Fakta
8300
Informasjon er oppdatert av NTNU Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
.


Om studiet
Alle som arbeider med beslutninger som påvirker barn, er lovpålagt å ta hensyn til barns perspektiver. I dette emnet vil du lære hvordan barn og unge kan involveres på en praktisk og etisk god måte i ulike profesjonelle praksiser.
Emnet omhandler involvering av barn og unge i praksisarbeid i forskjellige sektorer som arbeider med barn, unge og familier. Medvirkning er en grunnleggende forutsetning i et demokrati. Alle som arbeider med politikk og praksis som påvirker barn og unges hverdag er juridisk forpliktet til å lytte til denne brukergruppen, i henhold til norsk grunnlov og FNs Barnekonvensjon. Dette emnet tar utgangspunkt i gjeldende juridiske føringer knyttet til barns rett til å bli hørt og hensynet til barnets beste.
I emnet utforskes fordeler og utfordringer med å involvere barn og unge. Emnet vil legge spesielt vekt på rettighetsbaserte tilnærminger til involvering av barn og unge i politikk og praksis. Studentene vil lære om og prøve ut ulike metodiske verktøy for barns medvirkning på individ- og gruppenivå. Videre vil de få innsikt i eksempler på involvering av barn og unge fra ulike sektorer. Studentene vil planlegge, utvikle, gjennomføre og evaluere et medvirkningsorientert prosjekt med barn og/eller ungdom, fortrinnsvis på egen arbeidsplass og som del av eksisterende praksis.
Emnet vektlegger kritisk refleksjon og har fokus på håndtering av etiske problemstillinger i praksis. Blant annet diskuteres medvirkning på tvers av aspekter som alder, kjønn, funksjonsevne, kulturell, religiøs og sosioøkonomisk bakgrunn, samt interesser og ferdigheter.
Læringsutbytte
Kunnskap
Kandidaten har inngående kunnskap om:
- teoretiske tilnærminger til involvering av barn og unge i politikk og praksis, med utgangspunkt i tverrfaglige barndomsstudier
- juridiske aspekter knyttet til barn og unges rett til medvirkning i alle henseender som påvirker deres liv, knyttet til FNs Barnekonvensjon og norsk lovgivning
- metodologiske, etiske og rettighetsbaserte tilnærminger til involvering av barn og unge i politikk og praksis, inkludert metodiske verktøy på individ- og gruppenivå
- praksiseksempler på involvering av barn og unge fra ulike sektorer
Ferdigheter
Kandidaten kan:
- anvende relevant teoretisk og forskningsbasert kunnskap om involvering av barn og unge i utøvelse av eget arbeid
- planlegge, utvikle, gjennomføre og evaluere praksiser som involverer barn og unge
- bruke relevante metoder for medvirkningsorienterte praksiser på en selvstendig måte og i videreutvikling av egen praksis
Generell kompetanse
Kandidaten kan:
- kritisk analysere og diskutere medvirkningsorientert litteratur og praksis
- kritisk reflektere rundt og håndtere etiske problemstillinger i arbeid med barn og unge
- formidle selvstendig arbeid og beherske fagområdets uttrykksformer
- anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder for å gjennomføre medvirkningsorienterte prosjekter
Undervisningsopplegg
Opptakskrav
Opptakskravet er bachelorgrad.
Dokumentasjon på at du fyller opptakskravet lastes opp når du søker. Du kan laste opp dette fram til søknadsfristen går ut. For å få søknaden din behandlet må dokumentasjon på at du fyller opptakskravet være lastet opp innen søknadsfristens utløp.
Rangering: Hvis det blir flere søkere enn antall studieplasser vil søkere som har fått vikar- eller stipendordning fra Utdanningsdirektoratet for å ta studiet ved NTNU bli prioritert foran andre søkere. Du trenger ikke sende inn dokumentasjon for innvilget vikar- eller stipendordning. Vi sjekker søkerlisten opp mot Udirs database med godkjente søknader ved NTNU.