Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har helt siden jeg var barn vært veldig opptatt av natur, dyr og alt som kryper og går. Som barn hadde jeg mange kjæledyr, blant annet kanin, katt, hund og hest, og vi måtte tidlig lære oss å ta del i det ansvaret det er å ha dyr. 

Jeg har lært masse av å ha dyr, men det var først etter videregående skole da jeg backpacket i Asia at jeg bestemte meg for at jeg ville bli veterinær. Siden jeg ikke hadde gode nok karakterer til å komme inn på veterinærstudiet i Oslo, brukte jeg to år på å ta opp fag fra videregående skole som privatist, samtidig som jeg studerte ved universitetet. 

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– På våre klinikker jobber vi hovedsakelig med katter og hunder. Vi starter arbeidsdagen med et morgenmøte. Da samles alle dyrepleiere, assistenter og veterinærer for å planlegge dagen vår. Vi har både poliklinikk med avtalte timebestillinger, samt innlagte pasienter som kommer for planlagte operasjoner, tannbehandlinger etc. De fleste av de innlagte pasientene kommer inn på morgenen og kan reise hjem på kvelden.

Vi har veterinærer som videreutdanner seg i ulike fagfelt, noen driver med kirurgi, andre med tannbehandlinger, og andre igjen med indremedisinske utredninger. 

Jeg jobber for det meste på dagtid, men jeg har også kveldsjobbing en dag i uka. Det er også ganske vanlig at veterinærer jobber akuttvakter på helg- og nattetid. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du må ha en stor interesse for å jobbe med dyr eller noe som er dyrerelatert. Mange forbinder yrket med det å jobbe på dyreklinikk, men fagfeltet er stort, og det er faktisk veldig mange veterinærer som ikke jobber direkte med dyr. 

Viktige egenskaper er både evnen til å samarbeide med arbeidskollegaer, samt evnen til å jobbe selvstendig. Det er viktig å kunne diskutere problemstillinger med kolleger og å søke råd når det behøves. Samtidig er det viktig å ta selvstendige valg og ha selvtilliten til å stole på at du har tatt de riktige valgene.

En god veterinær må være god til å snakke med folk! Det er like viktig å kommunisere med eieren som det er å undersøke pasienten, da eieren kjenner dyret sitt best. Eieren kan være redd og engstelig for dyret som plutselig har blitt sykt. Da er det viktig at jeg som veterinær lytter og forstår eieren, og at vi sammen kan bli enige om den beste løsningen eller behandlingen for pasienten. 

I tillegg må du ha stor arbeidskapasitet. Dette er ofte et stressende yrke og vi må noen ganger ta vanskelige valg. Noen ganger gjør vi feil eller at vi føler at vi ikke kom helt i mål med en behandling. Da er det viktig at vi tar lærdom av dette slik at vi stadig blir flinkere veterinærer.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette yrket krever at du er glad i å lese, lære og tilegne deg ny kunnskap. Dette gjelder både i studietiden og etter at du er ferdig og har begynt å jobbe. Det er viktig å holde seg faglig oppdatert! 

Du må like å omgås mennesker i tillegg til å behandle dyr. Det er eieren som forteller historien til dyret og ved hjelp av undersøkelser finner vi årsaken til det som plager dyret.

Vi som jobber på dyreklinikk har ikke et særlig glamorøst yrke. Vi lærer raskt å takle blod, svette og tårer, samt hvordan vi må jobbe med engstelige dyr som kan finne på å bite oss på grunn av frykt. Slikt krever litt bein i nesa, men samtidig er det ekstremt givende å arbeide i en slik dynamisk hverdag og lykkes med det. Det er heller ikke alltid en typisk «åtte til fire-jobb», så noe overtid må man være komfortabel med. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det beste med jobben min er når behandlinger virker optimalt og gjør livet bedre for dyrene og for eierne som har lidd med kjæledyrene sine. Når jeg for eksempel ser en hund begynner å logre med halen igjen og jeg ser eiernes bekymringer forsvinner, det er det jeg liker best med yrket mitt. Jeg jobber mye med hudproblematikk og får inn dyr som plages veldig mye med kløe, ørebetennelser og hudinfeksjoner. Når vi får disse plagene under kontroll så ser jeg som oftest at dyrene blir mye lykkeligere. 

Jeg liker også at jeg hele tiden har muligheten å utvikle meg til å bli en bedre veterinær med hjelp av dyktige kolleger, og at jeg har muligheten til å finne mitt spesialfelt.    

Hva liker du minst med yrket ditt?

– De gangene jeg har pasienter som er alvorlig syke med kompliserte sykdommer og hvor eierne også er veldig påvirket. Det er også tungt å innse at ikke alle eiere har økonomisk kapasitet til å hjelpe dyret sitt. Andre ganger kan det være eier vil bruke alle pengene som behøves, men at vi må fortelle at det er ikke mer som kan gjøres for å redde pasienten.

Det kan til tider være vanskelig å legge fra seg jobben når man er ferdig for dagen, det er lett å gå og gruble på ting. Da er det viktig å kunne prate med gode kollegaer! I yrket vårt er det nødvendig å avlive dyr som lider og har det vondt, og det er det mange veterinærer som kan syntes er tøft. Det er allikevel viktig at ikke dyr holdes i live for eierens del hvis ikke livskvaliteten er god. 

Image

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må ha en interesse for dyr og/eller ting som er dyrerelaterte. Veterinærmedisin dekker som nevnt et meget stort fagfelt, så mange ulike folk vil kunne passe inn her.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som veterinær har man virkelig mange muligheter. I tillegg til de som jobber med produksjonsdyr og smådyr, så jobber mange i Mattilsynet, som lærere, i Forsvaret og som forskere. Noen jobber som kjøttkontrollører i slakterier, i legemiddelindustrien, på Folkehelseinstituttet, i fiskeoppdrettsnæringen og som patologer som obduserer dyr på Veterinærinstituttet. Dette er bare noen eksempler, det finnes enda flere felt hvor veterinærer jobber. Man kan si at veterinærutdanningen gir en veldig bred base for videre jobb, og det viser at det er veldig mange forskjellige typer mennesker som kan jobbe som veterinær.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Veterinærer jobber i så utrolig mange ulike sektorer og roller, så det er vanskelig å si noe på et generelt grunnlag om dette. Men jeg kan uttale meg om min egen sektor, nemlig klinikksektoren. Hvis man tar utgangspunkt i en vanlig ansatt som ikke har en lederstilling eller er klinikkeier er det vanlig å tjene fra 470–750 000 kroner i året avhengig av ansiennitet. Har man ettertraktet videreutdanning kan man tjene mer.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror det er gode sjanser for å få jobb. Kanskje du ikke får drømmejobben med en gang du er ferdig, men om du er villig til å flytte på deg og skaffe deg arbeidserfaring så åpnes flere jobbmuligheter på lengre sikt. Jeg tror det er mange som blir positivt overrasket når de begynner å jobbe med noe annet enn de kanskje hadde tenkt på forhånd.

Tekst:
Sigve Nedredal
Du må like å omgås mennesker i tillegg til å behandle dyr. Det er eieren som forteller historien til dyret og ved hjelp av undersøkelser finner vi årsaken til det som plager dyret.
Vi som jobber på dyreklinikk har ikke et særlig glamorøst yrke. Vi lærer raskt å takle blod, svette og tårer, samt hvordan vi må jobbe med engstelige dyr som kan finne på å bite oss på grunn av frykt