Fakta

Sted:
Universitetet i Bergen
Studietype:
Lavere nivå
Studieform: Nettstøttet, samlingsbasert
Studietempo: Deltid
Oppstart: Høst
Studiepoeng:
30
Søknadsfrist: Løpende

Informasjon oppdatert

28. januar 2025.

Om studiet

Matematikk 1, 8. - 13. trinn er en videreutdanning på deltid som retter seg primært mot deg som underviser- eller ønsker å undervise i matematikk på ungdomstrinnet og i vg1.

Matematikk 1, 8. - 13. trinn ved UiB går på deltid over ett år, med oppstart om høsten.  Studiet består av to emner, hvert på 15 studiepoeng.

Hvis du har 30 studiepoeng i matematikk fra allmenn-/grunnskolelærerutdanningen vil dette studiet gi deg de siste 30 studiepoengene du trenger for å fylle kompetansekravet om 60 studiepoeng for å undervise i matematikk for ungdomstrinnet. 

Hvis du ønsker å undervise i matematikk programfag i videregående skole, men har lite matematikk fra før, kan Matematikk 1 hos oss kvalifisere for de første 30 studiepoengene av de 60 studiepoengene som kreves. For å dekke de siste 30 studiepoengene kan du supplere med Matematikk 2, 8.-13. trinn.   

Nytt fra 2025 er at du søker plass på studiet direkte hos UiB. Vi har åpnet for søknader og tar opptak i flere runder utover våren.  

Søk Matematikk 1 her

 

Studiets oppbygging

Matematikk 1, 8. - 13. trinn består av to emner, hvert på 15 studiepoeng. Det er mulig å ta bare et av emnene hvis du ønsker det. Da gir du bare beskjed om det, etter at du har fått opptak til studiet. 

Undervisningsopplegg

Matematikk 1 går på deltid over ett år, med oppstart om høsten. Det er tre obligatoriske samlinger ved UiBs campus per semester. Hver samling går over tre dager. I tillegg arrangerer vi en fjerde samling, som det er frivillig om du vil delta på.  

  • Høst 2025: Obligatoriske samlinger i uke 35, 39 og 44. Frivillig samling i uke 48
  • Vår 2026: Obligatoriske samlinger i uke 2, 7 og 15. Frivillig samling i uke 19

Eksamensformen for hvert av de to emnene som inngår i Matematikk 1 er en 4 timers skriftlig skoleeksamen. Eksamen avholdes på UiBs campus.  

  • Eksamen høst 2025: 10. desember
  • Eksamen vår 2026: 3. juni 

Opptakskrav

Godkjent lærerutdanning (allmennlærer/grunnskolelærer, adjunkt/lektor med PPU, eller tilsvarende). Dokumenteres med vitnemål/karakterutskrifter. 

Læringsutbytte

Anbefalt forhåndskunnskap

Vi anbefaler at du har forkunnskaper i matematikk som tilsvarer matematikk fra allmenn/grunnskolelærerutdanningen, full fordypning i matematikk fra videregående skole, eller tilsvarende. Dette er imidlertid ikke noe krav og du trenger ikke dokumentere dette.