Fakta

Lærested:
Sted:
Nettstudium
Studietype:
Høyere nivå
Studieform: Nettstudium
Studietempo: Deltid
Studiepoeng:
15

Informasjon er oppdatert av Nord universitet

.

Om studiet

Studiet er et nettbasert videreutdanningstilbud for barnehagelærere, lærere og andre med relevant profesjonsutdanning på bachelornivå som f.eks. politi, sykepleie, sosialt arbeid, barnevernspedagog og vernepleiere mm. Studiet gir teoretisk og praktisk fordypning i tilrettelegging og ledelse av kvalifisert veiledning som bidrar i studentenes, de nyutdannedes og kollegaers profesjonsutvikling, både på individ og gruppenivå.Lærere og skolerådgivere kan søke Utdanningsdirektoratet om vikar-/stipendordning for å ta veilederutdanning. Søknadsfrist er 1. mars. Du velger "Annet studietilbud" i søkeportalen. (I tillegg søker du opptak hos Nord universitet).Nord universitet tilbyr også veilederutdanning for praksislærere modul 2 og 3. Husk å søke UDIR om midler til å gjennomføre disse også når du søker om midler til modul 1.

Studiet omhandler profesjonsutøverens rolle og funksjon som veileder generelt og som veileder/mentor for studenter, nyutdannede og andre profesjonsutøvere i egen virksomhet spesielt.

I studiet fokuseres det på forståelse av veiledning som fagfelt, veiledningsteori og veiledningstradisjoner, profesjonsidentitet og profesjonell utvikling.

Videre fokuseres det på kommunikasjonsteorier, kommunikasjonsferdigheter, etisk dømmekraft og kritisk tenking og refleksjon.

I studiet legges det stor vekt på bevisstgjøring og utvikling av egen veileder- eller mentorkompetanse gjennom refleksjon, dialog, diskusjon, veiledningsøvelser og litteraturstudier.

Det legges særlig vekt på å bygge sammenhenger mellom relasjonen profesjon, teori og praksis.

Opptaksinformasjon

Det kreves profesjonsutdanning som barnehagelærer, lærer, vernepleier, politi, sosialarbeider, barnevernspedagog, sykepleier eller tilsvarende på bachelornivå.

Det kreves minimum 2 års praksis innenfor profesjonen etter endt utdanning. (Deltidsstillinger regnes om til heltid for å dekke kravet om 2 år heltids praksis).

Læringsutbytte

Kunnskap

  • ha inngående kunnskap om egen virksomhet som system og veiledningens betydning for læring og utvikling av egen yrkesprofesjon
  • kan anvende kunnskapen om kommunikasjon og kritisk analysere etiske forhold som knytter seg til veiledningen, også på nye områder innen fagområdet.
  • kan analysere og anvende ulike tilnærmingsmåter innen veiledning på en situasjonstilpasset måte

Ferdigheter

  • Kan analysere og forholde seg analytisk kritisk til ulike teorier, metoder og modeller i rollen som veileder
  • kan analysere og fortolke en situasjon, for deretter tilpasse og lede veiledning som støtte og hjelp til å forstå og utvikle praksis
  • kan analysere og videreutvikle ferdigheter i å støtte og utfordre studenter, nyutdannede og andre kollegaer innen tema, saksfelt eller utfordringer de ønsker veiledning på

Generell kompetanse

  • Kan analysere og kritisk reflektere over veiledning som bidrag til nyorientering, utvikling og læring i egen virksomhet
  • kan kritisk vurdere og anvende relevante forskning som grunnlag for kvalifisert veiledning
  • kan anvende kunnskap om veiledning knyttet til nyutdannedes utfordringer i overgangen utdanning - yrke og i det profesjonelle læringsfelleskapet i egen virksomhet.

Videre studier

Veilederutdanning for praksislærere og mentorer - modul 2, 15 sp. Det kan søkes godkjent og innpasset i relevante pedagogiske masterløp.

Karrieremuligheter

Studiet gir formell kompetanse innenfor veiledningsfeltet generelt og tilfredsstiller nasjonale krav som stilles om veiledningskompetanse for praksislærere og mentorer spesielt. Slik vil studiet kunne gi fortrinn til stillinger der det stilles krav til formell veiledningskompetanse.

Utveksling

Utenlandsopphold er ikke aktuelt på dette studiet.

Kvalifikasjon/tittel

Generell Kvalifikasjon 15 SP

Alle utdanninger innen