Fakta
Informasjon oppdatert
19. februar 2025.


Om studiet
Er du interessert i hvordan du blir påvirket av omgivelsene du befinner deg i, eller hvordan du selv påvirker klima og miljø? Da kan miljøpsykologi være et emne for deg.
Miljøpsykologi er det vitenskapelige studiet av forholdet mellom mennesket og naturen, samt mennesket og det bygde miljøet. Emnet tar for seg hvordan natur kan være stressreduserende, helsefremmende og viktig for barns utvikling.I tillegg ser det på hvordan livet i byene kan være en kilde til velvære, men også stress.
Sentrale temaer er miljøstressorer, livskvalitet, stedstilknytning og hvordan omgivelsene kan sende signaler som påvirker atferd. Klimaendringene er på flere måter et unikt problem, og miljøpsykologi omhandler hvordan verdier, normer, vaner, holdninger og emosjoner påvirker om vi er miljøvennlige eller ikke.
Emnet tar også for seg risikopersepsjon og sosiale dilemmaer for å forklare hvorfor det ikke alltid er så lett å håndtere klimaproblemene vi står overfor. Det er flere strategier som har blitt utviklet for å forsøke å endre menneskers vaner og atferd. Blant annet finnes det ulike typer informasjonsstrategier, strukturelle strategier, nudging og teknologiske løsninger. Emnet tar for seg om straff eller belønning kan fungere, samt hva som skal til for at folk vil akseptere endringene og de nye lovene som innføres.
I miljøpsykologi vil du få kunnskap om disse ulike strategiene og endringsprosessene som foregår når vi nå forsøker å redde planeten vår.
Miljøpsykologi består av følgende temaer:
- Naturomgivelsenes påvirkning på mennesket
- Det bygde miljøet og hvordan det påvirker oss
- Menneskelig påvirkning på klima og miljø
- Hvordan promotere miljøvennlig atferd.
Undervisningsopplegg
Vi bruker læringsportalen Canvas. Her finner du blant annet:
- forelesningsvideoer
- oversikt over pensum og studieløp
- læringsmål
- planleggingsverktøy
- øvingsoppgaver
- innleveringsoppgaver
- mulighet til å kommunisere med din personlige veileder og medstudenter m.m.
Gjennomføringen er basert på arbeid med pensum, veiledningstekster, videoforelesninger, øvingsoppgaver, innsending av obligatoriske oppgaver, samt gjennomføring av en skriftlig eksamen. Fagstoffet i læringsportalen er ordnet i en bestemt rekkefølge, slik at du lett forstår hva du skal gjøre til enhver tid.
Opptakskrav
Se emnets studieside for opptaksinformasjon