Fakta

Sted:
Universitetet i Bergen
Studietype:
Master, 5 år
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
300
Søknadsfrist: 15. april
Opptakskrav: SIVING
Poenggrenser 2024:
  • 52.30 (primær)
  • 54.90 (ordinær)
Studieplasser: 49
Nettbasert: Nei
Samlingsbasert: Nei
Deltid: Nei
Søknadskode (SO): 184769

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen

20. november 2024.

Om studiet

Hvordan kan havvind kan skaffe oss ren energi og få ned utslipp av klimagasser? Hvordan kan man få mer energi ut av eksisterende vannkraftverk? Og om hvordan vi kan må og beregne endringene i klimautviklingen.

Studieprogrammet i energi skal gi et solid teoretisk fundament for å forstå et bredt spekter av problemstillinger innen energiressurser og energiforsyning. 

Programmet skal gi kandidatene evne til å sette energiforsyning og -bruk i et globalt og nasjonalt perspektiv knyttet til klima, miljø og samfunn. Et overordnet mål er å forstå dagens problemstillinger innen energiforsyning og være særlig godt rustet til å løse utfordringer for å nå målet om bærekraftig energi til alle.

Innhold

I studiet lærer du om energiressurser som vann, vind, sol, bioenergi og fossil energi. Du vil lære hvordan de ulike energikildene kan omformes og utnyttes, om bærekraft og klimaavtrykk, og hvordan for eksempel hydrogenteknologi og CO₂-håndtering kan brukes for å redusere CO₂-utslipp.

Studiet introduserer også andre teknologier som i liten grad er tatt i bruk, men som har stort potensial, som teknologi basert på energi fra bølger, tidevann og jordvarme.

Du vil lære om mulige utfordringer knyttet til nye fornybare energikilder, som for eksempel lagring og forsyningssikkerhet.

Studiet gir deg kunnskap om teknologiske, samfunnsmessige og miljømessige konsekvenser ved bruk av ulike energikilder.

Etter fire semestre med felles emner spesialiserer studentene seg innen en av følgende studieretninger: «vind- og havenergi», «reservoar og geoenergi», «energi- og prosessteknologi» eller «kjemiske energiløsninger». Valget tas i fjerde semester.

Studiet gir deg solid kompetanse i grunnleggende realfag og et grunnlag for å følge med og bidra til energiomstillingen. I tillegg får du breddekunnskap som hjelper deg å sette energi i et samfunnsperspektiv.

Studiet gir sivilingeniørkompetanse. Det betyr at du, i tillegg til de grunnleggende realfagene, får kunnskap innen fag som programmering, teknologiledelse, økonomi og miljøfag.
 

Arbeidsformer

I studieprogrammet brukes varierte arbeidsformer som forelesninger, seminarer og gruppearbeid, laboratorieøvelser, praksisopphold i bedrift/forskningsvirksomhet og ekskursjoner. Du vil få veiledning i et spesialisert masteroppgaveprosjekt over ett år mot slutten av studiet.

Les mer om sivilingeniørstudiet i Energi her.

Kvalifikasjon/tittel

Master i energi (sivilingeniør)