Fakta

Sted:
Campus Oslo
Studietype:
Videreutdanning
Studieform: Samlingsbasert
Studiepoeng:
7.5

Informasjon oppdatert

4. april 2024.

Om studiet

Dette kurset gir deg innsikt i juridisk metode, lovgivning og avtaler på det arbeidsrettslige området.

De fleste konflikter i arbeidslivet på individnivå skyldes mangelfulle rutiner for hvordan slike konflikter kan unngås i utgangspunktet, og for hvordan konflikter skal håndteres og løses. Dette kan ofte medføre at konfliktens omfang økes og kompliseres.

I stor grad er problemet sviktende kunnskap hos arbeidsgivere om de arbeidsrettslige grunnreglene, noe som kan medføre store økonomiske og menneskelige belastninger for partene.

I dette kurset får du en grundig innføring i den rettslige reguleringen av individuelle arbeidsforhold og forholdet mellom partene i arbeidslivet. Du får innsikt i arbeidsmiljølovgivningen og tariffretten med utgangspunkt i sentrale problemstillinger som har betydning for utøvelse av arbeidsgiverfunksjoner.

Sentralt i kurset er sammenhengen mellom regelverket, arbeidsgivers styringsrett og den praktiske organiseringen av prosesser av arbeidsrettslig betydning.

Læringsutbytte

  • Arbeidsretten: Her ser vi blant annet på grunnleggende begreper og utgangspunkter, historisk bakgrunn, styringsrett, lojalitetsplikt og rekruttering og ansettelse.
  • Det individuelle arbeidsforholdet: Vi går gjennom regelverket for lønn, ferie og feriepenger, samt sykefravær, sykepenger og permisjon.
  • Likebehandling i arbeidslivet: Hovedtemaer her er blant annet diskrimineringsreglene og vernet mot diskriminering i arbeidsforhold.
  • Ulike måter å organisere arbeidskraft på: Her tar vi for oss ulike ansettelsesformer (fast, midlertidig), innleie av arbeidskraft og grensen mellom innleie og entreprise.
  • Opphør av arbeidsforhold: Vi diskuterer når arbeidsforhold opphører grunnet arbeidstagers forhold, i tillegg til de alminnelige reglene om oppsigelse, særskilt oppsigelsesvern for visse grupper og i visse situasjoner, oppsigelse i prøvetiden, suspensjon, avskjed og saksbehandlingsregler.
  • Kollektiv arbeidsrett: I vår siste samling ser vi på tariffavtaler og deres betydning, inngåelse av tariffavtale, avtalens rettsvirkninger, regler om streik og lockout.