Nøkkelinformasjon
Lærested
Studiested
Nivå
Høyere fagskolegradStudiepoeng
120.00Kostnader
Ingen semesteravgift. Pålagte medlemskap: 800,-. Reg.avgift 1500,- ved opptak. (Studiemat. tillegg).
Studieform
Undervisning ved lærestedetStudietempo
HeltidSøknadsfrist
15. aprilOppstartsdato
HøstGodkjenninger
- Nokut
- Lånekassen
Om studiet
Oppdag mulighetene innen kunstfotografi, kommersiell fotografi og film: Studiet gir deg kunnskap og ferdigheter innen teknikk, estetikk og kreative verktøy. Du utvikler ditt uttrykk og kan spesialisere deg i oppdrags- eller kunstfotografi i andre studieår. Fullført utdanning gir Høyere Fagskolegrad og 120 studiepoeng. -Fra høsten 2025 er det ingen krav om skolepenger. Skolen, som eneste av slitt slag i Norden, har offentlig støtte. Søk via Samordna Opptak fra 1. februar. Frist: 15. april.
Er du klar for å utvikle ditt kreative talent?
Studiet i kunstfotografi, kommersiell fotografi og film gir deg omfattende kunnskap og praktiske ferdigheter innen teknikk, estetikk og kreative prosesser. Her får du muligheten til å utforske ulike fotografiske sjangre og finne ditt personlige uttrykk gjennom spennende prosjekter og tett veiledning.
I andre studieår kan du velge å fordype deg i enten oppdragsfotografi, med fokus på kommersielle og profesjonelle prosjekter, eller kunstfotografi, hvor eksperimentelle og kunstneriske uttrykksformer står i sentrum. Gjennom hele studiet legges det vekt på å forberede deg til en karriere i arbeidslivet, enten som frilanser eller i samarbeid med andre i kreative bransjer.
Når du fullfører den toårige utdanningen, oppnår du Høyere Fagskolegrad og 120 studiepoeng. Dette gir deg ikke bare en solid faglig plattform, men også de nettverkene du trenger for å lykkes.
Studiemiljø
Vi får ofte høre at skolen blir studentenes andre hjem. For mange er skolen en viktig sosial arena, hvor studentforeningen arrangerer alt fra fester til utstillinger, filmkvelder, analogklubb – og vaffeltorsdag. Vi tør påstå at det er et studiemiljø av de sjeldne! I tillegg til å bli medlem av ONF, blir man og medlem i Sit (Studentsamskipnaden i Trondheim) som tilbyr helsetjenester, studentboliger m.m. Samt at man kan delta i Studentersamfundet.
Ingen skolepenger fra høsten 2025
Som den eneste skolen av sitt slag i Norden, vil vi fra høsten 2025 kunne tilby studiene kostnadsfritt takket være offentlig støtte. Dette gir deg en unik mulighet til å få en høyt anerkjent utdanning uten økonomiske barrierer. Samtidig opprettholder vi vårt høye faglige nivå, med engasjerte lærere og moderne fasiliteter.
Hvordan søke?
Søknadsperioden starter 1. februar, og fristen for å søke via Samordna Opptak er 15. april. For å søke må du sende inn dokumentasjon på utdanning og/eller arbeidserfaring, en portefølje som viser dine kreative ferdigheter, og en oppdatert CV. Les mer om opptakskrav på våre nettsider.
Undervisningsopplegg
Studiet er praktisk rettet og basert på at studenten skal lære gjennom fotografiske øvinger.
Gjennom veiledning får studenten hjelp til å utvikle sin personlige stil og fotografiske identitet. Forelesninger foregår i plenum i auditoriet, gruppebasert eller 1:1 i veiledning med lærer.
Semester 1 og 2 er designet for å gi studentene et solid grunnlag innen teknikk, estetikk, kommunikasjon og kreative verktøy. I løpet av det første året gir studiet Fotografi studentene en oversikt over og erfaring med de mest essensielle fotografiske sjangrene som portrett, reklame, dokumentar, kunstfoto, mote og editorial foto. I
Semester 3 og 4 vil studenten få muligheten til å velge sjanger basert på sine mål, estetiske referanser, interesse og personlige utrykk - enten innen kommersiell fotografi eller kunstfotografi.
Opptakskrav
Spesielle opptakskrav / øvrig informasjon
Søknadsprosess:
1. Registrer søknaden din:
• Gå til Samordna opptak og registrer søknaden din.
• Søknadsportalen åpner 1. februar. Ordinær søknadsfrist er 15. april kl. 23:59.
2. Forbered opptaksprøven:
• Lag en portfolio som inneholder 10–20 stillbilder og/eller filmer som viser dine interesser, talent og ferdigheter innen fotofaget.
• Legg ved en enkel CV som beskriver din utdanning og praktiske erfaring.
3. Last opp dokumentasjon:
• Last opp portfolio og CV sammen med søknaden din på Samordna opptak.
4. Forbered deg på samtale:
• Kvalifiserte søkere blir kontaktet for en samtale med skolen, enten fysisk eller digitalt. Dette er en mulighet for begge parter til å bli bedre kjent.
Søk studieplass fra 1. februar hos Samordna Opptak. Søknadsfrist 15. april.
Øvrige opptakskrav
- Generell studiekompetanse
- Generell studiekompetanse med relevant arbeidserfaring
Sluttkompetanse
- Fotograffaget
- Fotograffaget
Opptaksinformasjon
Opptakskrav:
Utdanning:
• Generell studiekompetanse fra videregående skole eller tilsvarende.
• Alternativt kan søkere med realkompetanse vurderes. Realkompetanse innebærer fotorelevante kunnskaper og ferdigheter oppnådd gjennom utdanning, arbeid eller fritidsaktiviteter. Søkere må være 19 år eller eldre i opptaksåret for å vurderes på dette grunnlaget.
Portfolio og CV:
• Innsending av en portfolio med 10–20 bilder og/eller filmer som demonstrerer din erfaring og forståelse for faget og CV. Søknader uten portefolio blir ikke vurdert.
Samtale:
• Etter vurdering av formelle opptakskrav og portfolio, må kvalifiserte søkere møte til samtale før endelig opptak.
For mer detaljert informasjon, besøk Norsk Fotofagskoles nettside.
Ta gjerne kontakt med oss om du trenger veiledning. Lykke til med søknaden!
Karrieremuligheter
Fotograf/Kunstfotograf (Selvstendig næringsdrivende), fotoassistent, Inhouse fotograf (reklamebyrå, fotostudio, boligfoto), filmfotograf, fotojournalist, kunstner, film og tv.