Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Oslo
.
Om studiet
Historiefaget er studiet av politiske, økonomiske, sosiale, teknologiske og kulturelle forhold som har preget og formet menneskenes liv og samfunn gjennom tidene. Felles for all vår virksomhet er en søken etter innsikt og kunnskap om fortida, men som påvirker og bestemmer menneskers liv også i dag.
Kort om studiet
Masterstudiet består av en kursdel og en masteroppgavedel. Med utgangspunkt i fagets historie, teoritradisjoner, kildekritiske og empiriske metoder, samt faglige debatter, lærer du å planlegge og utføre selvstendige arbeider. Studiet vil gi deg kunnskap og ferdigheter i prosjektarbeid med vekt på tekstanalyse og akademisk skriving.
Undervisningen i kursdelen er forskningsbasert og foregår i studentaktive seminarer i mindre grupper. Arbeidet med masteroppgaven er selvstendig og følges opp av en individuell veileder. Du kan velge mellom to løp: ett med 60 studiepoengs masteroppgave og ett med 30 studiepoengs masteroppgave.
Les mer under oppbygning og gjennomføring.
Historikermiljøet ved UiO er det største i Norden. Underviserne og veilederne på masterprogrammet forsker på forskjellige tidsepoker og fordyper seg i temaer som spenner fra menneskerettigheter, kvinnehistorie, sosial ulikhet og rasetenkning til teknologiutvikling, politisk makt og klimahistorie.
Vi har mange sterke forskningsgrupper med både nasjonal og internasjonal forskning og med temaer fra antikken til i dag. Som masterstudent hos oss får du ta del i forskningsfellesskapet. Det gir deg mulighet til faglig fordypning med stor tematisk og tidsmessig variasjon.
Kompetanse, karrieremuligheter og praksis
En mastergrad i historie kvalifiserer for en rekke ulike jobber innenfor et bredt spekter av arbeidslivet. Evnen til å sette seg inn i komplekse saksforhold, utøve kildekritikk, samt god skriftlig og muntlig framstilling er etterspurte ferdigheter for arbeidsoppgaver knyttet til analyse, rådgivning, saksbehandling, undervisning, formidling, forskning og kommunikasjon.
Les karriereintervjuer med tidligere historiestudenter på sidene våre om jobb og videre studier
Det er også mulig å ha praksis som del av mastergraden. Gjennom praksisemnet HIS4400 – Arbeidspraksis for historiestudenter, kan du ha praksisopphold hos en vertsinstitusjon i et helt semester. Du lærer hvordan du kan anvende dine historiefaglige kunnskaper, ferdigheter og perspektiver i praksis, og bli mer bevisst på hva du som historiker kan bidra med som arbeidstaker.
Ler mer om praksisemnet på emnesiden.
Reis på utveksling!
Masterstudenter i historie anbefales å ta et studieopphold i utlandet i studiets tredje semester. Dersom du velger 30 studiepoengs masteroppgave kan du ta relevante emner på vertsinstitusjonen, men oppholdet kan også kombineres med oppgaveskriving dersom du skriver 60 studiepoengs masteroppgave.
Et studieopphold i utlandet kan gi deg nye faglige perspektiver og nettverk med forskere og studenter fra andre utdanningsinstitusjoner.
Les mer om utveksling og våre avtaler på våre nettsider om studieopphold i utlandet.
Hvem møter du på masterprogrammet i historie?
Medstudenter på lesesalen
Masterstudentene i historie disponerer en egen lesesal og pauserom i 3. etasje i Niels Treschows hus. Lesesalen og pauserommet er et møtepunkt for masterstudentene, og legger til rette for godt faglig-sosialt miljø.
Fortid - studentenes historietidsskrift
Redaksjonen i Fortid, historiestudentenes eget tidsskrift, arrangerer slippfester og debatter, i tillegg til å lage et av de mest interessante fagtidsskriftene om historie i Norden. Som historiestudent er du velkommen til å delta i det redaksjonelle arbeidet, både med nettversjonen av tidsskriftet og utgaven som kommer i papir. Du kan også selv bidra som forfatter på lik linje med vitenskapelig ansatte ved å sende inn artikler og bokanmeldelser. Fortid kan du følge på Facebook og Instagram og lese i sin helhet på fortid.no.
Historisk studentforening (HSF)
Historisk studentforening (HSF) er et sosialt og faglig fundert fellesskap, og historiestudentenes egen forening ved Universitetet i Oslo. HSF har som formål å ivareta studentenes interesser og fremme studentenes synspunkter overfor vårt institutt. HSF har representanter i programrådet for historie, og instituttets undervisningsråd.
HSF arrangerer også sosiale aktiviteter for å opprettholde et godt sosialt miljø blant studentene, deriblant studieturer, faglige arrangementer og fester. Følg HSF på Facebook og Instagram for å holde deg oppdatert på hva som skjer i studentmiljøet.
Alumninettverket for historie
Historie Alumni er et nettverk for tidligere historiestudenter. Gjennom alumninettverket vil du få kontakt med alumner og vitenskapelige ansatte du deler felles historieinteresser med, og få oppdatert kunnskap fra historiemiljøet. Nettverket er både faglig og sosialt. Her har du en mulighet til å skape en faglig og profesjonell krets, samtidig som ordningen fungerer som en sosial møteplass der du kan møte tidligere historiestudenter.