Nøkkelinformasjon

Lærested

Studiested

Virtuelt klasserom

Nivå

Videregående (privat)

Kostnader

29500

Studieform

Nettstøttet

Om studiet

Utdanningen følger offentlig læreplan i kokkfaget. Den omfatter fire kjerneelementer med tilhørende kompetansemål.

Håndverksferdigheter, fagkunnskap og måltidsutvikling

Kjerneelementet håndverksferdigheter, fagkunnskap og måltidsutvikling handler om vurdering og valg i forbindelse med råvarer, tilberednings- og serveringsmetoder, allergener, ernæring og økonomi. Videre handler det om samspillet mellom råvarenes bruksområder, sammensetning og egenskaper, håndlag, teknologi, kreativitet og sensorikk. Kjerneelementet omfatter allergenmerking, næringsberegning og kalkulasjon i tilberedning av måltider og utvikling av menyer tilpasset sesong, anledning og kunders ønsker og behov i samarbeid med kolleger og andre faggrupper. Dessuten handler kjerneelementet om kunnskap om ulike mattradisjoner, trender og religioner.

Kvalitet og trygg mat

Kjerneelementet kvalitet og trygg mat handler om personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene. Videre handler det om råvarebehandling og trygg produksjon og om å følge virksomhetens kvalitetssystem. Kjerneelementet handler også om lover og forskrifter som regulerer produksjon og omsetning av mat og drikke.

Bærekraftig produksjon

Kjerneelementet bærekraftig produksjon handler om arbeidsflyt gjennom planlegging, samarbeid og kommunikasjon for å redusere svinn og øke lønnsomheten. Videre handler kjerneelementet om best mulig ressursutnyttelse og om bransjens påvirkning på miljøet gjennom valg av råvarer. Dessuten handler bærekraftig produksjon om avfallshåndtering, resirkulering og forebygging av utslipp til miljøet.  

Arbeidsliv og yrkesidentitet

Kjerneelementet arbeidsliv og yrkesidentitet handler om kunnskap om pliktene og rettighetene i arbeidslivet og betydningen av trepartssamarbeidet. Videre handler kjerneelementet om å skape et psykososialt og fysisk arbeidsmiljø som fremmer helse, miljø og sikkerhet. Kjerneelementet handler også om sosial kompetanse og samarbeidsevne, kritisk tenkning og respekt for meningsforskjeller og forståelse av hvordan dette påvirker arbeidsmiljø og produktivitet. Arbeidsliv og yrkesidentitet handler dessuten om virksomhetens mål og historie og tilhørighet i et yrkesfellesskap som fremmer faglig utvikling, likeverd og likestilling.

Når du har fullført dette kurset, skal du være forberedt til å ta teoretisk skriftlig eksamen i faget, via praksiskandidatordningen. For å kunne ta eksamen, må du melde deg opp som privatist via din fylkeskommune. Fylkene arrangerer eksamen to ganger i året, både vårsemester og høstsemester. Fristen for å melde deg opp til eksamen er 1. februar for vårsemesteret og 15. september for høstsemesteret. Når du har samlet til sammen 5 års relevant praksis i faget, kan du søke din fylkeskommune om å gå opp til fagprøven/svenneprøve. Bestått prøve gir deg fag-/svennebrev. Du vil få tilsendt kursbevis fra Folkeuniversitetet når du har gjennomført kurset.

Undervisningsopplegg

Faglig gjennomgang, gruppearbeid og diskusjoner, individuell oppgaveløsing. Hjemmearbeid må påregnes. Deler av undervisningen kan også foregå som klasserom på nett.

Opptaksinformasjon

Du kan melde deg på kurset hos Folkeuniversitetet uten å sende inn noen dokumentasjon. For å ta eksamen må du selv melde deg opp til eksamen i fagene via ditt fylke. Opptak til kurset kan gi rett til utdanningsstøtte i Lånekassen. For å ha rett til utdanningsstøtte må du ta et eller flere kurs som kan gi rett til studiestøtte, og som har over fire måneder varighet.

Anbefalt forhåndskunnskap

For å ha utbytte av kurset, anbefaler vi at: 

  • Du har fullført grunnskole 
  • Har du grunnskole fra land utenfor Norden, bør du ha norskferdigheter skriftlig og muntlig på minimum B1-nivå 
  • Du har relevant arbeidserfaring i faget, minimum 2-3 år