Fakta
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Agder
.


Om studiet
Utforsk folkehelsevitenskap og bidra til et mer helsefremmende samfunn. Vårt masterprogram er tverrfaglig og gir deg dybdekunnskap om faktorene som påvirker folks helse og hvordan du kan arbeide for å fremme helse på alle nivåer i samfunnet.
Om studiet
Vår master i folkehelsevitenskap fokuserer på å forstå og forbedre befolkningens helse gjennom forebyggende og helsefremmende arbeid. Studiet tar for seg de grunnleggende årsakene til helseutfordringer og tilbyr kunnskap om hvordan man kan jobbe systematisk for å bedre folkehelsen.
Med en tverrfaglig tilnærming dekkes et bredt spekter av temaer, fra det strukturelle folkehelsearbeidet som politikk og organisering, til implementering av tiltak som kan forbedre befolkingens helse. Videre er folkehelseutfordringer knyttet til ernæring, fysisk aktivitet, psykisk helse og rusproblematikk sentralt.
Hva lærer du?
Gjennom masterprogrammet utvikler du en omfattende forståelse av folkehelseutfordringer og lærer deg hvordan du kan implementere effektive helsefremmende og forebyggende strategier. Du blir dyktig i å identifisere helseutfordringer, utforme tiltak og evaluere hvor effektive tiltakene er. Tiltak for å bevare og forbedre befolkningens helse på et strukturelt nivå er sentralt. Programmet forbereder deg på å jobbe med folkehelse på ulike nivåer, fra lokalsamfunn til globale sammenhenger, og gir deg verktøyene til å drive med forskning og utvikling innen feltet.
Gjennom masterutdanningen i folkehelsevitenskap vil du få fagspesifikk kompetanse innen blant annet:
- det strukturelle folkehelsearbeidet.
- folkehelseutfordringer knyttet til fagområdene samfunnsernæring, fysisk aktivitet, psykisk helse og rus.
- epidemiologi, vitenskapelig metode og vitenskapsteori.
- etikk, kritisk analyse, refleksjon og forskningsmessig tilnærming til folkehelse.
Masterstudiet gir kompetanse innen helse, men også innen det samfunnsvitenskapelige fagområdet.
Jobb- og karrieremuligheter
Med en master i folkehelsevitenskap åpnes dørene til en rekke karrieremuligheter hvor du kan gjøre en forskjell i samfunnet.
Etter endt utdanning kan du arbeide med folkehelsearbeid på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.
Jobbmuligheter inkluderer roller innen offentlig forvaltning, frivillige organisasjoner, forskningsinstitusjoner, og i privat sektor.
Eksempler på stillinger er rådgiver innen folkehelse, helsefremmende koordinator, folkehelseanalytiker, prosjektleder for folkehelseinitiativer, samt muligheter innen forskning og fagutvikling.
Opptakskrav
For å søke på masterprogrammet i folkehelsevitenskap trenger du en relevant bachelorgrad eller tilsvarende utdanning. Kravene inkluderer:
- Bachelorgrad i helse- og sosialfag, samfunnsvitenskap eller naturvitenskap med relevans for folkehelse. Eksempler på kvalifiserende utdanninger er: ernæring, idrettsvitenskap, folkehelsearbeid, vernepleie, sykepleie, sosialt arbeid, sosiologi, statsvitenskap, barnevern, bioingeniør, ergoterapi, fysioterapi, antropologi, tannpleier, helseinformatikk, lærerutdanning, barnehagelærerutdanning, radiografi, medisin, paramedisin, odontologi, psykologi, utviklingsstudier eller samfunnsplanlegging. Søkere med andre relevante bachelorgrader kan vurderes etter individuell vurdering.
- Vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre
- Minimum 20 studiepoeng på nivå 2 hvis fordypningsenhet inngår i kvalifiserende utdanning
Andre krav i løpet av studiet
- Løpende skikkethetsvurdering av studenten foregår i løpet av hele studiet.