Fakta
Informasjon oppdatert
19. februar 2025.


Om studiet
Dette masterkurset gir deg en omfattende forståelse av politisk risiko knyttet til globale og regionale væpnede og økonomiske konflikter, og hva norske myndigheter og virksomheter kan gjøre for å redusere risiko og håndtere kriser.
Dette lærer du:
Trusselbildet Norge og norske interesser står overfor er i rask endring, med nye konflikttyper, hybridkrig, cyber-trusler og teknologisk utvikling. Geopolitiske og geo-økonomiske konflikter skaper betydelig politisk risiko for næringslivet så vel som offentlig og frivillig sektor. Dette medfører et økende behov for god sikkerhetsledelse, og velutviklet tverrsektorielt samarbeid.
Sikkerhetspolitikk handler ikke lenger først og fremst om klassiske sikkerhetsutfordringer knyttet til militære trusler mot stater. I dag handler det like mye om politisk, økonomisk, miljø-, digital- og cybersikkerhet. Trusselbilde formes av mange forskjellige ondsinnede aktører, fra stormakter til mindre stater, ikke-statlige aktører, og kriminelle med og uten statsstøtte.
Totalberedskaps- og Forsvars-kommisjonene peker på bredere og mer komplekse trusselbilder: med rask teknologisk utvikling, klimaendringer og demografiske utfordringer utsettes norske myndigheter og virksomheter stadig oftere for flere langvarige og sammensatte kriser samtidig.
Kursets styrker deltakernes evne til å analysere politiske og økonomiske hendelser og konflikter, og gir dem et godt grunnlag for å håndtere politisk risiko. Det er delt inn i fem temaer:
- Sikkerhetsledelse og nye trusselbilder. Sikkerhet utvides fra trusler mot den norske statens suverenitet, territorielle integritet og politiske handlefrihet til et bredere trusselbilde med store utfordringer og nye typer risiko for så vel næringslivet som offentlig sektor.
- Geopolitisk og geo-økonomisk risiko knyttet til rivalisering mellom stormakter, regionale konflikter, og hybridkrig.
- Trusler fra og risiko knyttet til ikke-statlige aktører, radikalisering, og naturhendelser, fra klimaendringer til pandemi og fra borgerkrig til små grupper og enkeltindivider.
- Corporate security og sikkerhetsledelse på organisasjonsnivå, fra risikostyring i foretak til handelskrig og totalberedskap.
- Den femte samlingen finner sted i Brussel og Paris, det hovedtemaene er EU- og NATO-samarbeidet samt sikkerhetsledelse i internasjonale virksomheter.
Undervisningsopplegg
Kurset består av fem fysiske samlinger over to semestre. Fire av samlingene varer i tre til fire fulle dager, og foregår på Campus Oslo på dagtid. Den siste samlingen er en studietur til Brussel og Paris som varer i fem dager.
Alle deltidsstudier på BI er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.
Du kommer til å bruke totalt 18 arbeidsdager på samlinger. I tillegg kommer tre dager til hjemmeeksamen.
Du må naturligvis også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på egenstudier og oppgave er veldig individuelt. Mye av dette kan du tilpasse til livet ellers.
Opptakskrav
For å ta dette kurset må du
- ha fylt 25 år
- ha fullført en bachelorgrad
- ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før)