Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen
12. desember 2024.
Om studiet
Anvendt og beregningsorientert matematikk bruker matematikk til å løse praktiske og teoretiske problemer innen naturvitenskap, industri, ressursforvaltning, medisinsk bildebehandling og andre områder.
Hva lærer du?
Anvendt og beregningsorientert matematikk er et felt der matematiske metoder brukes for å løse praktiske og teoretiske problemer fra ulike områder, som naturvitenskap, industri, ressursforvaltning, medisinsk bildebehandling og andre felt. Gjennom en modelleringsprosess beskrives problemer matematisk, ofte ved hjelp av likninger. Disse løses med numeriske verktøy, og resultatene gir verdifull innsikt i de opprinnelige problemene. Faget omfatter også utvikling av grunnleggende metoder innen beregningsorientert matematikk, med fokus på hvordan ulike typer matematiske problemer kan representeres og løses effektivt med datamaskiner.
Med utdanning i anvendt og beregningsorientert matematikk vil du:
- kunne løse konkrete problemstillinger ved hjelp av matematisk modellering, analyse og numeriske beregninger
- forstå grunnleggende matematisk teori og anvende den på komplekse problemer
- programmere, tolke data og presentere resultater på en vitenskapelig måte
- gjenkjenne matematiske strukturer og forklare disse
- utvikle avansert kompetanse innen felt som kalkulus, lineær algebra og differensialligninger, samt datamaskinbaserte beregninger
Du kan spesialisere deg i temaer som anvendt analyse, bildebehandling, fluidmekanikk og havmodellering, inverse problemer, miljømatematikk, numerisk matematikk, beregningsvitenskap og reservoarmatematikk.
Studiehverdag
Matematisk institutt holder til i Realfagbygget på universitetets campus i sentrum. Du blir en del av et inkluderende og internasjonalt miljø med studenter og ansatte fra hele verden. Studentforeningen Matematisk Fagutvalg arrangerer sosiale aktiviteter som filmkvelder, spillkvelder, bedriftsbesøk og fester.
Som masterstudent får du ditt eget skrivebord på en lesesal sammen med andre masterstudenter. Du vil jobbe tett med en veileder som har ekspertise i ditt valgte tema, og sammen utarbeider dere en fremdriftsplan for masteroppgaven.
Gjennom studiet tar du obligatoriske emner som MAT252 Kontinuumsmekanikk og MAT260 Regnealgoritmer 2, i tillegg til valgemner som tilpasses din spesialisering og fremtidige karrierevei.
Hva kan du jobbe som?
Masterprogrammet i anvendt og beregningsorientert matematikk utdanner kandidater som er ettertraktet i både privat og offentlig sektor.
Du kan jobbe som:
- konsulent i oljeindustrien eller i konsulentbyråer
- energi- og teknologiutvikler
- forsker
- underviser ved høyskoler og universiteter
- data scientist
- ingeniør
- analytiker
Spesialiseringene åpner dører til arbeidsområder som medisinsk bildebehandling, ressursforvaltning, energiteknologi og industriell forskning. Din kompetanse vil være avgjørende for teknologisk utvikling og bærekraftige løsninger.
Les mer om masterprogrammet i anvend og utrekningsorientert matematikk her.