Fakta
Informasjon er oppdatert av Nord universitet
.
Om studiet
Skogen gir mennesket så mye, og hvis du vil være med på å styre skog gjennom den grønne omstillingen, må du ha kunnskap og kompetanse for å ta kloke beslutninger. Det skaffer du ved å ta en bachelor i skogfag!
Studiet i skogfag er et tverrfaglig studium. Du studerer spesialiseringsemner i skogfaglige tema som forvaltning og skjøtsel gjennom hele studieløpet, men skaffer deg også teknisk kompetanse, lærer om biologisk mangfold, skogmiljøet og om regnskap og ledelse. Studiet gir deg bred kunnskap som er grunnlaget for selvstendig å kunne forvalte en skogressurs, bidra i verdiskaping fra skog, og å delta i offentlig diskusjon om skogens rolle i samfunnet. Du blir ofte ute i felt for å se hvordan skogbruket og forvaltningen fungerer i praksis, eller i datalab for å lære om teknologiske løsninger for skogovervåking og planlegging.
Semester 1 til 3 er felles for alle studentene. I semester 4 får du to obligatoriske emner, ett valgemne og fire ukers praksis. Vi har praksisavtale med flere spennende vertsorganisasjoner. I semester 5 velger du mellom utveksling, fire naturfaglige emner eller fire næringslivsfokuserte emner. I sjette semester kommer to obligatoriske emner som knytter sammen flere tema fra studieløpet, som gir deg en dyp forståelse av skog og skogen sin rolle i det globale samfunnet. I sjette semester skriver du også en bacheloroppgave, som er en anledning til fordypning i en spesifikk problemstilling, som du har tenkt på eller som en del av Nord universitet eller våre samarbeidspartneres forskningsaktivitet.
Undervisningsopplegg
Alle emner undervises ved Nord universitet sitt studiested på Steinkjer, Innocamp, med unntak av et emne (se under). På Innocamp er universitetet samlokalisert med en rekke virksomheter og organisasjoner innen forskning, næringsutvikling og land- og skogbruk. Undervisningen består av forelesninger, øvinger, gruppeoppgaver, ekskursjoner, prosjektarbeid og praksis. Enkelte øvinger og oppgaver er obligatoriske. Deler av undervisningen kan bli gitt på engelsk. Emnet Innføring i økonomi har undervisning på Nord sitt studiested på Stjørdal. Det kan forventes 3 til 4 undervisningsdager på Stjørdal.
Opptaksinformasjon
Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse.
Søkere som ikke har generell studiekompetanse og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.
Læringsutbytte
En kandidat som har fullført utdanningen, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper:
- Har bred kunnskap om sentrale temaer i skogfaget: skogens vekst og dynamikk, skognæringens verdikjeder og rolle i samfunnet, og skogen som et økosystem.
- Kjenner til metoder for økonomiske vurderinger i skogbruk, skogskjøtsel, og logistikk i tømmerproduksjon.
- Kjenner til nyskapende metoder og tilnærminger i skogbruk og skogforvaltning, med fokus på digitalisering og teknologi.
- Har kunnskap om sertifisering, samt lover og regler som gjelder skogbruk og skogforvaltning.
- Har innsikt i hvordan et langt tidsperspektiv i skogens utvikling påvirker valgene i ressursforvaltning, og hvordan dagens skoger reflekterer skogbrukets tradisjoner og historie.
Ferdigheter:
- Kan anvende faglig kunnskap til å selvstendig forvalte skog med hensyn til bærekraftig bruk, biologisk mangfold, utvikling av skogressurser, viltforvaltning, friluftsliv og andre forhold som berører skogen.
- Kan på egen hånd vurdere markens evne til produksjon, skogens vekst, utviklingsstadium, helsetilstand, og behov for tiltak.
- Kan planlegge, gjennomføre og evaluere arbeidsoppgaver i skogen, for eksempel en skogsdrift.
- Kan finne, vurdere og henvise til relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid som belyser en problemstilling eller bidrar til å oppdatere egen praksis.
- Forstår rollene til de ulike aktørene og interessegruppene i og rundt skognæringa og kan tilpasse kommunikasjonen for ulike kontekster.
Generell kompetanse:
- Har innsikt i skogens rolle i samfunnet både nasjonalt og globalt, samt viser respekt og forståelse for ulike prioriteringer og synspunkter.
- Kan formidle sentralt fagstoff både skriftlig og muntlig, samt utveksle synspunkter med andre for å bidra til utvikling av praksis i skogbruk og skogforvaltning.
- Har en innovativ tilnærming til skogbruk og skogforvaltning som bidrar til en bærekraftig framtid for norsk skog.
Videre studier
Studenter som fullfører bachelor, er kvalifisert til master biovitenskap ved Nord universitet, master i skogfag på NMBU og master i bærekraftig skogforvaltning på Høgskolen i Innlandet.
Karrieremuligheter
Utveksling
Du kan reise på utveksling i semester 5. Nord universitet har avtale med følgende universiteter som vurderes som særskilt relevante for studenter på skogfag:
- University of Auckland, New Zealand
- California State Polytechnic Humboldt, USA
- Lakehead University, Canada
- Göteborgs Universitet, Sverige