Nøkkelinformasjon

Lærestedets logo
Lærestedets logo

Lærested

Studiested

Oslo
Nettstudier med samlinger

Nivå

Fagskolestudium

Studiepoeng

30.0

Semester

1

Kostnader

55200 inkludert opptaksgebyr

Studieform

Undervisning ved lærestedet, nettstudium, samlingsbasert

Studietempo

Heltid, deltid

Søknadsfrist

Løpende

Oppstartsdato

28. januar

Godkjenninger

  • Nokut
  • Lånekassen

Om studiet

Dybdekompetanse innenfor lønnsområdet er etterspurt i arbeidsmarkedet. En god lønnsmedarbeider må kunne se sammenheng mellom lønn, regnskap og personalarbeid, noe som legger til rette for effektiv kommunikasjon mellom ulike avdelinger/funksjoner.

Lønnsmedarbeideren skal ha god kompetanse innenfor lønnsområdet. I tillegg til å kunne behandle lønnstransaksjoner og gjennomføre lønnskjøringer skal lønnsmedarbeideren være rådgiver i lønnsspørsmål innenfor skatt, pensjon, sykepenger etc. 

Relevante temaer som utdanningen er bygget på er blant annet:

  • Regnskap, primært relatert til lønn
  • Praktisk lønnsarbeid, herunder lønnsrelatert skatt, årsavslutning og avstemming
  • Arbeidslivets aktører, prosesser og avtaleverk
  • Etiske problemstillinger 
  • Digitale ressurser innenfor fagområdene

Utdanningen tilbys som heltids- og deltidsutdanning ved våre studiesteder i Oslo, Fredrikstad og Trondheim, og som nettbasert utdanning med samlinger. 

Du kan bygge på denne utdanningen med HR-medarbeider (30 studiepoeng) og bli HR- og lønnsmedarbeider (60 studiepoeng).

Undervisningsopplegg

Utdanningens hovedemne er praktisk lønnsarbeid. For å forstå sammenhengen mellom lønns- og regnskapsarbeid vil du få en introduksjon til regnskapsfaget. Regnskapsfaget har primært fokus på lønnsrelaterte føringer innenfor regnskapet. Eksempler på dette er behandling av MVA relatert til lønnsområdet, avstemming av A-melding, dokumentasjon og praktisk bokføring av lønnsposter. 

Du vil kombinere praktisk oppgaveløsning med teori og anvendelse av lov- og regelverk tilknyttet ulike områder innenfor lønn og lønnsføring. Du vil lære håndtering og føring av lønn og naturalytelser i henhold til aktuell lovgivning og tariffavtaler. Du vil videre jobbe praktisk med temaer som sykepenger, dagpenger, pensjon, timeregistrering, reiseregninger, A-melding. Gjennom den praktiske opplæringen benyttes digitale ressurser for oppslag (Lovdata og Sticos etc.). I tillegg anvender du lønnssystem, regnskapssystem og Excel. Emnet Praktisk lønnsarbeid omhandler også rapportering til Altinn, periodisering og avstemming av lønnsdata, håndtering av persondata i forhold til GDPR (personvernlovgivningen), etikk, kundebehandling og kommunikasjon. 

Skatt er et eget fagområde og omhandler håndtering av skattepliktige inntekter, fradragsberettigede kostnader samt håndtering av innleide næringsdrivende versus lønnsmottakere. En lønnsmedarbeider må også ha tilstrekkelig kompetanse tilknyttet årsavslutning/avstemming som rapportering, klargjøring til årsregnskap og årsavstemming, sammenstillingsoppgaver og årsavstemming. 

Utdanningens emner, sammenhengen mellom emnene og progresjon, vil på en god måte gradvis utvikle den kompetansen som en lønnsmedarbeider skal ha.

Opptakskrav

Spesielle opptakskrav / øvrig informasjon

Hvis du er en av dem som mangler fullført og bestått videregående utdanning, ikke fortvil. Fyll ut en søknad på det studiet du kunne tenke deg, og send oss det du har av dokumentasjon fra skole, jobb etc. Vi vil da vurdere dine muligheter for å kunne studere hos oss.  

Du kan søke direkte opptak på studier ved fullført og bestått videregående utdanning, eller du kan bli vurdert ut fra realkompetanse (dersom du ikke har fullført og bestått videregående utdanning). Ved realkompetansevurdering vil vi se på utdanning og erfaring, og vurdere om denne er tilstrekkelig for å kvalifisere for opptak. Ta kontakt med oss så vil vi vurdere dine muligheter. 

Alle kan søke og har krav på å få sine muligheter vurdert.

Opptaksinformasjon

Rullerende opptak frem til studiestart. Det vil si at vi tar opp kvalifiserte søkere i den rekkefølgen vi mottar søknadene, og så lenge det er ledige studieplasser.

Karrieremuligheter

Jobb mulighetene innenfor lønnsområdet etter fullført utdanning er gode. Har du yrkeserfaring fra en annen bransje, kan dette være en fordel for deg, nettopp fordi din bransjekunnskap i kombinasjon med lønnsområdet, kan være verdifullt for virksomheten.

Kvalifikasjon/tittel

Lønnsmedarbeider