Fakta
Informasjon oppdatert
3. juli 2025.


Om studiet
Er du styremedlem, styreleder eller vurderer et styreverv? Dette kurset i styrearbeid gir deg den styrekompetansen du trenger for å forstå ansvaret og oppgavene som skal gjøres i et styre, uansett bransje.
Dette lærer du:
Kurset gir deg en praktisk tilnærming til styrearbeid, og du får trening i realistiske case og dilemmaer som styremedlemmer møter i hverdagen.
- Styrets funksjon, ansvar og selskapsstyring
Hva innebærer det egentlig å sitte i et styre? Lær hvordan styret fungerer som strategisk organ, hvilke juridiske rammer og lover som gjelder, og hvordan du balanserer hensynet til eiere, ansatte og samfunnet. Vi ser på styrets rolle i små og store virksomheter, og hvordan du kan bidra til at styret blir både effektivt og verdiskapende. - Strategi og verdiskaping - Styrets rolle i vekst og utvikling
Styret er en viktig drivkraft for utvikling og innovasjon. Du lærer hvordan du kan bidra til langsiktig vekst, bærekraftige forretningsmodeller og gode strategiske beslutninger. Vi går gjennom SWOT, PESTEL og scenarioanalyse, og viser hvordan styrer som lykkes jobber med strategi og innovasjon for å skape konkurransefortrinn. - Styrearbeid i praksis - Møtekultur, samspill og beslutningsprosesser
Gode styremøter er avgjørende for effektive beslutninger. Lær hvordan du skaper en strukturert og produktiv møtekultur, utvikler gode arbeidsrutiner og sikrer et tett og profesjonelt samarbeid mellom styret og daglig leder. Du får også innsikt i styresekretærens rolle, protokollføring og dokumentasjon for å sikre etterrettelighet. - Økonomi, risikostyring og ansvar i kriser
Som styremedlem må du forstå regnskap, budsjetter og økonomiske nøkkeltall, samt hvordan virksomheter håndterer risiko og kriser. Vi ser på hvordan styret kan sikre økonomisk bærekraft og håndtere utfordringer som konkurs, omstilling og risikostyring. Dette gir deg verktøyene til å ta ansvarlige og faktabaserte beslutninger. - Digitalisering, bærekraft og fremtidens styrearbeid
Bærekraft og ESG (Environmental, Social, Governance) blir stadig viktigere for styrets arbeid. Du lærer hvordan styret kan sikre ansvarlighet, etikk og langsiktig verdiskaping. Vi ser også på hvordan digitalisering og teknologiske løsninger påvirker styrets ansvar og beslutninger, samt hvordan digitale verktøy kan effektivisere styrearbeidet.
Undervisningsopplegg
Kurset gjennomføres som en kombinasjon av samlinger på campus og læringsaktiviteter på BIs digitale læringsplattform. Samlingene på campus (som til sammen utgjør 28 timer) går over totalt 4 (fire) dager på campus og gjennomføres normalt som en kombinasjon av forelesninger, casediskusjoner og gruppearbeid. Her får du forelesninger med Bis dyktige fagpersoner og erfarne eksperter innen styrearbeid. Lunsj er inkludert alle dager.
De digitale aktivitetene i kurset kan være webinarer, videoer, oppgaver og selvstudie mellom samlingene.
Kurset avsluttes med en prosjektoppgave du jobber med gjennom semesteret. Her får du jobbe med et reelt prosjekt – enten fra din egen arbeidsplass eller et annet aktuelt case. Dette gir deg mulighet til å teste ut metodene og verktøyene i praksis. Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre studenter.
Opptakskrav
Kurset er åpent for alle med interesse for styrearbeid og selskapsstyring og det stilles ingen krav til formelle forkunnskaper utover generell studiekompetanse eller tilsvarende kvalifikasjoner. Det betyr at om du er 25 år eller eldre i opptaksåret, kan du også søke på bakgrunn av realkompetanse.
Læringsutbytte
Noen av emnene du skal i gjennom er:
- Det digitale skiftet - styre og ledelse i digitaliseringen
- Styrets funksjon i ulike typer bedrifter og organisasjoner
- Styrets oppgaver sett fra eiernes, bedriftens og samfunnets side
- Bærekraftig ledelse
- Styrets lederrolle og styrets ansvar for blant annet strategier, organisering, innovasjon – og utvikling, samfunnsansvar (CSR)
- Formelle sider ved styrets arbeid med utgangspunkt i selskapslovgivningen, forskrifter, vedtekter og standarder