Fakta

Sted:
Campus Oslo
Studietype:
Videreutdanning
Studieform: Samlingsbasert
Studiepoeng:
30

Informasjon oppdatert

16. januar 2024.

Om studiet

I dette programmet får du innsikt i og forståelse for det arbeidsrettslige regelverket som gjelder i organisasjoner og virksomheter.

Det stilles flere krav til deg med ansvar for ansettelser og arbeidsforhold i en bedrift. Du må kjenne det grunnleggende regelverket innenfor arbeidsretten, men også ha en forståelse av hvordan den arbeidsrettslige reguleringen påvirker samfunnet og virksomheten. På toppen av det må du kunne ta stilling til bedriftsdemokrati, styringsrett og problemstillinger knyttet til ikke-diskriminering, samt nye spørsmål i forbindelse med personvern (GDPR).

Gjennom dette programmet får du kunnskaper om reglene og rammebetingelsene som gjelder i arbeidslivet.

Deltakerne lærer om den rettslige reguleringen av arbeidsforhold, i tillegg til å kunne forstå og håndtere de juridiske problemstillingene som oppstår når organisasjoner gjennomgår omstilling, enten det skjer i Norge eller internasjonalt.

Undervisningsopplegg

  • Introduksjon: Samlingen skal gi en introduksjon til arbeidsretten. Det vil bli gitt en gjennomgang av arbeidsgivers styringsrett. Videre behandles arbeidsgivers omsorgsplikt og arbeidstakers lojalitetsplikt. Det blir gitt innføringer i gjeldende rettsregler ved etablering av ansettelsesforholdet og ulike måter å organisere arbeidskraft.
  • Arbeidsmiljø, likebehandling, samarbeid og kollektive løsninger: Samlingen omhandler krav til arbeidsmiljø. Videre lærer studentene om kravene til likebehandling og forbud mot diskriminering i arbeidslivet. Det gis også en oversikt over trepartsmodellen/det norske tariffsystemet. Videre gis en grundig gjennomgang av tariffrettslige emner.
  • Arbeidstakerbeskyttelse: Samlingen omhandler de alminnelige regler om endringer i og opphør av arbeidsforhold pga. arbeidstakers forhold. 
  • Omstilling og nedbemanning: Samlingen skal gi kunnskap om de regler som gjelder ved omstilling av virksomheter, ved rasjonalisering og nedbemanning. Samlingen gir videre kunnskap om spesielle regler og problemer som oppstår ved virksomhetsoverdragelse.
  • Statsansatterett, internasjonal arbeidsrett, pensjon, personvern og GDPR: Samlingen behandler problemstillinger som er aktuelle for arbeidsforhold i offentlig sektor. Videre behandles spesielle regler og problemer som oppstår ved internasjonalisering. Det gis også en innføring i pensjonsordningene i norsk arbeidsliv og arbeidsgivers styringsrett i pensjonsspørsmål. Videre behandles regelverket om personvern og kontrolltiltak i arbeidsforhold.