Fakta
Informasjon er oppdatert av Høgskulen på Vestlandet
.
Om studiet
Vil du bli siviløkonom? Med denne masterutdanningen kan du fordype deg innen ledelse, regional økonomi eller markedsføring samtidig som du lærer mer om innovasjon og entreprenørskap.
Hvorfor studere Master of Science in Business?
Er du klar til å forme, påvirke og videreutvikle fremtidens næringsliv? Ønsker du en utdanning som gir deg både solid fagkunnskap, og evner til å håndtere både regionale og globale utfordringer gjennom bærekraftige løsninger, økonomiske omstillinger og digitalisering?
Med en siviløkonomutdanning har du en allsidig utdanning som gjør deg godt rustet for ulike jobber i privat næringsliv og offentlig sektor. Siviløkonomer er svært attraktive på arbeidsmarkedet og mange arbeider som topp- eller mellomledere.
Du kan bli siviløkonom i Bergen, Haugesund og Sogndal.
I denne masteren vil du se nærmere på hvordan næringslivet kan møte de store utfordringene i vår tid, fra bærekraftig verdiskaping til digital transformasjon. Vi kobler teori med praksis, og høgskolen arbeider tett med både lokale og internasjonale aktører for å gi deg relevant erfaring og ferdigheter som trengs for å lykkes i et globalt marked.
Bli en del av et inspirerende læringsmiljø som setter innovasjon, bærekraft og samfunnsansvar i sentrum. Ved å velge Master of Science in Business ved Høyskolen på Vestlandet investerer du ikke bare i din egen fremtid, men også i fremtiden for næringslivet og samfunnet.
Studiets oppbygging
Hva lærer du?
Du vil få en allsidig forståelse for bærekraftig økonomi i grensesnittet mellom konkurransekraft, lønnsomhet, innovasjon og kontinuerlig forbedring. Dette gjennom utvikling av dine analytiske evner og strategisk tenking. Utdanningen gir deg et solid fundament i sentrale fag som finans, strategi, organisasjon og økonomi, samtidig som du får muligheten til å spesialisere deg innen områder som innovasjon, entreprenørskap og regional utvikling. Dette kombinert med relevant praksis enten i regionen eller internasjonalt (USA og Sør-Afrika).
Velg profilen som passer deg
For å tilfredsstille kravene til sidetittelen «siviløkonom» inkluderer studieprogrammet en felles del i Innovasjon og entreprenørskap (30 studiepoeng), og ein spesialiseringsdel innen tre ulike fagområder; Management and Innovation (Bergen). Regional Economics and Innovation (Haugesund) og Marketing and Innovation (Sogndal).
Du kan velge mellom tre profiler. Du søker opptak ved studiestedet som tilbyr profilen du er interessert i.
Praksis
Utdanning er nært knyttet til arbeidslivet, og vi samarbeider med en rekke virksomheter både i regionen og utlandet, hvilket gir deg muligheter til å arbeide med mange praktiske problemstillinger. Dette sikrer at du ikke bare får teoretisk kunnskap, men også praktiske ferdigheter som blir høyt verdsatt i arbeidsmarkedet.
Hvordan er undervisningen?
Undervisningen veksler mellom forelesninger, seminarer, gruppearbeid, skriftlig arbeid, presentasjoner, bedriftsbesøk og personlig veiledning.
Gjennom prosjektarbeid, case-studier og samarbeid med næringslivet vil du få innsikt i hvordan selskap kan innovere, drive endring og utvikle bærekraftige løsninger. Du vil også lære hvordan regionale virksomheter kan bidra til økonomisk vekst og samfunnsutvikling, noe som er spesielt viktig i en tid der små og mellomstore selskap spiller en særdeles viktig rolle i økonomien.
Utveksling
Du får mulighet til å delta i internasjonale utvekslingsprogram, samarbeide med studenter fra ulike deler av verden og slik sett bygge globale nettverk som vil være verdifulle for din fremtidige karriere. Utdanningen er designet for å gi deg gode muligheter på et globalt arbeidsmarked, og der du kan arbeide i selskap som opererer på tvers av landegrenser.
Det er tilrettelagt for studieopphold i utlandet i 2. semester. Velg mellom to utvekslingsopphold:
- Du kan følge internship-programmet ved University of Cape Town i Sør-Afrika, med fokus på sosialt entreprenørskap.
- Du kan ha et studieopphold ved University of California, Berkeley i USA, der utvekslingen er kombinert med internship i en valgfri bedrift i San Fransisco-området (kun mulig for studenter fra Bergen og Sogndal).
Opptakskrav
- Bachelorgrad i økonomi og administrasjon
- Karaktersnitt på minst C
Ved opptak til Sogndal kan andre bachelorgrader med minst 90 studiepoeng innen økonomisk-adminstrative fag vurderes. Se utfyllende informasjon om opptakskravet
Tittelen siviløkonom
Kandidater med bachelorgrad i økonomi og administrasjon (eller tilsvarende) får tittelen siviløkonom etter fullført mastergrad.
Kandidater som er tatt opp på grunnlag av andre godkjente bachelorgrader i Sogndal får ikke tittelen siviløkonom.
Karrieremuligheter
Hva kan du jobbe med?
- Utdanningen gir deg et godt utgangspunkt for en karriere innenfor analyse og utredningsjobber for virksomheter i privat og offentlig sektor.
- Du vil få en god bakgrunn til å jobbe med ledelse, markedsføring eller økonomisk analyse.
- Du får også et godt grunnlag for å arbeide med nye produkter og nye arbeidsprosesser.
Mathias tok siviløkonomutdanning ved HVL - se hva han jobber med i dag
Lønn: Hva tjener en siviløkonom?
Som siviløkonom kan du ha mange ulike stillinger. For eksempel tjener en revisor i gjennomsnitt 854 280 kr i året, og en finansrådgiver tjener i gjennomsnitt 924 720 kr i året. Les mer om lønn for siviløkonom på utdanning.no.
Utveksling
Nederland | Eindhoven University of Technology | https://www.hvl.no/student/utveksling/utvekslingsstad/?id=10586
Sør-Afrika | University of Cape Town | https://www.hvl.no/student/utveksling/utvekslingsstad/?id=10186
Tyskland | Mainz University of Applied Sciences | https://www.hvl.no/student/utveksling/utvekslingsstad/?id=10587
USA | University of California, Berkeley | https://www.hvl.no/student/utveksling/utvekslingsstad/?id=685