Fakta

Sted:
Campus Bergen
Campus Oslo
Campus Stavanger
Studietype:
Videreutdanning
Studieform: Samlingsbasert
Studiepoeng:
30

Informasjon oppdatert

7. februar 2024.

Om studiet

Dette masterprogrammet er utviklet av psykologer, og går i dybden på det komplekse samspillet mellom grupper og enkeltpersoner. Her får du verktøyene til å forstå hva som påvirker trivsel, produktivitet og endring i organisasjoner og team.

Norge har lenge blitt ansett som et foregangsland for organisasjonspsykologi. Men hva gjør det for våre virksomheter? God organisasjonspsykologi fremmer alt fra trivsel til samarbeid og ledelse, med fokus på egen prosess og dynamikken i en gruppe. Programmet gir deg rikelig trening i å forstå det komplekse samspillet mellom mennesker i en organisasjon. Du får helhetlig forståelse for psykologi som fag, og hvordan den påvirker virksomheten – fra innsiden.

Samspillkompetanse er en nøkkelferdighet i dagens prestasjonsorienterte arbeidsliv og kunnskapsbedrifter, en kompetanse alle organisasjoner har bruk for. Målet med programmet er å formidle en helhetlig forståelse av hvilke krefter i det menneskelige samspillet som ligger til grunn for trivsel, produktivitet og fornying. Programmet tilbyr vitenskapelig dokumentert kunnskap om samspill og ledelse hentet fra blant annet gruppepsykologi, personlighets- og organisasjonspsykologi. Videre formidler programmet en kontinuerlig prosess av fagpsykologisk viten som gir deg en unik mulighet for personlig utvikling.

Gjennom teori, oppgaveløsning, og egne erfaringer blir du personlig utfordret til å lære om de menneskelige sider ved organisasjonen og hvordan dette innvirker på utøvelsen av lederskap, beslutninger og arbeidsprestasjoner. Du får praktisk trening i personfokusert kommunikasjon, relasjonsledelse og menneskelig ressursutvikling basert på moderne personlighetspsykologi. Du lærer også å anvende dine kunnskaper til å planlegge og hjelpe til med å utvikle egen og andres ledelseskompetanse og relasjonskunnskap.

Etter programmet vil du ha anvendbar psykologisk kunnskap som trengs i organisasjoner der endring skjer stadig raskere.

Undervisningsopplegg

  • Gruppepsykologi: Vi tar for oss emner som teamutvikling, konkurranse og samarbeid, relasjoner til eksterne konsulenter, ledere og medarbeidere, gruppeidentitet og endring av gruppekultur.
  • Refleksjonsteam: Du får mulighet til å studere egen og andres gruppeatferd og relasjonskompetanse i lys av klassisk og nyere psykologiske forskningsresultater. Vi tar for oss emner som vinnende team, samspillroller, personlighet og konflikthåndtering.
  • Organisasjonsutvikling: Denne samlingen dreier seg om psykologiske faktorer i oppstart, utvikling, markedsføring og opprettholdelse av kunnskapsbedrifter. Relasjonskompetanse og inntrykkspåvirkning, både individuelt og mellom organisasjoner, blir viktige faktorer for bedriftens overlevelse. 
  • Personlighet og ledelse: Selvinnsikt og emosjonell kompetanse er en viktig del av lederrollen. På denne samlingen vil du få praktisk trening i å videreutvikle egen og andres emosjonell intelligens og evner til mentalisering, ved hjelp av ulike psykologiske metoder. 
  • Kollegaveiledning: Samlingen gir deltakerne trening i å anvende opparbeidet kunnskap til å løse lederoppgaver og utvikle nye muligheter, ved hjelp av dialogisk kommunikasjon, kollega-coaching og relasjonskompetanse.