Vikler
Hvorfor valgte du å bli vikler?
– Jeg hadde teoriutdannelse (teoretisk utdannelse) innenfor elektro, elverk og automasjon. Da jeg søkte læreplass, fikk jeg tilbud som viklerlærling hos Karsten Moholt AS. Jeg visste da ingenting om hva arbeidsoppgavene til en vikler gikk ut på, men dette viste seg å være midt i blinken for meg. Jeg har alltid hatt interesse for elektro.
I yrket som vikler liker jeg blandingen mellom mekanisk demontering og montering, samt selve omviklingen av elektromotorer. Dette gjør faget vikling veldig interessant for meg. Jobben gir meg også utfordringer, hvor jeg må tenke ut gode løsninger for de ulike prosjektene.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Som vikler består arbeidet i å rekonstruere gamle viklinger/kobberspoler, som ligger i spor i blikkpakken i statorhuset i alle elektromotorer og generatorer. Dette gjør vi for å kunne lage en eksakt kopi av viklingene som lå i motoren opprinnelig.
Først tegner jeg vikleskjema som forklarer hvordan viklingene ligger og er koblet sammen. Deretter tar vi en fluxtest av blikkpakken for å se om den kan brukes om igjen. Jeg plasserer så statorhuset i en utbrenningsovn. Ovnen holder en så høy temperatur at isolasjonslakken på viklingene brenner opp, og muliggjør demontering av kobberspolene. Jeg rengjør sporene i blikkpakken, og isolerer disse opp med ny isolasjonspapp. Da er det tid for å reprodusere/spinne spoler og legge dem på plass i sporene i blikkpakken. Så kobler jeg viklingene sammen. Til sist må jeg isolasjonslakke og teste motoren. Hvis jeg har gjort jobben min riktig, får kunden en reparert og tilnærmet ny motor.
I tillegg til selve re-viklingen av motorer, må vi også gi timeestimat og pristilbud til kunder. Arbeidstiden kan variere en del, da det innimellom kan bli litt overtid eller reiseoppdrag. Ofte får vi inn store hasteoppdrag, som krever ekstra innsats.
I tillegg til å jobbe på «gulvet» og vikle motorer, har jeg en stilling som gjør at jeg skal være en teknisk ressurs og veileder for hele bedriften innenfor elektrofaget.
Hva kreves for å kunne jobbe som vikler?
– For å utdanne seg til vikler, må en fullføre grunnkurs, VK1 og VK2 innenfor fagene elektro og automasjon. Deretter må en ta fagbrev i to år i viklerfaget.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– For å kunne jobbe som vikler må en ha interesse og forståelse for elektro. Det er viktig å være tålmodig og nøyaktig. Vi utfører et håndarbeid, som krever nøyaktighet og godt håndlag. Det er også en fordel å være kreativ og flink til å se nye løsninger. Man må også mestre å stå i ro over tid, og å bruke armer og hender mye.
Hva liker du best med å være vikler?
– Jeg liker at jeg får igjen for å være nøyaktig i jobben min. Jeg trives også godt med å kunne skape noe nytt av noe gammelt og ødelagt.
Jeg er også opptatt av at jobben jeg gjør er godt for miljøet, da vi gjenvinner kobberet og gir nytt liv til en ødelagt motor. Mange mener at det håndarbeidet vi gjør, skaper bedre elektromotorer enn om en velger å kjøpe en ny!
I dette yrket er det gode muligheter for å reise rundt i hele verden for å reparere motorer og generatorer på plassen. Jobben min har gitt meg svært mange muligheter for å reise rundt. Jeg har vært på lange oppdrag både i Brasil, Mexico, Singapore, flere steder i Afrika og ellers i Europa.
Hva liker du minst?
– Jeg elsker jobben min, og har lite å utsette på dette yrket.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er gode muligheter for å kunne reise mye, om det er ønskelig. Vi har også mange oppdrag offshore på oljeplattform og båt. Ulike landanlegg og kraftverk etterspør også vår kompetanse.
I dette yrket vil det også være mulig å jobbe seg oppover i bedriften. Både stillinger som formann, testingeniør og tekniske stillinger innenfor fagfeltet er mulige. Om en ønsker å utdanne seg videre til ingeniør, kan en gjennomføre Teknisk fagskole. Det finnes også mange andre ulike kurs som er mulig å fullføre innenfor faget.
Hva kan man forvente i lønn som vikler?
– Lønnsnivået ligger mellom 565 000 og 650 000 kroner i året.
Hvordan er sjansene for å få jobb som vikler?
– Sjansene for å få jobb som vikler er stor. Viklere har en ettertraktet kompetanse, og det finnes svært få viklere i Norge. For tiden er miljøaspektet viktig for bedriftene. Det er en økende etterspørsel for å reparere heller enn å kjøpe nye motorer. Dette er et håndverk som tar tid å lære, men gir stor spisskompetanse innenfor elektromotorer.
Tilhørende utdanninger
Viklerfaget
Du lærer å produsere, montere, reparere og vedlikeholde elektriske maskiner.
Finn studier