Fakta

Sted:
Oslo
Studietype:
Master, 2 år
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
120

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Oslo

7. februar 2023.

Om studiet

Hvordan kan temperaturen i den ytterste delen av solas atmosfære være flere millioner grader, når temperaturen i lagene rett under bare er noen få tusen? Hva er det som får universet til å utvide seg stadig raskere? Hvordan ble de supermassive sorte hullene i galakser dannet? Dette er noen av spørsmålene du kan jobbe med på masterstudiet i astronomi.

Kort om programmet

Ved Institutt for teoretisk astrofysikk har vi det eneste masterstudiet i astronomi i Norge. Studiet legger vekt på teoretisk forståelse i astrofysikk og praktisk bruk av metoder fra matematikk, fysikk, informatikk og statistikk for å løse astronomiske problemer. Som en del av studiet skal du skrive en masteroppgave, og da kan du fordype deg i kosmologi, ekstragalaktisk astronomi eller solfysikk. Instituttet har forskningsgrupper på internasjonalt toppnivå på disse områdene. Du vil selv utføre forskning og lære hva grunnforskning går ut på. I løpet av masterstudiet vil du lære problemløsning, statistikk og numeriske beregninger. Du vil få trent på å kommunisere arbeidet ditt skriftlig og muntlig. Dette gir erfaringer og kompetanse som er både anvendelig og etterspurt i mange andre bransjer.

Studiemiljø

Vi ønsker at du skal trives som student hos oss. Våre studenter har gode studentfasiliteter, som leseplass med dataterminal og et studentkjøkken. Studentene har et eget fagutvalg som sørger for å ivareta studentenes interesser ved instituttet og som arrangerer sosiale aktiviteter for sine medlemmer. Universitetet i Oslo har for øvrig et stort antall lag og foreninger.

Instituttet er oversiktlig og det er enkelt å komme i kontakt med fagpersoner. Det finnes flere arenaer der du kan bli kjent med og del av et godt fagmiljø.

Vi vil følge deg opp: Fra du har takket ja til studieplass til du skal ha din siste avsluttende mastereksamen. Dersom du har praktiske spørsmål, trenger veiledning eller opplever problemer underveis, kan du kontakte oss, så hjelper vi deg så godt vi kan.

Studier i utlandet

Du kan reise på utveksling gjennom de felles avtalene Universitetet i Oslo tilbyr. Vi anbefaler at du reiser i 2. semester. Utveksling bør avtales i samråd med veileder, slik at du kan velge emner som er relevante i masterprogrammet. Det er også mulig med opphold i utlandet i forbindelse med arbeidet med masteroppgaven.

Videre studier og jobb

Etter studiet vil du ha et godt grunnlag for å jobbe innen en rekke områder både i privat og offentlig næringsliv. Våre tidligere studenter er blant annet ansatt i teknologi- og konsulentselskaper, forsknings- og i utdanningsinstitusjoner. Noen av masterstudentene som oppnår svært gode faglige resultater, satser videre på en forskerkarriere ved å ta en doktorgrad (ph.d.) ved Universitetet i Oslo eller et universitet i utlandet.

Alle utdanninger innen