for nyutdannede kollegaer. Parallelt arbeides det med barnehagelærerstudenters profesjonslæring og nyutdannedes profesjonskvalifisering i utdanning og yrke. Veiledning og observasjon betraktes som et medierende redskaper for studenters læring i praksis. Denne delen drøfter oppdatert profesjonskunnskap, både når det gjelder barnehagelærerarbeidet og det å støtte opp om læring.
Emnets andre del (vårsemesteret) bygger videre på og utvider perspektiver på profesjonskunnskap der pedagogisk ledelse inngår. Det blir arbeidet med relasjonelle perspektiver i utviklingen av barnehagen som en lærende organisasjon. Etiske dilemma i alt pedagogisk arbeid blir aktualisert. Den enkeltes og fellesskapets læring blir drøftet med utgangspunkt i praksisfellesskap som begrep.
Opptakskrav
Bachelor i barnehagelærer/førskolelærer, samt minimum tre års erfaring som barnehagelærer.
Opptaksinformasjon
Søknadsfrist er 15. april 2025
Søkere som har fått innvilget tilretteleggingsmidler gjennom UDIR vil bli prioritert i hovedopptaket.
Videre studier
Emnet er et master emne og inngår som profil 2 profesjon og ledelse i masterprogrammet i barnehagevitenskap ved UiS.