Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen
12. desember 2024.
Om studiet
Master i energi passer for deg som er interessert i verdens energiforbruk. En bærekraftig fremtid krever at vi endrer dagens energiforsyning og energibruk. Verdens energiforbruk er i rask endring, og gjennom studiet tilegner du deg ettertraktet kompetanse innen energiomstilling.
Hva lærer du?
En ferdigutdannet student fra masterprogrammet i energi:
- har solid, vitenskapelig fundert kunnskap om ulike energiressurser, deres utnyttelse, fordeler og ulemper
- har spesialisering innen ett av energitemaene:
- vind- og havenergi
- matematikk, fysikk og informatikk
- kjemi og miljø
- kan utføre avanserte analyser av for eksempel ressurser, fornybar energi, systemvirkning og miljøkonsekvenser
- har et fundament for å forstå et bredt spekter av temaer knyttet til energiressurser og energibruk, og for å kunne vurdere dem i et miljø- og samfunnsperspektiv
Avhengig av temagruppe vil du fordype deg i utfordringer knyttet til energi fra vind, vann og sol; geotermisk energi (jordvarme); energifysikk og materialer for energisystemer; overføring av energi, inkludert elektriske systemer; samt energisystemer, inkludert energisikkerhet, systemoptimalisering og miljøpåvirkning.
Studiehverdag
På masterprogrammet i energi blir du en del av et kull som følger hverandre gjennom hele studiet. Det er et inkluderende studentmiljø på tvers av kull, og du møter også studenter fra lignende studieprogrammer i de ulike emnene.
Du blir en del av et internasjonalt fagmiljø gjennom samarbeid med aktører som Bergen Offshore Wind Centre (BOW), Bergen Energy Lab og Bjerknessenteret for klimaforskning.
Studiehverdagen består av undervisning i store og små grupper, data- og regneøvelser, laboratoriearbeid og selvstudium. Du kan regne med å bruke rundt 40 timer i uken på studiene. Lesesalplasser finner du på læringssenteret ved Universitetsbiblioteket i Realfagbygget eller i Allégaten 66. På varme dager sitter mange studenter i den hyggelige hagen foran Geofysisk institutt.
Programmet har et aktivt fagutvalg, Lumen, som organiserer både sosiale og faglige arrangementer.
Hva kan du jobbe som?
Kandidater med mastergrad i energi er svært ettertraktet. Dagens utfordringer skaper økt behov for spesialister innen energi og energiomstilling, både i Norge og internasjonalt.
Utdanningen åpner for en karriere i både privat og offentlig sektor, for eksempel innen:
- energiselskaper (som Equinor, Statkraft og Eviny)
- energiteknologiselskaper
- konsulentselskaper (som StormGeo, Multiconsult)
- universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter
- transportbedrifter (som NCE Maritime Cleantech)
- leverandørindustrien (som Aker Solutions, Aibel og Kværner)