Nøkkelinformasjon

Lærested

Studiested

Oslo
Asker
Drammen
Virtuelt klasserom
Bergen
Trondheim
Online

Nivå

Videregående (privat)

Studieform

Undervisning ved lærestedet, nettstøttet, nettstudium

Om studiet

Utdanningen følger offentlig læreplan i faget. Den omfatter fire kjerneelementer med tilhørende kompetansemål.

Lek, læring og utvikling

Kjerneelementet lek, læring og utvikling handler om barn og unges utvikling og om bruk av utviklingspsykologi i det praktisk-pedagogiske arbeidet. Videre handler det om lek, læring og aktiviteter som bidrar til mestring og god selvfølelse. Omsorg som grunnlag for en trygg oppvekst står sentralt. Å praktisere hygiene og smittevern inngår også.

Samarbeid og relasjoner

Kjerneelementet samarbeid og relasjoner handler om å kommunisere og samarbeide med barn, unge, kolleger og foresatte med ulik bakgrunn. Videre handler det om tverrfaglig samarbeid og relasjonelle ferdigheter i møte med barn og unge, individuelt og i grupper.

Teknologi og lovverk

Kjerneelementet teknologi og lovverk handler om muligheter og utfordringer som barn og unge møter i en teknologisk og digital hverdag, og om å veilede barn og unge til å gjøre gode valg. Videre handler det om å bruke ny teknologi i det pedagogiske arbeidet og å kommunisere med barn og unge og foresatte på aktuelle digitale plattformer. Det handler også om å følge etiske retningslinjer og å anvende relevant lovverk.

Didaktisk metodevalg

Kjerneelementet didaktisk metodevalg handler om å velge metoder som bidrar til barn og unges læring og mestring. Videre handler det om å observere, planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere praktisk-pedagogisk arbeid med barn og unge.

 

Når du har fullført dette kurset, skal du være forberedt til å ta teoretisk skriftlig eksamen i faget, via praksiskandidatordningen. For å kunne ta eksamen, må du melde deg opp som privatist via din fylkeskommune. Fylkene arrangerer eksamen to ganger i året, både vårsemester og høstsemester. Fristen for å melde deg opp til eksamen er 1. februar for vårsemesteret og 15. september for høstsemesteret. Når du har samlet til sammen 5 års relevant praksis i faget, kan du søke din fylkeskommune om å gå opp til fagprøven/svenneprøve. Du vil få tilsendt kursbevis fra Folkeuniversitetet når du har gjennomført kurset.

Opptaksinformasjon

Du kan melde deg på kurset hos Folkeuniversitetet uten å sende inn noen dokumentasjon. For å ta eksamen må du selv melde deg opp til eksamen i fagene via ditt fylke. Opptak til kurset kan gi rett til utdanningsstøtte i Lånekassen. For å ha rett til utdanningsstøtte må du ta et eller flere kurs som kan gi rett til studiestøtte, og som har over fire måneder varighet.

Anbefalt forhåndskunnskap

For å ha utbytte av kurset, anbefaler vi at: 

  • Du har fullført grunnskole 
  • Har du grunnskole fra land utenfor Norden, bør du ha norskferdigheter skriftlig og muntlig på minimum B1 nivå 
  • Du har relevant arbeidserfaring i faget, minimum 2-3 år