Fakta

Lærested:
Sted:
Nett
Studietype:
Lavere nivå
Studieform: Nettstudium
Oppstart: Fleksibel oppstart
Studiepoeng:
5
Søknadsfrist: Utdanningen har løpende søknadsfrist

Informasjon oppdatert

9. januar 2023.

Om studiet

Medisinsk historie og etikk omhandler hovedtrekkene i den medisinske historien og sentrale temaer innen medisinsk etikk.

Den vestlige medisinen har gjennomgått en rekke omveltende faser de siste 2000 år, fra Hippokrates til den moderne praktiseringen av medisin vi ser i dag. Menneskets syn på egen kropp har endret seg dramatisk opp gjennom tidene, og i perioden etter antikken hadde kirken stor makt, og forbød blant annet disseksjoner av lik, noe som hemmet kunnskapen om menneskekroppens oppbygging i flere århundrer. Også i dagens samfunn er synet på menneskekroppen kontroversielt, med kroppspress og spiseforstyrrelser som åpenbare eksempler.

Med renessanse og opplysningstid kom en mer vitenskapelig tilnærming til mennesket med systematiske disseksjoner av pionerer som William Harvey og Leonardo da Vinci. På 1800-tallet kommer et mer samfunnsmedisinsk perspektiv på sykdomsbehandling, og statistiske metoder blir benyttet for første gang for å avdekke årsaker til sykdom.

Med fremveksten av forskning på genetikk og arv i biologien kommer også medisinens skyggesider frem, med en rekke problematiske forhold som eksemplifiseres raselære, eugenikk og nazistenes skruppelløse bruk av mennesker i «vitenskapens tjeneste». Den historiske utviklingen innen medisin er uløselig knyttet til de etiske problemstillingene som oppstår med stadig endring av kunnskapsnivåer og hvordan disse angripes. 

I kurset vil dere lære om de to hovedtyper etiske teorier, pliktetikken og konsekvensetikken. Pliktetikken og konsekvensetikken motsier ofte hverandre og god medisinsk praksis innebærer ofte et kompromiss mellom de to etiske teoriene.

Eksempler på slike dilemmaer kan være abort, brudd på taushetsplikt, dødshjelp, eller tvangsbehandling av pasienter. Målet med kurset er at du skal se medisinsk historie og etikk, ikke som ren kunnskapstilegning, men som et dannelsesfag: Hva forårsaket endringer, hvilke konsekvenser hadde de og hvorfor ble noen av disse endringene etablerte sannheter, og sist, men ikke minst: Hva kan vi lære av feilene som har blitt begått?

Undervisningsopplegg

Nettstudier gjør det mulig for deg å studere når du vil, hvor du vil. Det er en fleksibel studiemetode, som gjør at nettstudier kan tilrettelegges for enhver timeplan og situasjon. 

Vi bruker læringsportalen Canvas. Her finner du blant annet: 

  • forelesningsvideoer 
  • oversikt over pensum og studieløp 
  • læringsmål 
  • planleggingsverktøy 
  • øvingsoppgaver 
  • innleveringsoppgaver 
  • mulighet til å kommunisere med din personlige veileder og medstudenter m.m. 

Gjennomføringen er basert på arbeid med pensum, veiledningstekster, videoforelesninger, øvingsoppgaver, innsending av obligatoriske oppgaver, samt gjennomføring av en skriftlig eksamen. Fagstoffet i læringsportalen er ordnet i en bestemt rekkefølge, slik at du lett forstår hva du skal gjøre til enhver tid.  

Du vil gjennom studietiden din ha tilgang på veileder i emnet. Veileder vil også gi deg tilbakemeldinger på de obligatoriske oppgavene du leverer i løpet av studietiden.  

Opptakskrav

For å kunne søke på dette emnet må du møte ett av kravende nedenfor:

Generell studiekompetanse
Generell studiekompetanse etter fagopplæring med fag/svennebrev eller yrkespraksis og utdanning etter 23/5 regelen
Realkompetanse

Dokumentasjonsfrist
Du må sende inn dokumentasjon som bekrefter at du er kvalifisert for opptak i løpet av en måned

Opptaksinformasjon

Søknadsfrist og oppstart
Hver dag, hele året.

Læringsutbytte

Emnet vil gi deg kunnskap om sykdommer gjennom historien, og om hvordan disse har påvirket sin samtid. Du vil lære om prosessene bak fremveksten av medisin som fag, og om hvordan synet på de ulike organsystemene har endret seg opp gjennom historien Innen medisinsk etikk vil du lære om de to hovedretningene innenfor moralfilosofi; pliktetikk og konsekvensetikk.