Nøkkelinformasjon

Lærested

Studiested

Oslo

Nivå

Videregående (privat)

Kostnader

65000

Studieform

Undervisning ved lærestedet

Om studiet

Utdanningen følger offentlig læreplan for Vg3 helsesekretær. Den omfatter tre kjerneelementer med tilhørende kompetansemål.

Sykdom og legemidler

Kjerneelementet sykdom og legemidler handler om sykdommer, symptom på sykdommer og behandlingsformer. Det handler også om hvilke virkninger og bivirkninger legemidler har. Videre handler det om å observere pasienter, rapportere til og samarbeide med annet helsepersonell og bidra til at det blir satt i verk tiltak ut fra tilstanden til pasientene. Å vurdere hastegraden for medisinsk hjelp inngår også.

Assistanse og administrasjon

Kjerneelementet assistanse og administrasjon handler om å planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere administrative oppgaver. Videre handler det om klinisk assistanse og laboratorie-, skade- og skiftestuearbeid. Det handler også om å bidra til helhetlige og trygge pasientforløp. Videre handler det om regelverk, digitale ressurser og medisinsk-teknisk utstyr og verktøy som er viktige for helsesekretæren.

Pasientkontakt

Kjerneelementet pasientkontakt handler om å yte service og kommunisere og samhandle med pasienter, pårørende, kollegaer og andre yrkesgrupper. Videre handler det om å gi råd og veiledning til mennesker i ulike livssituasjoner. Det handler også om å forebygge sykdom og helseplager i samarbeid med annet helsepersonell og om å veilede pasienter. Dessuten inngår det å informere om hjelpemidler og om helse- og omsorgstjenester.

Fullstendig oversikt over kompetansemål og vurdering finner du på Utdanningsdirektoratet sine sider.

Eksamen avlegges ved offentlig videregående skole som privatist. Eksamen arrangeres vanligvis to ganger pr. år. Det avlegges eksamen i hvert fag. Man må også opp til en avsluttende praktisk/muntlig tverrfaglig eksamen. Ved beståtte eksamener vil deltageren få utstedt vitnemål fra videregående skole. Vitnemålet danner grunnlaget for å søke om autorisasjon i faget. For elever som ikke har eksamen i allmenne fag fra tidligere videregående utdanning: Dersom deltakeren har minimum 5 års praksis fra relevant arbeid innen off. helse- og sosialsektor, kan dette regnes som din realkompetanse (dette klareres fra nærmeste servicesenter for voksenopplæring i fylket ved å sende inn søknad). Deltakere som får sin praksis godkjent behøver ikke å ta eksamen i allmennfagene.

Anbefalt forhåndskunnskap

For å ha utbytte av kurset, anbefaler vi at: 

  • Du har fullført Vg1 Helse og oppvesktfag og Vg2 Helseservicefag eller tilsvarende 
  • Har du grunnskole fra land utenfor Norden, bør du ha norskferdigheter skriftlig og muntlig på minimum B1-nivå