Fakta

Sted:
Universitetet i Bergen
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
180
Søknadsfrist: 15. april
Opptakskrav: REALFA
Poenggrenser 2024:
  • 47.90 (primær)
  • 48.60 (ordinær)
Studieplasser: 40
Nettbasert: Nei
Samlingsbasert: Nei
Deltid: Nei
Søknadskode (SO): 184865

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen

27. november 2024.

Om studiet

På dette bachelorprogrammet lærer du om molekylene – byggesteinene i cellene våre – og hvordan de samarbeider. Studiet passer for deg som ønsker å forstå hvordan celler og organismer fungerer, hvordan sykdom oppstår, og hvordan vi kan forbedre verden rundt oss.

Hva lærer du?


På bachelorstudiet i molekylærbiologi får du bred kunnskap om den molekylære oppbyggingen, kjemien og fysikken til biologiske makromolekyler som DNA, RNA, proteiner og lipider. Du lærer om cellens struktur og funksjon, og får en innføring i bioinformatikk. I tillegg får du praktisk erfaring fra laboratoriet, der du lærer om metoder og instrumenter.

Studieprogrammet har mange valgfri emner, noe som gir deg stor frihet til å velge fagene som interesserer deg mest.

Fagmiljøet du møter består av ansatte som arbeider med spennende problemstillinger innen molekylærbiologi, bioteknologi og biomedisin. De bruker modellsystemer som fluer, fisk, gjær og humane celler for å løse sine forskningsspørsmål.

Bachelorprogrammet i molekylærbiologi passer for deg som er nysgjerrig på hvordan biologiske prosesser fungerer, og som ønsker å jobbe med praktiske oppgaver for å løse fremtidige utfordringer knyttet til sykdom, genredigering, utvikling av vaksiner og grunnleggende biologiske spørsmål.

Studiehverdag


En typisk uke på bachelorstudiet innebærer daglig oppmøte på campus. I semestre med laboratorieundervisning vil du ha fulle dager i laboratoriet flere dager i uken. Mye av studietiden består av forelesninger, laboratorieøvelser og rapportskriving. I tillegg deltar du i undervisning med aktiv deltakelse, kollokviegrupper, presentasjoner, ulike oppgaver og selvstudium.

Bachelorstudiet er et fulltidsstudium, noe som betyr at du vil bruke omtrent like mye tid på studiene som på en fulltidsjobb. Undervisningen foregår på norsk og engelsk, mens litteraturen hovedsakelig er på engelsk.

Vi holder til på Høyteknologisenteret, der vi har en egen lesesal for molekylærbiologi- og biologistudenter. Du kan også bruke lesesalplasser og biblioteket i Realfagbygget.

Mye av undervisningen skjer i nærheten av fagmiljøet, noe som gir deg god kontakt med forskere, master- og ph.d.-studenter.

Studentene i molekylærbiologi driver studentorganisasjonen Helix, som arrangerer både faglige og sosiale aktiviteter for studentene.

Hva kan du jobbe som?


Mange molekylærbiologer arbeider med forskning og undervisning, både som vitenskapelig ansatte og som støttepersonell ved universiteter og høyskoler, eller på store sykehus.

Molekylærbiologer er også viktige i:

  • bioteknologi, hvor levende organismer brukes til å lage nyttige produkter som for eksempel antibiotika
  • farmasøytisk industri, der molekylærbiologer utvikler medisiner eller utstyr for å diagnostisere og behandle sykdommer
  • matforskning
  • oljeindustrien
  • marin forskning
  • kosmetisk industri
  • privat sektor
  • offentlig forvaltning

Det er viktig å merke seg at en mastergrad i molekylærbiologi eller biomedisin ofte er nødvendig for å kvalifisere seg til arbeid på et laboratorium.

Les mer om bahelorprogrammet i molekylærbiologi her.

Kvalifikasjon/tittel

Bachelor i naturvitenskap

Alle utdanninger innen