Fakta
Informasjon oppdatert
9. januar 2023.
Om studiet
Psykiske lidelser og psykisk helsearbeid gir en innføring i de vanligste psykiske lidelsene og i ulike måter å hjelpe mennesker med psykiske helseproblemer på.
Vi har alle en psykisk helse, og alle opplever psykiske utfordringer i større eller mindre grad i løpet av livet. Det er også ganske mange av oss som erfarer så store utfordringer at vi på et tidspunkt tilfredsstiller kriteriene for en psykisk lidelse. Ofte har plagene våre da blitt så store at de påvirker livskvalitet og fungeringen vår i hverdagen. Men hva er egentlig psykisk lidelse? Hva er det normalt å tenke og føle? Hva er god behandling av psykiske lidelser? Og kan samtaler virkelig føre til varig endring?
I dette emnet vil du lære om ulike perspektiver å forstå psykiske lidelser på. Du vil bli kjent med et bredt spekter av psykiske lidelser og lære deg å kjenne igjen de mest sentrale symptomene på ulike lidelser. Du vil lære om hvordan ulike teoretiske tilnærminger hjelper oss i forståelsen av psykiske lidelser, og om hvordan de teoretiske prinsippene kommer til uttrykk i praksis gjennom ulike behandlingstilnærminger.
Emnet tar for seg symptomforstyrrelser som for eksempel angst, depresjon, spiseforstyrrelser, psykoselidelser og rusmiddelavhengighet. Du vil også lære om personlighetsforstyrrelser og hva som skiller dette fra symptomforstyrrelser. Emnet berører i tillegg utviklingsforstyrrelser og autismespekterforstyrrelser samt forstyrrelser hos barn og ungdom. Av behandlingstilnærminger gir emnet en innføring i psykodynamiske terapier, kognitive atferdsterapier og humanistisk orienterte terapier. Du vil også lære om parterapi, familieterapi, psykoterapi med barn og ungdom og gruppeterapi.
Undervisningsopplegg
Nettstudier gjør det mulig for deg å studere når du vil, hvor du vil. Det er en fleksibel studiemetode, som gjør at nettstudier kan tilrettelegges for enhver timeplan og situasjon.
Vi bruker læringsportalen Canvas. Her finner du blant annet:
- forelesningsvideoer
- oversikt over pensum og studieløp
- læringsmål
- planleggingsverktøy
- øvingsoppgaver
- innleveringsoppgaver
- mulighet til å kommunisere med din personlige veileder og medstudenter m.m.
Gjennomføringen er basert på arbeid med pensum, veiledningstekster, videoforelesninger, øvingsoppgaver, innsending av obligatoriske oppgaver, samt gjennomføring av en skriftlig eksamen. Fagstoffet i læringsportalen er ordnet i en bestemt rekkefølge, slik at du lett forstår hva du skal gjøre til enhver tid.
Du vil gjennom studietiden din ha tilgang på veileder i emnet. Veileder vil også gi deg tilbakemeldinger på de obligatoriske oppgavene du leverer i løpet av studietiden.
Opptakskrav
For å kunne søke på dette emnet må du møte ett av kravende nedenfor:
- Generell studiekompetanse
- Generell studiekompetanse etter fagopplæring med fag/svennebrev eller yrkespraksis og utdanning etter 23/5 regelen
- Realkompetanse
Opptaksinformasjon
Søknadsfrist og oppstart
- Hver dag, hele året.
Læringsutbytte
Etter å ha fullført emnet har du kunnskap og forståelse for grunnleggende ideer, psykologiske teorier og forskning som belyser ulike psykologiske plager og psykisk helsearbeid. Du kan redegjøre for og gjenkjenne symptomer på de vanligste psykiske lidelsene, legge frem og diskutere betydningen av ulike tiltak innenfor psykisk helsearbeid og reflektere over hvordan ulike teoretiske retninger innenfor samme fag gir utslag i utøvelse av faget i praksis.