Fakta
Informasjon oppdatert
1. september 2024.
Om studiet
Kurset gir deg kompetanse innen sirkulær økonomi og hva som er betingelsene for at ressurser blir i økonomien lengst mulig. Det er del av kursserien Avfall som ressurs - nøkkelen til sirkulærøkonomi, som er utviklet gjennom et samarbeid mellom NG Group, Skanska og Handelshøyskolen BI. Kursene er finansiert av HKdir. Tilhørende kurs i serien er Sirkulære forretningsmodeller og Rammebetingelser for sirkulære forretningsmodeller. Kursene kan gjennomføres som enkeltkurs eller i serie. Ved gjennomføring av alle tre kurs er det mulig å formalisere med eksamen - en prosjektoppgave, som gir 7,5 studiepoeng.
Overgang til en sirkulær økonomi er et viktig virkemiddel i omstillingen av Norge til et bærekraftig samfunn. Sentralt i sirkulærøkonomien er avfalls- og gjenvinningsbransjen og deres oppstrømskunder. Omstillingen til sirkulær økonomi innebærer bl.a. endringer i design, produksjon, valg av produksjonsmetoder og logistikk. I en sirkulær økonomi bør produktene vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen. En reell overgang vil derfor kreve at selskaper som snur om på etablerte måter å gjøre ting på, både når det gjelder forretningsmodeller, teknologi og kompetanseutvikling.
Temaer i kurset:
- Sirkulær forretningsmodell innovasjon - hvordan skape nye sirkulære forretsningsmodeller
- Kreative utviklingsmetoder som design tenking og sirkulære forretningsmodell kanvas
- Å bruke kreative metoder for å utvikle sirkulære forretningsmodeller
- Identifisere hvilke endringer som bør gjøres for å skape sirkulære løsninger i eksisterende forretningsmodeller
- Hvilke nye samarbeid som må skapes i aktuelle verdikjeder for å realisere sirkulære forretningsmodeller
Studiets oppbygging
Kurset inngår som ett av tre kurs i serien Avfall som ressurs - nøkkelen til sirkulærøkonomi. Tilhørende kurs i serien er Sirkulære forretningsmodeller og Rammebetingelser for sirkulære forretningsmodeller. Kursene kan gjennomføres som enkeltkurs eller i serie. Ved gjennomføring av alle tre kurs er det mulig å formalisere med eksamen - en prosjektoppgave, som gir 7,5 studiepoeng.
Undervisningsopplegg
Undervisningen foregår online og består av nettsamlinger og andre digitale læringselementer. Hvert kurs har en varighet på 3 uker, med ukentlige 3-timers nettsamlinger på oppsatte tider. Vi oppfordrer sterkt til aktiv deltakelse på nettsamlingene. Da får du mest utbytte av kurset. Dersom du skulle bli forhindret fra å delta på en eller flere av nettsamlingene, vil det være mulig å se samlingen i opptak (ikke fra gruppeaktiviteter).