Fakta
Informasjon er oppdatert av NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
.
Om studiet
Hvorfor studere mat, teknologi og helse?
- Matindustrien har et stort samfunnsansvar i å produsere og utvikle bærekraftige, trygge og sunne produkter
- Forbrukerne ønsker også stadig nye og spennende produkter tilpasset sin hverdag
- Du kan være med på å utvikle fremtidens mat og produksjonsprosesser
Hva lærer jeg?
Masterprogrammet i mat, teknologi og helse gir deg dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat – kunnskap som er essensiell for å møte fremtidens krav til matindustrien. Under studiet får du delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling. Programmet tilbyr tre spennende studieretninger der du kan fordype deg i det som interesserer deg mest: I fordypningen Produksjon og utvikling av næringsmidler lærer du mer inngående produksjonsprosesser; fra råvarer til ferdig mat og fra idé til konsum. Andre viktige elementer er emballasje, sensorikk og målemetodikk.
I fordypningen Matvaretrygghet, kvalitet og hygiene lærer du hvordan fremmede og uønskede stoffer og sykdomsfremkallende mikroorganismer kommer inn i matvarene, og ikke minst hvordan det kan unngås.
I fordypningen Ernæring, biomedisin og helse lærer du om samspillet mellom mat, genetiske faktorer og livsstil. Du får breddekunnskap innen kosthold og helse, cellebiologi, ernæring, toksikologi, anatomi og fysiologi.
Hva blir jeg?
Med fullført mastergrad i mat, teknologi og helse er man godt rustet til jobb i næringsmiddelindustrien og støtteindustrier, til en akademisk stilling og forvaltning. Eksempler på stillinger som masterkandidater rekrutteres til er produktutvikler, kvalitetsleder, prosessansvarlig og andre lederstillinger, og vitenskapelige og teknisk-administrative stillinger ved forskningsinstitusjoner. I tillegg er en masterkandidat godt egnet til arbeid i offentlige organer som Mattilsynet, Miljødirektoratet og flere departementer. Som følge av kompetansen i ernæring og biomedisin samt mattrygghet vil kandidater også kunne arbeide innenfor et bredt spekter av næringsmiddelindustri, forvaltning og forskning med problemstillinger knyttet til kosthold, biomedisin og mattrygghet.