Nøkkelinformasjon

Lærestedets logo
Lærestedets logo

Lærested

Studiested

Skien

Nivå

Annen utdanning

Kostnader

23900

Studieform

Undervisning ved lærestedet

Studietempo

Deltid

Søknadsfrist

3. september

Oppstartsdato

17. september

Om studiet

Har du relevant arbeidserfaring og ønsker å få dokumentert hva du kan? Teorikurs til fagbrev er første steg på veien for å dokumentere din kompetanse. AOF Norge tilbyr fagbrevkurs som gir deg den nødvendige teoretiske kunnskapen innenfor ditt fagfelt.

Med et fagbrev vil du bli mer ettertraktet på arbeidsmarkedet. Det gir også et kvalitetsstempel på din kompetanse som stadig flere arbeidsgivere krever.

Studiets oppbygging

Opplæringen gis ved tradisjonell klasseromsundervisning. I tillegg benytter vi læringsplattformen Acampus hvor lærer legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. Om du av ulike årsaker ikke alltid har anledning til å delta i undervisningen, kan du likevel ha god oversikt over hva som foregår i klasserommet og kan kommunisere med lærer. I kurset vil din arbeidserfaring være viktig for å forstå teorien du skal gjennomgå, og vi ønsker at du deler av din erfaring i undervisningen.   

Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden, og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen. 

Fagbrevkursene hos AOF er spesielt tilrettelagt for voksne.

Undervisningsopplegg

Helse, miljø og sikkerhet
Kjerneelementet helse, miljø og sikkerhet handler om å vurdere risiko ved utførelse av arbeidsoppgaver og å ivareta seg selv og kolleger i utøvelse av yrket. Det handler også om å velge og bruke riktig verneutstyr, bekledning og hjelpemidler og å sikre at arbeidsoppgavene blir gjort på en forsvarlig måte som hindrer ulykker og skader på personer og materiell.

Verdikjede
Kjerneelementet verdikjede handler om å utvikle en helhetsforståelse av hvordan effektive logistikkoperasjoner i hele verdikjeden bidrar til økt lønnsomhet for kunder, leverandører og bedrifter. Det handler også om å motta, håndtere og klargjøre varer, gods eller passasjerer på en effektiv og nøyaktig måte i tråd med bedriftens rutiner og gjeldende regelverk. Videre handler det om å bruke aktuelle registreringssystemer, velge emballasje, klassifisere og dokumentere varer og gods i samsvar med bedriftens krav til kvalitet og lønnsomhet. Det handler også om å bruke og vedlikeholde tekniske hjelpemidler i produksjonen og å bruke sikringsutstyr i ulike transport- og logistikkoperasjoner.

Planlegging og forbedringsarbeid
Kjerneelementet planlegging og forbedringsarbeid handler om å planlegge logistikkoppgaver, beregne framføringstider og vurdere transportløsninger i henhold til varenes, godsets eller passasjerenes egenart og bedriftens og kundens kvalitetskrav. Det handler også om å kunne identifisere mulige forbedringsområder og foreslå konkrete forbedringstiltak innenfor bedriftens logistikkfunksjoner.

Opptakskrav

Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om deltakeren har nærmere 3–5 års erfaring fra yrket. Språknivået til deltakeren bør tilsvare B1 (CEFR) eller høyere.

Voksne som ønsker å melde seg opp til fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Fagopplæringskontoret i fylkeskommunen godkjenner praksis.

Tilleggsinformasjon spesielt for logistikkfaget – veien til fagbrevet
Kurset du gjennomfører hos AOF gir deg grunnlaget for å kunne gå opp til den teoretiske tverrfaglige eksamen. Ved bestått teoretisk eksamen avlagt hos din fylkeskommune, må du før fagprøven kan gjennomføres, legge fram dokumentasjon for bestått sertifisert opplæring for truck klasse T1, T2 og T4 i henhold til de til enhver tid gjeldene nasjonale bestemmelser om arbeidsutstyr underlagt krav om sertifisert sikkerhetsopplæring. 

Denne dokumentasjonen (på opplæring av ulike trucker) i tillegg til dokumentasjon på 5 års relevant arbeidserfaring, er en del av kravet for å kunne melde seg opp til praktisk fagprøve.  

Ved bestått teoretisk eksamen, dokumentert og godkjent 5 års relevant arbeidspraksis, dokumentasjon på de bestemmelser på sluttvurdering i læreplan (dokumentasjon for opplæring på truckklassene nevnt ovenfor) og bestått praktisk fagprøve, får du ditt fagbrev. Mangler du noen av de ulike kran- eller truckklassene for å gå opp til praktisk fagprøve, kan AOF hjelpe deg med dette.

Læringsutbytte

  • planlegge, gjennomføre og dokumentere logistikkfaglige arbeidsoppgaver slik at materialer, varer, gods eller passasjerer håndteres i henhold til sin egenart og bedriftens krav til kvalitet, helse, miljø og sikkerhet og etiske retningslinjer

  • planlegge og utføre transport med sikker, effektiv og miljøvennlig bruk av tekniske hjelpe- og transportmidler

  • behandle ordrer i henhold til bedriftens rutiner

  • bruke bedriftens digitale og elektroniske ressurser i kommunikasjon i og dokumentasjon av de ulike arbeidsprosessene i verdikjeden

  • klargjøre og håndtere gods i samsvar med bedriftens krav til kvalitet og lønnsomhet

  • velge emballasje og lastbærer for den enkelte vare- og godstypen og emballere for lagring og transport

  • klassifisere gods for transport i samsvar med sendingens innhold

  • følge nasjonalt og internasjonalt regelverk og tilhørende krav til dokumentasjon for å håndtere og forflytte gods eller passasjerer

  • velge, bruke, kontrollere og vedlikeholde tekniske hjelpemidler og reflektere over konsekvensene av manglende vedlikehold

  • velge og bruke sikringsutstyr til ulike logistikkoperasjoner og reflektere over konsekvensene av ulike valg

  • yte service og gi kundebehandling overfor kolleger, eksterne aktører og kunder i tråd med bedriftens mål

  • reflektere over sammenhengene mellom bedriftens logistikkfunksjoner, verdikjede, lønnsomhet og effektiv drift for å identifisere mulige forbedringstiltak i bedriften

  • reflektere over og vurdere eget arbeid og foreslå mulige forbedringstiltak

  • beregne framføringstider og bestille transport i samsvar med kundens krav til levering

  • beregne og vurdere muligheter og begrensinger ved bruk av ulike transportmidler og transportløsninger ut fra antall personer eller varenes eller godsets vekt, mål og egenart

  • utføre arbeidsoppgaver på en helsemessig forsvarlig og ergonomisk riktig måte innenfor gjeldende regelverk og standarder og drøfte konsekvenser av lite søvn og dårlig kosthold og verdien av gode arbeidsrutiner

  • håndtere avfall i tråd med bedriftsinterne krav og reflektere over miljømessige konsekvenser av avfallshåndteringen

  • følge bedriftens interne beredskapsplan og utføre førstehjelp på et skadested

  • gjøre rede for partssamarbeidet i bedriften og reflektere over arbeidsgivers og arbeidstakers plikter og rettigheter og over hvilke krav og forventninger som stilles til et likeverdig og inkluderende arbeidsliv