Nøkkelinformasjon

Lærestedets logo
Lærestedets logo

Lærested

Studiested

Haugesund

Nivå

Fagskolegrad

Studiepoeng

60.00

Studieform

Nettstøttet

Studietempo

Heltid

Søknadsfrist

15. april

Oppstartsdato

17. august

Godkjenninger

  • Nokut
  • Lånekassen

Antall semester

2

Opptakskrav

F-MAT-FPL0001

Antall studieplasser

30

Søknadskode (SO)

20392-20

Om studiet

Utdanningen skal gi deg kunnskap i ledelse, økonomi, varekunnskap, hygiene, ernæring, renhold og vedlikehold, i tillegg til innsikt i kommunikasjon og kulturforståelse.

Forpleiningsleder er en lederstilling innen maritim sektor som gjerne har ansvaret for matservering, lagring av mat (kjøl-/frys- tørrproviant), innkjøp samt renhold og vedlikehold av innredning, tekstiler, og arbeids- og lagerrom for mat om bord. Stillingen har oftest også personalansvar.

Undervisningsopplegg

Den maritime næringen og offshorenæringen er internasjonale næringer hvor mennesker fra mange kulturer er ansatt. Dette stiller store krav til forpleiningsledere om innsikt i sentrale fagområder som ledelse, økonomi, varekunnskap, hygiene, ernæring, renhold og vedlikehold, i tillegg til innsikt i kommunikasjon og kulturforståelse.

Etter at stuertutdanningen ble lagt ned i Rogaland på 1990-tallet, har det ikke vært en lederutdanning som dekker behovene maritimt og offshore har for slik kompetanse.

Utdanningen vil hjelpe rederiene til å oppfylle kravene i MLC2006 kapittel 3, A3.2 Kost og forpleining – som blant annet sier at forpleiningspersonell skal være godt opplært for sine stillinger.

Du lærer å

  • administrere og lede mannskapet om bord
  • anvende relevant faglig utstyr, råvarer, materialer, teknikker og relevante uttrykksformer innen fagområdet
  • utvikle og forbedre arbeidsmetoder, strukturer, prosedyrer, produkter og tjenester av relevans for yrkesutøvelsen som forpleiningsleder
  • finne informasjon og fagstoff for problemstillinger som er relevante for en forpleiningsleder
  • anvende faglig kunnskap om organisasjon og ledelse, ernæring, varekunnskap, hygiene og renhold, økonomi og logistikk på praktiske og teoretiske problemstillinger innen forpleiningslederyrket
  • forstå forpleiningsfagets betydning for helse og trivsel, arbeidsmiljø og ressursutnyttelse som del av et helhetlig samfunns- og verdiskapingsperspektiv

Undervisningsmåter

Undervisningen vil bli lagt opp med forelesninger fra 10 til 30 minutter. Disse forelesningene vil være tilgjengelig som opptak, slik at de kan brukes når det måtte være hensiktsmessig. Forelesningene vil bli fulgt opp med oppgaver individuelt og i grupper.

Undervisningen vil også bli lagt til rette for diskusjonsgrupper med lyd og bilde og opplegg for samskriving over nett. Faglærere vil veilede studentene individuelt og i grupper og over nett. På denne måten kan studentene delta i faglig læringsarbeid både muntlig og skriftlig. Du har faglærere med god kjennskap til bransjen, og som har tidligere seilt world wide både på skip og offshore. Slik sikrer vi at dem teoretiske perspektiva står i sammenheng med virkeligheten.

Opptakskrav

Du må ha fullført:

Fullført videregående opplæring

a) Opptakskrav er bestått videregående opplæring fra Restaurant og matfag med fagbrev som kokk, institusjonskokk, ernæringskokk, bakerfaget, butikkslakterfaget, industriell matproduksjon, konditorfaget, kjøttskjærerfaget, pølsemakerfaget, servitørfaget, slakterfaget, sjømathandlerfaget og sjømatproduksjon.

Eller

b) Opptak basert på realkompetansevurdering er også mulig. Generelle bestemmelser for dette finnes i Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning ved Fagskolen Rogaland kapittel to.

Eller

c) Realkompetansen fra yrkespraksis vil bli vurdert opp mot kompetansemålene i enten Vg3 fagplan for kokk, institusjonskokk, ernæringskokk, bakerfaget, butikkslakterfaget, industriell matproduksjon, konditorfaget, kjøttskjærerfaget, pølsemakerfaget, servitørfaget, slakterfaget, sjømathandlerfaget eller sjømatproduksjon.

Karrieremuligheter

Etter fullført utdanning dekker du det teoretiske grunnlaget for å kunne jobbe som Forpleiningsleder i den maritime næringen og offshorenæringen. Utdanningen vil også kunne være relevant for andre sektorer, men er innrettet slik at særlige behov for maritim sektor er dekket.

Tilleggsinformasjon

Studiet er nettbasert med samlinger og går over ett år ved normert fulltid. Deltakelse på to dagers praktisk samling i spesialkost under emne 4 ernæring og emne 5 renhold og vedlikehold er obligatorisk.

Alle utdanninger innen