Fakta
- Alle (primær)
- 59.00 (ordinær)
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Oslo
.
Om studiet
Hvorfor og hvordan forandrer kunst, kulturarv og historiske gjenstander seg over tid, og hvordan kan de bevares? Studerer du kulturarv- og konserveringsstudier kan du jobbe tett på kulturarven og være med på å bevare den for fremtidige generasjoner.
Hva er konservering?
Kulturarv- og konserveringsstudier er Norges eneste bachelorstudium innen konserveringsfaget; en disiplin som handler om å forstå og håndtere forandring. Studiet gir en innføring i konservering og kulturarv, kjennskap til materialhistorie og hvordan ulike materialer forandres over tid og i ulike miljøer. Du vil få teoretisk og praktisk erfaring med malerier, gjenstander, forvaltning av samlinger og forebyggende konservering.
Konservering handler om å bevare og beskytte den materielle kulturarven, som arkeologiske gjenstander, skulpturer, kunstverk og andre gjenstander med kulturell verdi. Kulturarven er vår kollektive hukommelse, som knytter folk til fortiden og gir utvidet forståelse for tidligere generasjoner og samfunn. Konservatorer jobber med å bevare, sikre og reparere skadet kulturarv, slik at den kan benyttes til formidling og forskning.
Et unikt studium i Norge
Konservering er et fagområde som kombinerer akademisk og praktisk kunnskap, og ligger i krysningspunktet mellom humaniora, realfag, samfunnsvitenskap og tradisjonelt håndverk. Bachelorprogrammet i kulturarv- og konserveringsstudier er det eneste studiet innen sitt fagfelt i Norge, og er første steg for deg som ønsker å jobbe som konservator, bli forsker og/eller jobbe innenfor kulturarvssektoren.
Hvordan er det å studere hos oss?
Gjennom studiet får du mye praktisk erfaring. Du får prøve deg på å undersøke materiell kulturarv og trusler i kulturarvens omgivelser. Du får også jobbe i team for å identifisere og forslå tiltak for å forebygge skader på kulturarven. Om du velger det masterforberedende løpet, vil du også lære kjemi for konserveringsfaget og få erfaring med visuell og fotoanalytisk dokumentasjon. Du vil også få forståelse for konserveringsfagets rolle i flerfaglig samarbeid og kunnskapsproduksjon.
Les mer om oppbygningen i studiet.
Konservering er et lite fag- og studentmiljø ved UiO, hvor det er tett kontakt mellom studentene og mellom studenter og undervisere.
Det er lett å bli kjent med de andre studentene. Du tar de fleste emnene i bachelorgraden sammen med ditt studiekull, og undervisningsformen bidrar til å skape et godt læringsmiljø. Studentaktiv læring og gruppearbeid er vanlig.
Programmet har et eget fagutvalg, som deltar i møter med instituttet og fungerer som et faglig-sosialt felleskap for studentene.
Du kan dra på utveksling til utlandet i ett semester. Vil du studere mer konservering i Cardiff, eller dra til Paris for å friske opp fransken din? Instituttet og universitetet har en rekke spennende utvekslingsavtaler med studiesteder i Europa og resten av verden, hvor du kan studere ulike fag.
Les mer om studier i utlandet.
Hva kan du jobbe med?
En bachelorgrad i kulturarv- og konserveringsstudier kan alene eller i kombinasjon med annen utdanning kvalifisere for arbeid innen flere områder, blant annet kulturminnevern, museer og offentlig forvaltning. Våre kandidater jobber blant annet med kultur-, kommunikasjon- og formidlingsarbeid i privat og offentlig sektor.
Du kan ta videre utdanning innen både konservering og andre fag. For å bli konservator må du studere malerikonservering eller gjenstandskonservering på masternivå. Da blir du henholdsvis malerikonservator eller gjenstandskonservator. Etter endt mastergrad kan du søke deg videre til PhD-stillinger i konservering.
Konservering er relevant for mange yrker
Kunnskap om konservering er relevant for flere yrker enn kun konservatoryrket, og gjennom dette studiet utdanner du deg i en retning som gir deg bedre forståelse for den materielle kulturarven, hvordan den forandres og hvordan den kan beskyttes. Denne kunnskapen er særlig viktig for arbeid i blant annet museums- og kulturarvssektoren og i akademia, men også for andre offentlige og private stillinger.
Hvis du vil bygge på bachelorgraden din med en mastergrad innenfor et annet fagområde, har du flere muligheter. For arbeid innenfor museum og kulturarvsektoren er særlig mastergraden Museologi og kulturarvstudier relevant. Det finnes også en rekke andre mastergrader ved UiO eller andre universiteter søker studenter med en variert fagbakgrunn.
Les mer om jobb og videre studier.
Hvordan tar vi vare på vikingskipene?
Konservator David Hauer har studert bachelor og master i konservering ved UiO, og jobber i dag med vikingskipene ved Vikingskipsmuseet. Han har hatt ansvar for sikringen av gjenstandene i Vikingskipsmuseet siden 2016, og fra 2022 jobber han med det krevende arbeidet å flytte vikingskipene til stedet hvor nytt vikingtidsmuseum bygges.
Lesmer om flyttingen av vikingskipene og David Hauers jobb i UNIFORUM.
Undervisningen vår er basert på forskning
Fagmiljøet i konservering jobber både med undervisning og forskning, og undervisningen oppdateres kontinuerlig med ny forskning, nye metoder og nye læringsformer. Ved vårt institutt forsker vi på kulturarv, malerikonservering og gjenstandskonservering, utdanner doktorgradsstipendiater og samarbeider med forskningsmiljøer både i Norge og internasjonalt.
Ett av våre aktive forskningsprosjekter er Aula-prosjektet, som jobber med bevaringen av de 11 monumentale lerretsmaleriene av Edvard Munch i Universitetets Aula. De forsker på støv, sot og annen luftforurensing som jevnlig akkumuleres på Munchs farger og som sakte forandrer dem.
Fire masterstudenter fra konserveringsstudiet ved Institutt for arkeologi, konservering og historie (IAKH) jobbet sommeren 2022 med å kartlegge og reparere skader på Edvard Munchs maleri Solen. Foto: Ola Gamst Sæther
Les mer om Aula-prosjektet her og om studentarbeidet i Aulaen i denne artikkelen i UNIFORUM.