Fakta

Lærested:
Sted:
Nett
Studietype:
Lavere nivå
Studieform: Nettstudium
Oppstart: Fleksibel oppstart
Studiepoeng:
5
Søknadsfrist: Utdanningen har løpende søknadsfrist

Informasjon oppdatert

9. januar 2023.

Om studiet

Sykdomsforebygging gir deg kunnskap om hvordan vi kan forebygge sykdom på individ- og samfunnsnivå.

Emnet setter deg i stand til å forstå hvordan du skal jobbe kunnskapsbasert for å forebygge smitte og sykdom i befolkningen. Du vil lære om lovreguleringer som ligger til grunn for rutiner og utøvelse av smittevern i helsetjenesten. Sykdomsforebygging består av følgende temaer:

  • Vaksiner gir kunnskap om hvordan vaksiner virker sykdomsforebyggende.
  • Parasittologi tar for seg de vanligste parasittene vi kommer ut for både i Norge og på utenlandsreise, og hvordan forebygge at vi smittes og blir syke.
  • Alvorlige genetiske sykdommer gir kunnskap om de vanligste genetiske sykdommene og noen former for behandling og forebygging, samt mulighetene for bruk av genterapi.
  • Smittevern og hygiene tar for seg hygienepraksis for å forebygge smitte og sykdom på individnivå og samfunnsnivå.

Undervisningsopplegg

Nettstudier gjør det mulig for deg å studere når du vil, hvor du vil. Det er en fleksibel studiemetode, som gjør at nettstudier kan tilrettelegges for enhver timeplan og situasjon.  

Vi bruker læringsportalen Canvas. Her finner du blant annet:  

  • forelesningsvideoer  
  • oversikt over pensum og studieløp  
  • læringsmål  
  • planleggingsverktøy  
  • øvingsoppgaver  
  • innleveringsoppgaver  
  • mulighet til å kommunisere med din personlige veileder og medstudenter m.m.  

Gjennomføringen er basert på arbeid med pensum, veiledningstekster, videoforelesninger, øvingsoppgaver, innsending av obligatoriske oppgaver, samt gjennomføring av en skriftlig eksamen. Fagstoffet i læringsportalen er ordnet i en bestemt rekkefølge, slik at du lett forstår hva du skal gjøre til enhver tid.   

Du vil gjennom studietiden din ha tilgang på veileder i emnet. Veileder vil også gi deg tilbakemeldinger på de obligatoriske oppgavene du leverer i løpet av studietiden.  

Opptakskrav

For å kunne søke på dette emnet må du møte ett av kravende nedenfor:

Generell studiekompetanse
Generell studiekompetanse etter fagopplæring med fag/svennebrev eller yrkespraksis og utdanning etter 23/5 regelen
Realkompetanse

Dokumentasjonsfrist
Du må sende inn dokumentasjon som bekrefter at du er kvalifisert for opptak i løpet av en måned

Opptaksinformasjon

Søknadsfrist og oppstart
Hver dag, hele året.

Læringsutbytte

Emnet gir deg kunnskap om de viktigste sykdomsforebyggende tiltak i et samfunn på individnivå og samfunnsnivå. Du vil få kunnskap om vaksiners funksjoner og de viktigste parasittene som lever på mennesker og hvordan de kan behandles.

Videre får du kjennskap til de viktigste genetiske sykdommene og sykdomsforebyggende tiltak for et individ i lys av individuelle genetiske faktorer. Etter emnet vil du kunne gjøre rede for hvordan du skal ivareta god hygiene i medisinsk praksis og viktigheten av flokkimmunitet. Du vil kunne resonnere rundt hvordan parasitter påvirker helsen fysisk og psykisk og hvordan mennesker med risikofaktorer for en sykdom blir behandlet for å forhindre at sykdommen oppstår. Emnet setter deg i stand til å arbeide kunnskapsbasert for å unngå smitte og sykdom.