Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen
26. mars 2025.


Om studiet
Oppdag studiet
Er du opptatt av hvordan vi kan forebygge sykdom i samfunnet, eller hvorfor helse varierer mellom ulike grupper? Masterprogrammet i Helse og samfunn gir deg inngående kunnskap om sentrale helseutfordringer.
Velg mellom tre spesialiseringer: Perspektiv på sentrale helseutfordringer, Genetisk veiledning, og Yrkeshygiene.
Du vil få grundig opplæring i både kvalitativ og kvantitativ forskningsmetode, og innsikt i teoretiske perspektiver og forskningsetiske problemstillinger.
Utforsk våre studieretninger
Perspektiv på sentrale helseutfordringer: Få inngående kunnskap om helseutfordringer som ulikhet i helse, aldring, og arbeidshelse. Du vil lære å anvende både naturvitenskapelige, samfunnsvitenskapelige og fenomenologiske perspektiver for å forstå og håndtere disse utfordringene.
Genetisk veiledning: Her får du en helhetlig kompetanse innen medisinsk genetikk og bioteknologi. Studieretningen fokuserer på kommunikasjon og veiledning, samt de psykiske og eksistensielle utfordringene knyttet til genetisk risikoinformasjon. Du kan velge mellom en klinisk fordypning med praksis, eller en forskningsrettet masteroppgave.
Yrkeshygiene: Denne studieretningen gir deg ekspertise i å identifisere og vurdere helserisikoer relatert til kjemiske, fysiske og biologiske faktorer på arbeidsplassen. Du vil også lære om forebyggende tiltak for å sikre et trygt arbeidsmiljø.
Bli en del av vårt studiemiljø
Studiehverdagen er variert og inkluderer undervisning, seminarer og selvstudium. Vi legger stor vekt på studentaktive læringsformer, og du vil delta i kreative verksteder, case-studier og en avsluttende minikonferanse.
Dette gir deg muligheten til å reflektere over og presentere forskningsspørsmål i et dynamisk og støttende miljø.
Reis på utveksling
Som student på masterprogrammet i Helse og samfunn har du muligheten til å reise på utveksling under arbeidet med masteroppgaven. Spesielt for studenter på studieretningen Perspektiv på sentrale helseutfordringer, er det mulig å ta valgfag på sommerskolen ved Københavns Universitet.
Sikre deg jobb og videre studier
Masterprogrammet gir deg bred kompetanse som kvalifiserer til stillinger innen helse- og omsorgssektoren, offentlig forvaltning, utdanningssektoren, og forskning. Aktuelle jobber inkluderer psykososial rådgiver, spesialfysioterapeut, rådgiver og forskningsassistent. Programmet gir også et solid grunnlag for videre studier, som opptak til doktorgradsstudier.
Opplev vårt undervisningsopplegg
Undervisningen er lagt opp som et fulltidsstudium over to år, med mulighet for deltid for enkelte spesialiseringer. Studiet starter med en introduksjon til helse og samfunn, etterfulgt av kurs i forskningsetikk, vitenskapsteori og forskningsmetode. De to siste semestrene er dedikert til arbeid med masteroppgaven, hvor du får veiledning fra erfarne forskere og mulighet til å delta i aktive forskningsmiljøer.
Er du opptatt av hvordan vi kan forebygge sykdom og forstå helseforskjeller i samfunnet?
Masterprogrammet i Helse og samfunn ved Universitetet i Bergen gir deg inngående kunnskap om sentrale helseutfordringer.
Utdanningen gir deg mulighet til å velge mellom en rekke ulike karriereveier innen helse- og omsorgssektoren, offentlig forvaltning, utdanning, og forskning.