Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen
12. desember 2024.


Om studiet
Å studere fysikk handler om å forstå verden rundt oss og naturens oppbygning. Kunnskapen du oppnår som fysikkstudent er avgjørende for å løse store samfunnsutfordringer som klimaendringer og moderne kreftbehandling. Fysikere er svært ettertraktet på arbeidsmarkedet. Programmet passer både for deg med bachelor- eller ingeniørbakgrunn.
Hva lærer du?
Som masterstudent i fysikk lærer du å forstå hvorfor verden rundt oss er som den er, og hvordan vi kan bruke og utvikle teknologi for å forstå prosesser rundt oss.
Du lærer å bruke kunstig intelligens og numeriske metoder til å analysere og forstå alt fra:
- mørk materie og de minste byggesteinene som kvarker, gluoner og Higgs
- utvikling av teknologi for å forbedre behandling og diagnostisering av sykdommer
- hvordan elektromagnetiske bølger (lys, UV, radiobølger osv.) og lyd brukes til å forstå, utforske og overvåke hav, atmosfære, verdensrommet, klima, olje, gass og fisk
Du lærer også hvordan du kan lage detektorer og måleutstyr for å samle inn nødvendig data til analyser og teknologisk utvikling.
Som masterstudent blir du en del av et levende forskningsmiljø med et stort internasjonalt nettverk. Du får muligheten til å fordype deg i aktive forskningsfelt og velge prosjektoppgaver knyttet til spennende temaer.
Studiehverdag
Din arbeidsuke vil være fylt med aktiviteter som:
- laboratoriearbeid
- feltarbeid på steder som CERN, Sognefjorden eller Svalbard
- dataanalyse og programmering
- forelesninger og annen undervisning
Du undervises av forskere som er ledende innen sine fagfelt. Instituttet samarbeider tett med internasjonale forskningsmiljøer, noe som gir deg kontakt med toppforskere i både Norge og utlandet.
Som en naturlig del av forskningsgruppen får du en fast lesesalsplass og blir inkludert i et godt arbeidsmiljø. Avhengig av masteroppgaven din kan du delta i praktisk feltarbeid på steder som Marifjøra, Andøya Space, Svalbard eller CERN. Uansett spesialisering får du bred erfaring innen programmering og håndtering av store datamengder.
Du har også mulighet til å få verdifull arbeidserfaring som studentassistent eller mentor for yngre studenter.
Fagutvalget for Fysikk og Teknologi (FFT) og linjeforeningen Doppler organiserer både sosiale og faglige aktiviteter og fungerer som bindeledd mellom studentene ved instituttet.
Hva kan du jobbe som?
Som utdannet fysiker har du ekspertise innen fysikk og teknologi kombinert med bred kompetanse innen naturvitenskap. Dette gjør deg godt rustet til roller innen forskning, utdanning, næringsliv, administrasjon og samfunnsarbeid.
Med en mastergrad i fysikk har du mange karrieremuligheter i både privat og offentlig sektor. Tidligere studenter har fått jobb hos:
- Apple Silicon Valley
- CERN
- Data Respons
- DNB
- Equinor
- ESA
- Forsvaret
- Halliburton
- Haukeland Universitetssykehus
- Marine Technologies LLC
- NORCE
- Norconsult
- Odfjell
- Rambøll
- SWECO
- Universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø m.fl.
- Zaptec