Fakta
Informasjon oppdatert
19. mars 2025.


Om studiet
Jobber du med offentlige planprosesser og ønsker bedre kompetanse på strategiske grep og metoder i samfunnsplanlegging? Nettbasert videreutdanning i regi av Universitetet i Bergen, Universitetet i Agder og NTNU. Neste oppstart blir etter planen i januar 2026.
Samfunnsplanlegging og rolleforståelse i komplekse plansituasjoner er et videreutdanningsemne på masternivå, som går på deltid over ett år med en kombinasjon av fysiske- og digitale samlinger. Studiet er utviklet av UiB, NTNU og Universitetet i Agder.
Studiet retter seg mot deg som jobber med offentlig samfunnsplanlegging og/eller med planrelaterte arbeidsoppgaver knyttet til samfunnsutvikling. Emnet skal gi oppdaterte perspektiver på planleggingens rolle både innenfor og utenfor det tradisjonelle plansystemets prosesser, prosedyrer og rammer.
Studiet skal etter planen starte opp på nytt fra vårsemesteret 2026. Mer informasjon kommer på studiets nettside i september 2025.
Undervisningsopplegg
Studiet går på deltid over ett år med en kombinasjon av fysiske- og digitale samlinger.
Opptakskrav
Dette studiet på masternivå og du må derfor dokumentere at du fyller følgende to opptakskrav:
- Bachelorgrad, cand.mag.-grad eller tilsvarende grad eller grunnutdanning med et omfang på minimum tre år/180 studiepoeng. Utdanningen din bør fortrinnsvis innen være innenfor samfunnsplanlegging eller relaterte fagområder som geografi, urbanisme, arkitektur, jus, samfunnsvitenskap eller ingeniørfag.
- Minimum to års relevant arbeidserfaring fra fagfeltene som er nevnt over.
Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon på studiets nettside
Opptaksinformasjon
Neste oppstart vil etter planen være januar 2026. Mer informasjon om søknadsfrister etc. kommer på studiets nettside i september 2025.
Læringsutbytte
Hovedfokus for emnet er samfunnsplanlegging i komplekse sammenhenger og nyere teorier om hvordan vi kan gripe an spenninger i planprosesser.
Emnet bygger på geografiske og planteoretiske perspektiver, herunder nye former for deltakelse og tiltak som kan bidra til å utvikle et grønnere samfunn. Undervisningen vil være tett koblet på konkrete plankontekster i kommuner og fylkeskommuner i ulike deler av landet.
Målet er at du som jobber med planrelaterte oppgaver skal få større og bredere forståelse for planlegging som praktisk og teoretisk fag og bli bedre rustet til å håndtere komplekse plansituasjoner med mange interesser og aktører.