Fakta

Sted:
Universitetet i Bergen
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
180
Søknadsfrist: 15. april
Opptakskrav: REALFA
Poenggrenser 2024:
  • Alle (primær)
  • Alle (ordinær)
Studieplasser: 99
Nettbasert: Nei
Samlingsbasert: Nei
Deltid: Nei
Søknadskode (SO): 184327

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen

12. desember 2024.

Om studiet

Biologi er læren om alt som lever, og tar for seg prosesser, mangfold og sammenhenger i naturen. Evolusjon er det overordnede prinsippet i biologien. Den gir oss en kraftfull modell til å forstå og forklare hvordan alt vi ser i naturen har utviklet seg fra et felles opphav gjennom 3,5 milliarder år.

Hva lærer du?

Bachelorprogrammet i biologi gir deg en bred naturfaglig bakgrunn, og du får innsikt i alt fra naturmiljøet sin kjemi og fysikk til matematikk og statistikk fysiologi, molekylærbiologi, organismebiologi og mangfold, evolusjon og økologi. Du får møte biologi i praksis i omfattende lab- og feltkurs der mikrober, dyr og planter står i sentrum.

Innenfor biologifaget stiller vi spørsmål som: 

  • Hvordan kan vi skaffe nok mat til en økende befolkning, på en bærekraftig måte? 
  • Hvordan påvirker menneskelig aktivitet økosystemet og biodiversitet? 
  • Hvordan vil klimaendringer påvirke matproduksjon og naturressurser? 

Bergensregionen har sterke marine forskings- og innovasjonsmiljø. Dette vil du merke i undervisningen vår. Forvaltning, næringsliv og helsevesen har behov for solid biologisk kompetanse for å klare overgangen til et mer bærekraftig og grønt samfunn. 

Studiehverdagen


Studieprogrammet er delt inn i seks semestre, og hvert semester (høst eller vår) tar du normalt tre emner til sammen 30 studiepoeng. Studiehverdagen består av undervisning på campus og selvstudium, og det forventes at du bruker mellom 37 og 40 timer i uken på studiene. Undervisningen består blant annet av forelesninger, studentaktiv undervisning, gruppearbeid, samt felt- og laboratoriearbeid. Undervisningen og pensum er både på norsk og engelsk.

Praktisk felt- og laboratoriearbeid er en viktig del av studieprogrammet. På laboratoriet lærer du biologi i praksis innen mikrobiologi, zoologi, botanikk, fysiologi, cellebiologi og genetikk. Du får også være med på feltkurs til ulike naturtyper i fjell og fjære, og prøve deg på forskning, for eksempel knyttet til karbonlagring i naturen i Bergen.

Hva kan du jobbe som?

Med en bachelor i biologi kan du jobbe innen mange ulike yrker som for eksempel: 

  • Offentlig sektor, forskning og forvaltning (Statens naturoppsyn, Havforskningsinstituttet, Miljødirektoratet, Kommune, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet) 
  • Ulike konsulentfirmaer 
  • Havbruks- og sjømatindustrien 
  • Forskning, undervisning og kommunikasjon

Les mer om Bachelorprogrammet i biologi her.

Kvalifikasjon/tittel

Bachelor i naturvitenskap

Alle utdanninger innen