Fakta

Sted:
uio.no
Oslo
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
180
Søknadsfrist: 15. april
Opptakskrav: REALR2
Poenggrenser 2024:
  • Alle (primær)
  • Alle (ordinær)
Studieplasser: 20
Nettbasert: Nei
Samlingsbasert: Nei
Deltid: Nei
Søknadskode (SO): 185915

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Oslo

.

Om studiet

Har du lyst til å forstå miljø- og klimaproblemer, og bidra til å løse dem? Hos oss får du kunnskapene og ferdighetene du trenger.

Hva lærer du i Geofysikk og klima?

Planeten vår forandrer seg. Klimaendringer gjør at temperaturen stiger og vi får mer ekstremvær. Havet blir varmere, isbreer smelter, og vi får mer flom og tørke.

I dette studieprogrammet lærer du hvorfor klimaet endrer seg og hvordan det påvirker oss nå og i framtida. Du lærer også om naturkatastrofer som skred, flom og jordskjelv. Vi bruker matematikk og fysikk for å forstå disse endringene og hendelsene.

Innhold i studiet

Hos oss lærer du om naturens fysiske lover og hvordan man beskriver dem, fra enkle skisser til avanserte datamodeller på superdatamaskiner. Du vil også gjøre laboratorieforsøk og delta i feltarbeid for å samle og analysere data.

Tidlig i studiet får du en generell introduksjon til geofag, sammen med viktige støttefag som matematikk, fysikk, programmering og statistikk. Fra andre studieår fordyper du deg i spesifikke områder, som hydrologi, meteorologi, oseanografi eller planetologi. Det tredje året gir mer valgfrihet, og du kan for eksempel studere i utlandet eller på Svalbard, hvor du kan delta i feltarbeid i Arktis.

Få svar på disse spørsmålene i studiet

Vær og havtemperatur

Hvordan påvirker havtemperaturen i Mexicogulfen og sjøiskanten nord for Svalbard været i Norge?

Smeltende isbreer

Hvor raskt smelter breene i Norge, på Svalbard og ellers på jorda? Hvordan måler vi egentlig dette?

Flom og tørke

Vil ekstremvær som flom og tørke bli hyppigere i Norge i framtida? Hva kan konsekvensene bli for naturen og samfunnet?

Jordas atmosfære

Hvordan påvirker drivhusgasser, skyer og sand fra Sahara-ørkenen klimaet vårt?

Varsling av naturkatastrofer

Hvorfor er det så vanskelig å varsle jordskred, jordskjelv og vulkanutbrudd? Hvordan skal vi bli bedre til dette?

Hva kan jeg gjøre som geofysiker eller klimaforsker?

Som geofysiker er planeten laboratoriet ditt. Du studerer jorda på mange forskjellige måter:

  • Du observerer værsystemer og skyer fra jetfly og måler havstrømmer og sjøtemperatur fra forskningsfartøy, drivende bøyer og satellitter.
  • Du flyr droner over isbreer og bruker satellitter til å studere endringer i isdekket, både på land og i havet i Arktis.
  • Du lytter på vibrasjoner i jorda for å forstå jordskjelv, vulkaner og ras, og du utforsker liknende prosesser på andre planeter i solsystemet vårt.
  • Du bruker programmering for å gjenskape prosessene på superdatamaskiner, eller studerer dem i detalj i laboratorie-eksperimenter.

Du kan jobbe som meteorolog og ingeniør

Og mye annet! Med en bachelorgrad kan du bruke kunnskapen din inn i andre utdanninger og yrker, for eksempel lærerutdanningen eller teknologiske jobber, hvis du har erfaring med programmering. Men de fleste velger å ta en mastergrad, siden dette gir flere jobbmuligheter.

Med en mastergrad i geofag kan du for eksempel arbeide som hydrolog, meteorolog, oseanograf, eller seismolog. Dette er også veien inn i forskningens verden.

Livet som student

Du skal trives som student hos oss! Når du starter, får du en faddergruppe og du blir kjent med både gamle og nye studenter, faglig og sosialt. Studentene og faglærerne på programmet reiser sammen på et todagers seminar – en ypperlig anledning til å bli godt kjent og få et godt fagmiljø.

Universitetet i Oslo har et rikt studentliv med over 250 studentforeninger. Geostudentene har egne foreninger:

  • Geofaglig fagutvalg ivaretar og fremmer studentenes interesser ved instituttet.
  • GÆA Norvegica er geostudentenes forening som engasjerer og ivaretar det sosiale studentmiljøet.

iEarth, Senter for fremragende utdanning promoterer et studentfokusert og innovativt læringsmiljø på tvers av geoinstitusjonene i Norge.

Oslo som studentby

Oslo er storbyen som har alt. Her finner du museer, gallerier, et bredt utvalg av spisesteder og kafeer, i tilegg til fantastisk natur! Bare en kort t-banetur unna byen kan du gå mil etter mil på langrenn og skogstur, eller du kan dra og bade i fjorden.

Om du lurer på noe praktisk rundt studiet ditt, eller trenger veiledning, ta kontakt med oss.

Dra på utveksling til Svalbard eller utlandet

Mange av våre studenter tar et semester ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). Universitetet i Oslo er også med i universitetsalliansen Circle U, som gjør utveksling i Europa lettere for deg. Vi har i tillegg egne avtaler med mange utenlandske universiteter.

Les mer om utveksling her.

Karrieremuligheter

Bilde av Sander foran en rød vegg med et maleri dominert av gule farger

Utvikler radarer og måler snømengden i fjellet

Møt Sander som jobber som geofysikker. Radarteknologien han er med på å utvikle skal øke forutsigbarheten ved vannkraftproduksjon, slik at man kan produsere mer fornybar energi og få billigere strøm.

Les intervjuet for å få en forståelse for hva studier i Geofysikk og klima kan føre til.

Alle utdanninger innen