Fakta
- Alle (primær)
- Alle (ordinær)
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Stavanger
.
Om studiet
Som lærer for trinn 1-7 møter du elever som ivrer etter å lære og som ser på læreren som litt av en helt. Du blir en viktig person for mange og kan være med på å forme framtiden til elevene.
- Sikkert yrke av stor betydning: Du husker kanskje selv hvor viktig den engasjerte, kunnskapsrike læreren var for deg? Læreren som på nærmest magisk vis forstod deg, møtte deg, utfordret og inspirerte deg? Som lærer er du rollemodell, leder og veileder. Du vil få kompetansen du trenger for selv å bli den læreren som betyr noe ekstra for elevene sine.
- Repetisjonskurs i matematikk: Trenger du litt gjenoppfriskning av matematikk-kunnskapene dine? UiS tilbyr repetisjonskurs i matematikk fra grunnskolen og gjør deg klar for matematikk-emnet ved studiet. Det er ingen eksamenskrav knyttet til dette kurset og oppmøte er frivillig.
- Bred pedagogisk utdannelse: Du får kunnskap i flere skolefag og pedagogikk, og blir spesialist innenfor det faget du selv velger å fordype deg i. Matematikk, norsk, pedagogikk og elevkunnskap er obligatoriske fag.
- Fokus på praksis: Universitetet i Stavanger har lang tradisjon for særlig satsing på praksis under utdannelsen og har et tett samarbeid med skoler i regionen som sikrer høy kvalitet på veiledet praksis. Som grunnskolelærerstudent ved UiS møter du alltid en praksislærer med formell utdanning innen praksisveiledning.
- Valgmuligheter: Du velger to eller tre valgfag i utdanningen din. På UiS kan du velge mellom følgende fag: Musikk (nytt fra høsten 2024), kunst & håndverk, mat & helse, drama og teatervitenskap, KRLE, Å være lærer i det teknologirike klasserom, spesialpedagogikk, norsk 2, matematikk 2, naturfag, samfunnsfag, engelsk og kroppsøving. Når du skal velge masterretning og skrivemasteroppgave kan du velge mellom spesialpedagogikk, norsk , matematikk , naturfag, samfunnsfag, engelsk og kroppsøving.
- Tett på landets fremste forskning innenfor utdanning: Med Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning (Læringsmiljøsenteret), Lesesenteret, Filiorum – senter for barnehageforsking og Kunnskapssenter for utdanning er vi et nasjonalt nav innen utdanningsforskning. Dette styrker lærerutdanningene våre, og gjennom det også deg som student.
Undervisningsopplegg
Opptakskrav
Krav om generell studiekompetanse. Det er to alternative måter å dekke opptakskravet til lærer på.
Du må enten dokumentere:
- gjennomsnittskarakter 3 eller bedre i norsk (393 timer) og
- gjennomsnittskarakter 4 eller bedre i matematikk (224 timer) og
- minst 35 skolepoeng.
eller
- gjennomsnittskarakter 3 eller bedre i norsk (393 timer) og
- gjennomsnittskarakter 3 eller bedre i matematikk (224 timer) og
- minst 40 skolepoeng.
Du dekker også karakterkravet i matematikk hvis du har bestått ett av følgende programfag: S1, S2, R1 eller R2.
Det er krav om politiattest og plikt til tuberkuloseundersøkelse.
Dette studiet har krav om politiattest. Politiattest søkes gjennom Studentweb etter du har takket ja til studieplass og fått studierett på studieprogrammet. Følg instruksjonene i Studentweb.
Søknad: via Samordna opptak.
Søknadsfrist: 15. april
Karrieremuligheter
- Allsidige karrieremuligheter: Som lærer har du valgt et stabilt yrke med mange jobbmuligheter over hele landet.
- Studiet åpner for undervisningsstillinger på 1.–7. trinn, samt andre roller innen skole, undervisning og opplæring.
- Du har også mulighet til stillinger i barnehage, (forutsetter videreutdanning i barnehagepedagogikk) og i voksenopplæring.
- Grunnskolelærere er attraktive i sektorer som skoleadministrasjon, frivillige organisasjoner, eller innenfor fagpolitikken. Du kan for eksempel jobbe med formidlings- og informasjonsarbeid i bedrifter, i organisasjoner og offentlig virksomhet.
- Fullført masterstudium kvalifiserer for opptak til relevante ph.d-studier ved høgskoler og universiteter.
Utveksling
Skaff deg et konkurransefortrinn i arbeidslivet - reis på utveksling!
UiS har inngått avtaler med høyere utdanningsinstitusjoner i Norden, Europa og i land utenfor Europa. Utvalget er stort og valget er ditt! På nettsiden vår kan du finne ut mer om hvor og når nettopp du kan reise i ditt studieprogram.
Det finnes mange gode grunner til å ta deler av utdanningen i utlandet, økte karrieremuligheter er bare én av dem. I tillegg til å skille deg ut i arbeidsmarkedet vil et utvekslingsopphold øke dine språklige ferdigheter, utvikle dine faglige perspektiver og gi deg personlig vekst! At utveksling er både lærerikt og en unik opplevelse for livet er det ingen tvil om!
Søknadsfrist for utreise høstsemesteret er 1. februar og for vårsemesteret 1. september. Minimumskravet for å reise på utveksling er at du må ha bestått eksamener tilsvarende ett års studier (60 studiepoeng) før du reiser.
Les mer om utveksling her: www.uis.no/ut